Carne de vită
Carne de vită

Este indicat să consumăm carne de vită măcar o dată pe săptămână. Aceasta este considerată carne roșie deoarece conține cantități mai mari de fier decât puiul și peștele.

Putem folosi carne de vită in diferite rețete de mâncare cum ar fi: ciorbă de vită, hamburger de vită, fripturi la cuptor și nu numai. Aceasta se poate folosi macră sau tocată. Carnea de vită tocată este folosită de obicei in amestec cu carnea de porc pentru a prepara cârnații de vită sau micii și nu numai. Pe internet se pot găsi acum o grămadă de rețete culinare care folosesc carne de vită.

Carnea de vită proaspătă este bogată in diverse vitamine și minerale, fierul și zincul fiind cele mai importante.

In continuare, veți găsi tot ce trebuie să știți despre carnea de vită.

Carne de vită – Informații nutriționale

Carnea de vită este compusă în principal din proteine ​​și cantități diferite de grăsime. O porție de 100 de grame de carne de vită, cu un conținut de 10% grăsime conține:

 • 217 Calorii
 • 61% Apă
 • 26,1 g Proteine
 • 11,8 g Grăsime
 • 26-27% Proteine

Proteine

Proteina animală din carnea de vită este de o calitate superioară, conținând toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru buna dezvoltare a corpului tău.

Carnea in general este una din cele mai complete surse de proteine, iar profilul său de aminoacizi este aproape identic cu cel al mușchiilor noștrii.

Din acest motiv, consumul de carne de vită și nu numai, poate avea un beneficiu extraordinar după interventiile chirurgicale sau pentru sportivii aflați in recuperare. In combinație cu exercițiile de forță, aceasta ajută la dezvoltarea masei musculare.

Grăsime

Carnea de vită conține diferite cantități de grăsime. Pe lângă faptul ca adaugă aromă cărnii, grăsimea creste considerabil conținutul de calorii din carne.

Cantitatea de grăsime din carnea de vita depinde de rasa, vârsta si hrana animalului. In general, produsele procesare precum cârnații sau salamul, tind să fie bogate in grăsimi.

Carnea de vită slabă conține aproximati 5-10% grăsime și este compusă in principal din grăsimi saturate și monoinsaturate. Acizii grași principali sunt acidul stearic, oleic și adicul palmitic.

Cel mai frecvent in carnea de vită este acidul linoleic conjugat. Se pare că acest acid poate ajuta la pierderea in greutate, pe lângă alte beneficii aduse sănătății. Cu toate acestea, consumul excesiv poate avea efecte adverse dăunătoare.

Te-ar putea interesa și Dieta daneză – slăbești 10kg în 13 zile

Carne de vită – Vitamine și minerale

Carnea de vită este bogată in următoarele vitamine și minerale:

 • Vitamina B12 – alimentele de origine animală sunt singurele surse bune de vitamina B12, un nutrient esențial care este important pentru formarea sângelui și pentru creierul nostru.
 • Zinc – carnea de vită este foarte bogată in zinc, un mineral important pentru creșterea și intreținerea corpului.
 • Seleniu – in general carnea este o sursă bogată de seleniu, un element esențial care ajută a buna funcționare a corpului nostru.
 • Fier – este găsit in cantități mari in carnea de vită și este absorbit foarte eficient de corpul nostru.
 • Vitamina B3 – are diverse funcții importante in corpul nostru. Nivelul scăzut de vitamina B3 a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă.
 • Vitamina B6 – importantă pentru formarea sângelui și metabolismul energetic.
 • Fosforul – este esențial pentru creșterea și intreținerea corpului.
 • Multe alte vitamine și minerale dar in cantități mai mici.

Aveți grijă cu produsele procesate cum ar fi cârnații sau burgerii de vită, deoarece pot conține multă sare.

Citește și Carnea de pastrav: Beneficii pentru sanatate

Alți compuși din carnea de vită

Carnea conține co serie de substanțe bioactive și antioxidanți care pot aduce beneficii pentru sănătate atunci cand sunt consumate in cantități adecvate. Cei mai importanți compuși ai cărnii de vită sunt:

 • Creatina – este o sursă de energie pentru mușchi. In general, suplimentele de creatină sunt luate de culturiști pentru creșterea și intreținerea mușchiilor.
 • Taurina – este un amonoacid antioxidant. Aceasta este un ingredient folosit in băuturile energizante. Este produsă și de corpul nostru și taurina este imortantă pentru inimă și mușchi.
 • Acidul linoleic conjugat – este o grăsime specifică rumegătoarelor, care poate avea beneficii pentru sănătate atunci cand este consumată cu moderație.
 • Colesterolul – acest compus servește mai multe funcții în corpul tău. La majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar are un efect redus asupra colesterolului din sânge și, în general, nu este considerat nociv pentru sănătate.

Carne de vită – Beneficii pentru sănătate

 1. Carnea de vită ajută la menținerea masei musculare

Ca toate tipurile de carne, carnea de vită este o sursă excelentă de proteine de inaltă calitate. Conține toți aminoacizii esențiali și este denumită proteina completă.

