In ziua de azi exista o mare confuzie intre bio si natural. Majoritatea cumparatorilor nu cunosc diferentele dintre un produs certificat bio si un produs pe care scrie „natural”. Chiar daca este greu de crezut, intre cei doi termeni exista diferente majore.

Ce inseamna bio, eco sau organic

Termenul bio, eco sau organic se refera la procesul de productie al produselor si au aceeasi insemnatate. Folosirea acestor termene difera de la tara la tara. Spre exemplu, in Statele Unite, Canada si Marea Britanie se foloseste termenul de organic, in Europa de Vest se foloseste bio si in Romania eco.

Agricultura organica este un mod de a produce mancare, respectand in acelasi timp ciclurile naturale ale vietii. Interventia umana asupra mediului este minimizata si se folosesc metode naturale. Spre exemplu, in agricultura ecologica, fermierii scapa de buruieni manual, fara sa foloseasca ierbicide.

Reglementari pentru sistemul de crestere bio

Agricultura ecologica foloseste principiul rotirii culturilor, astfel incat terenul sa fie productiv pe o perioada mai lunga, nefiind nevoie de ingrasaminte chimice. De asemenea sunt folosite ingrasaminte naturale si specii de plante si animale rezistente la boli si adaptate la climatul zonei.

In agricultura biologica, ecologica sau organica este interzisa folosirea organismelor modificate genetic, hormonilor de crestere, chimicalelor (pesticide, insecticide, ierbicide) si a radiatilor ionice.

Animalele sunt crescute liber, cu acces la pasiune si sunt hranite doar cu mancare organica/eco/bio.

In cresterea animalelor este interzisa folosirea antibioticelor, exceptand cazurile de maxima urgenta cand bunastarea sau viata animalelor este pusa in pericol. De obicei fermierii eco/bio folosesc remedii naturiste.

Hrana pasarilor bio

Pentru ca un crescator de pasari sa fie certificat bio/eco acesta trebuie sa indeplineasca niste conditii. Pentru a se putea certifica acestia trebuie sa hraneasca pasarile folosind doar cereale certificate la randul lor bio. Hrana bio ofera o imunitate sporita si o crestere naturala. In hrana pasarilor bio este interzisa folosirea cerealelor modificate genetic.

Crescatorul trebuie sa asigure pasarilor acces la aer si lumina naturala, dar si o curte in care se pot plimba in voie. Densitatea pasarilor in curte difera de la o rasa la alta. Spre exemplu, la gaini, aceasta nu trebuie sa fie mai mica de 4 mp/gaina. In cotete, nu trebuie sa fie mai mult de 6 gaini per metru patrat.

In agricultura ecologica, fermierii se preocupa de bunastarea animalelor si suferinta lor este tinuta la minim pe toata durata lor de viata.

In cazul transportarii pasarilor, este interzisa folosirea de tranchilizante.

Te-ar putea interesa si:

Produse ecologice necertificate

Exista si produse bio necertificate, dar din punct de vedere legal acestea nu pot fi numite asa. Vorbim aici despre micii fermieri, care chiar daca produc natural, fara chimicale, nu s-au certificat. Daca cunosti astfel de fermieri, ai incredere in ei si stii cum produc e in regula sa cumperi, chiar daca nu au eticheta „bio”, „eco” sau „organic”.

Pentru multi din acesti mici fermieri, sa obtina certificarea bio inseamna, pe buna dreptate, doar birocratie, hartii si bani cheltuiti.

Ce inseamna natural

Din pacate produsele naturale nu au un cadru legal, precum cele ecologice. Nu exista o institutie care sa controleze producatorii, sa vada daca produsele lor indeplinesc anumite standarde. De altfel nici nu exista standarde pentru produsele „naturale”.

Momentan, utilizarea cuvantului „natural” este doar o strategie de marketing, care functioneaza, datorita confuziei pe care o are clientul intre natural si bio/eco.

In realitate, produsele „naturale”, chiar daca sunt facute in totalitate din plante sau animale, pot contine urme de substante chimice (fertilizanti, ierbicide, insecticide), conservanti sau coloranti artificiali.

Hrana pasarilor de tara

Sunt multi oameni la tara care cresc cateva pasari pentru familie. Din pacate, chiar si acestia, prefera sa le dea FNC-uri, pentru ca, dupa cum spun ei altfel nu cresc. La fel fac si fermierii, care apoi scot pe piata pui „naturali”, dar de fapt sunt  indopati cu FNC-uri si antibiotice.

Asta se intampla din cauza ca majoritatea nu stiu sau nu se informeaza corespunzator despre cresterea pasarilor si cum ar putea sa le ofere o hrana echilibrata.

Un pui indopat cu FNC-uri creste in 2 luni la peste 2,5 kg, poate si mai mult. Un pui crescut doar cu cereale, fara FNC-uri si substante care sa sporeasca cresterea, ajunge la greutatea de 2,5 kg in 5 sau 6 luni.

Cum crestem noi

Nu pot spune ca noi crestem bio, pentru ca nu suntem acreditati si nici nu folosim cereale certificate ecologic. De altfel se gasesc foarte greu aceste cereale ecologice si au si preturi astronomice.  Si cred ca nimeni nu ar plati 60 Ron/ kg de pui bio cu certificat.

De ce asa scump? Pai in momentul in care iti iei certificat eco trebuie sa te fiscalizezi. Asta inseamna TVA de platit, impozit la stat, mai intervin pierderi de efectiv din cauza bolilor si uite asa pretul ajunge la 60 Ron/kg.

Noi oferim pui de o calitate net superioara celor din marile magazine, datorita faptului ca nu ii grabim sa creasca si nici nu le dam FNC-uri.  Nu ii putem numi nici pui bio deoarece nu primesc hrana certificata eco. De asemenea, puii nostrii primesc si antibiotice in cazurile de maxima necesitate.

Hrana pasarilor noastre

Noi hranim pasarile doar cu cereale (porumb, grau, floarea soarelui) si mazare. Punem mazare in mancarea lor deoarece are un continut mare de proteina bruta, care altfel s-ar gasi in soia. Nu folosim soia deoarece importurile de soia modificata genetic sunt foarte mari si nu vrem sa stricam produsul pe care-l oferim.

Cerealele le cumparam in zona in care avem ferma, de la persoane de incredere. Toate aceste cereale sunt macinate in incinta fermei, cu ajutorul unei mori.

Pasarile noastre au acces constant la apa curata, mancare din belsug si acces la o curte mare. Densitatea pasarilor in ferma noastra este de 1 pasare pe 5 – 6 metrii patrati.

Agricultura ecologica in Romania

Un documentar despre industria mancarii, organisme modificate genetic si FNC-uri marca Romania, Te iubesc!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here