Daca vrei sa aflii mai multe despre cum se cultiva castravetii, citeste in continuare.

Buni, refrescanti si deliciosi, castravetii ecologici merita un loc in orice gradina. Castravetii sunt un ingredient esential pentru orice sandwich, salate de vara sau o bautura naturala.

Nu ai nevoie de sera pentru a creste castraveti. Exista multe soiuri, atat pentru exterior cat si pentru interior, dar este bine sa verifici care din ele sunt potrivite pentru gradina ta. Sa cultivi castraveti este usor daca urmezi cateva reguli de baza.

Soiuri de castraveti

Ei bine sunt doua feluri de castraveti. Avem castravetii care se consuma proaspeti si apoi sunt castravetii pentru muraturi. De obicei, castravetii care vrem sa-i consumam proaspeti ii lasam sa creasca mai mult, pana la 16 – 20 cm, iar castravetii pentru muraturi este bine sa-i culegem cand sunt mai fragezi si au o marime intre 6 si 10 cm.

De asemenea, putem planta castraveti pentru mancat, care cresc mai mari, sau putem planta castraveti speciali pentru muraturi. Acestia sunt numiti si cornichon.

Pe langa aceste doua soiuri mai avem si castraveti lungi, castraveti in forma de lamaie sau castraveti fara seminte.

Cum se cultiva castravetii

Castravetii pot fi crescuti aproape oriunde. Daca nu aveti loc in gradina ii puteti creste intr-o glastra adanca langa casa. Sunt si soiuri care se catara, asa ca ii puteti avea la indemana, daca-i plantati langa un gard. Castravetii crescuti in acest mod vor avea rezultate mai bune si de asemenea si mai putine boli.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca vremea rece si castravetii nu sunt prieteni. Semintele de castravete au nevoie de temperatura calda, constanta si de minim 21 grade Celsius temperatura solului.

Plantate prea devreme, afara, semintele de castravete nu vor creste. Pe de alta parte, nu are rost sa faceti rasaduri de castraveti, deoarece atunci cand temperatura este prielnica acestia vor creste foarte repede.

Te-ar putea interesa si:

Sfatul meu este sa nu pierdeti timpul facand rasaduri in casa si apoi sa-i mutati in gradina, pentru ca este o munca fara rost si un timp pierdut.

In caz ca nu stiati, castravetii adora apa. Daca vreti sa aveti rezultate bune, tineti solul unde ati plantat castravetii mereu umed. Nu udati in exces deoarece radacinile lor vor putrezi. Udati regulat dimineata si folositi un strat gros de mulci in jurul radacinii. Stratul de mulci va proteja solul impotriva soarelui, pastrand in acelasi timp o umiditate mai mare.

Deoarece castravetilor le place solul bogat in nutrienti, folositi compost sau daca nu aveti, folositi nutrienti ecologici. In cazul in care aveti acces la compost sau vermi-compost, amestecati cu apa si lasati la macerat cateva zile, dupa care udati castravetii cu acea apa.

Cum se cultiva castravetii – Boli si daunatori

Cel mai des intalnit daunator este gandacul castravetilor. Sunt doua feluri de astfel de gandaci. Unul este galben cu pete negre, iar celalalt este galben cu dungi negre. Ca sa scapam de acesti gandaci, cel mai simplu este sa-i culegem si sa-i omoram, fara sa folosim substante chimice.

Fainarea castravetilor, este o boala fungicida. Aceasta boala se manifesta ca o pudra alba pe frunze si se raspandeste foarte repede. Acestei boli ii priesc temperaturile ridicate si solul uscat.

In cazul in care aceasta boala apare, rupeti frunzele afectate si distrugeti-le. Nu le aruncati in gramada de compost. Un spray cu apa si bicarbonat poate fi folosit pentru a trata si a proteja castravetii de o infestare si mai mare. Trebuie stropiti saptamanal.

Plantele care sunt grav afectate trebuie smulse din pamant si distruse, astfel reducand riscul de a infesta si restul culturii.

O alta metoda buna de prevenire a acestei boli este sa stropesti in fiecare dimineata frunzele castravetilor cu apa. Foloseste un furtun si uda bine planta in intregime, deoarece fainarea castravetilor uraste apa.

Cum se cultiva castravetii – Plante companion si non-companion pentru castraveti

Castravetii fac casa buna cu ridichiile, mazarea, sfecla, porumbul, fasolea si morcovii din grupa legumelor. Este util sa plantam pe langa castraveti si nasturasi, floarea soarelui sau craite. Mararul este alt companion bun pentru castraveti.

Cresterea castravetilor este inhibata de catre cartofi si salvie.

Te-ar putea interesa si:

Ti-a placut? Atunci sustine-ne cu un like si o distribuire pe Facebook.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here