 1. Ajută la imbunătățirea performanței atletice

Carnosina este un compus important pentru funcția musculară. Este format de corpul nostru din beta-alanină, un aminoacid găsit in carne.

S-a observat că nivelurile ridicate de carnosină ajută la reducerea oboselii și imbunătățesc performanța in timpul exercițiilor.

 1. Carnea de vită ajută la prevenirea anemiei

Anemia este o afecține tot mai des intâlnită și este caracterizată printr-un număr redus de globule roșii și capacitatea sângelui de a transporta oxigen. Deficitul de fier este una din cele mai grecvente cauze ale anemiei și principalele simptome sunt oboseala și letargia.

Carnea de vită este foarte bogată in fier de inaltă calitate, care este usor absorbit de corpul nostru.

Prin urmare, consumul de carne este unul din cele mai bune moduri de a preveni anemia de fier.

Te-ar putea interesa și Dieta Mediteraneană – un stil de viață sănătos

Carne de vită – Dezavantaje

Carnea de vită și bolile de inimă

Studiile observaționale efectuate asupra consumului de carne roșie și bolile de inimă oferă rezultate mixte. Unele studii detectează un risc crescut de a dezvolta boli de inimă atunci când consumăm carne roșie, alte studii au aratat un risc crescut atunci când consumăm doar produse procesate din carne roșie, iar altele nu au raportat nici o asociere semnificativă.

Trebuie reținut insă că studiile observaționale nu pot dovedi cauza și efectul. Ele arată doar ca persoanele care consumă carne sunt mai mult sau mai puțin susceptibile de a dezvolta o boală de inimă. Din acest motiv, mulți oameni preferă să evite carnea roșie.

S-a observat ca persoanele care mănâncă carne au mai multe șanse să devină obezi și astfel să facă mai puține exerciții fizice. Din punctul meu de vedere, asta cred că este cauza principală a bolilor de inimă, faptul că mâncăm in excess și apoi in loc să facem niște exerciții ne aruncăm in fața televizorului și după un timp ne intrebăm de ce suntem bolnavi!

Grăsimile saturate și bolile de inimă

Cea mai populară ipoteză este idea că grăsimile saturate iți cresc riscul de boli de inimă prin cresterea nivelului de colesterol din sânge, insă dovezile sunt amestecate. Nu toate studiile observă o legătură semnificativă intre grăsimea saturată și bolile cardiace.

Dacă totuși vă ingrijorează grăsimile saturate, alegeți carnea slabă, care s-a dovedit a avea efecte pozitive asupra nivelului de colesterol.

Dacă aveți un stil de viață sănătos, este foarte improbabil ca un consum moderat de carne de vită să vă afecteze sănătatea.

Citește și Untura de porc: Beneficii suprinzătoare pentru sănătate

Cancerul și carnea de vită

Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Sunt multe studii observaționale care leaga consumul mare de carne cu un risc crescut de a face cancer de colon.

Câteva componente ale cărnii roșii pot fi principalii vinovați:

 • Fierul – unii cercetători cred ca fierul ar putea fi resonsabil pentru efectul cauzator de cancer al cărnii roșii.
 • Aminele heterociclice – sunt o clasă de substanțe provocatoare de cancer, produse atunci când carnea este gătită excesiv. Aceste substanțe se găsesc in toate tipurile de carne atunci cand o prăjim prea rau.

Sunt studii care arată că atunci când mâncăm carne bine făcută ne poate crește riscul de a dezvolta diverse forme de cancer, cum ar fi cancerul de colon sau de prostată.

Din acest ultim motiv, este indicat să consumăm carnea fie fiartă, fie in tocănițe, deoarece nu se prăjește.

Atenționări

Tenia – este un parazit intestinal care poate atinge o lungime de 4-10 metrii. Acest parazit este întâlnit in special in țările mai putin dezvoltate din America Latină, Asia și Africa. Cea mai frecventă cale de infecție este consumul de carne crudă sau puțin gătită.

Excesul de fier din sânge – carnea de vită este una din cele mai bogate surse alimentare de fier. Persoanele care stiu ca au mult fier in sânge ar trebui să evite consumul excesiv de carne de vită deoarece poate provoca supraincarcare cu fier.

ACUMULAREA EXCESIVĂ DE FIER IN CORP VĂ POATE PUNE VIAȚA IN PERICOL, DUCÂND LA CANCER, BOLI DE INIMĂ ȘI BOLI HEPATICE.

Concluzii

Carnea de vită este una din cele mai populare tipuri de carne. Are foarte multe proteine, vitamine și minerale de calitate, dar consumul excesiv de carne poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă și cancer.

In concluzie, atât timp cât nu consumați in excess, aveți un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, carnea de vită este sănătoasă.

Nu uita să distribui pe Facebook dacă ți-au plăcut informațiile din acest articol.

Atenționare: Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ și nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a incepe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicinale clasice vă puteți pune sănătatea in pericol!

Surse:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here