Ce este ghimbirul si de unde provine

Ghimbirul este o planta erbacee, din regiunile tropicale, cu rizom aromat in uleiuri eterice. Pentru a se dezvolta corespunzator are nevoie de o temperatura ridicata constanta si de multa umiditate. Este o planta perena, iar radacina, cea care se consuma cel mai mult, are o forma neregulata si este noduroasa. India este cel mai mare producator de ghimbir din lume.

Se crede ca indienii si chinezii au produs ghimbirul de peste 5000 de ani pentru a trata multe afectiuni. Ghimbirul a fost importat in Europa de catre Imperiul Roman in urma cu 2000 de ani. Chiar si dupa caderea Imperiului Roman, ghimbirul a continuat sa fie cautat in Europa, iar comerciantii arabi controlau comertul acestuia. Se presupune ca in secolele 13 – 14, pretul unui kilogram de ghimbir era egal cu pretul unei oi.

Ghimbirul este folosit cel mai mult in bucatariile orientale din China, India, Malaezia, etc. In Sua, Canada, Australia sau Jamaica, foste colonii britanice, se consuma sub forma unei bauturi racoritoare, ne-alcoolice, numita ginger ale sau bere de ghimbir.

Principalele beneficii ale ghimbirului asupra sanatatii

Beneficii ghimbir – Ghimbirul stimuleaza digestia

Dupa o masa copioasa aveti senzatia de parca ati avea o caramida in stomac? Va intrebati daca corpul dumneavoastra digereaza de fapt mancarea sau daca va sta acolo pentru totdeauna? Sau cand te simti balonat? Arsurile stomacale sunt reale si dureroase.

Ghimbirul este noul tau cel mai bun prieten cand vine vorba de sanatatea digestiva. Dispersia functionala este termenul clinic utilizat penru a descrie discomfortul abdominal superior precum greata, varsaturile, balonarea sau refluxul acid. S-a dovedit ca ghimbirul ajuta la ameliorarea simptomelor.

Ghimbirul ajuta la cresterea capacitatii organismului de a goli mancarea din stomac mai rapid, de aceea este mai putin probabil sa apara arsuri stomacale sau indigestie. Cu cat este mai eficienta digestia, cu atat veti avea mai multa energie. S-a descoperit ca aproximativ 60% din energia corpului se duce catre metabolism.

Cu alte cuvinte, daca ghimbirul imbunatateste digestia este logic ca metabolismul se va imbunatati si veti avea mai multa energie. Acest lucru este posibil deoarece cu cat digerati mai repede mancarea, cu atat mai repede veti absorbi vitaminele si mineralele din alimente. In acelasi timp veti avea mai putine alimente nedigerate in tractul digestiv, alimente care consuma energie cand sunt lasate nedigerate.

In concluzie, ghimbirul nu numai ca stimuleaza digestia dar creste si nivelul general de energie.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul scade tensiunea arteriala

La fel ca usturoiul, ghimbirul s-a dovedit ca imbunatateste tensiunea arteriala (in combinatie cu medicatia), actionanad ca un vasodilatator (extinde vasele de sange). Acest lucru este util pentru cresterea circulatiei in corp, ceea ce reduce presiunea totala a sangelui.

Ghimbirul contine si potasiu, un mineral despre care cercetatorii spun ca poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Conform Departamentului de  Agricultura al SUA, 100g de ghimbir conting 415mg de potasiu, mai mult ca o banana (aliment cunoscut pentru a fi bogat in potasiu), care contine doar 358mg potasiu la 100g.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul reduce durerile menstruale

Femeile stiu cat de puternice pot fi durerile menstruale. Exista medicamente dedicate acestei dureri, dar ghimbirul poate oferi si el ameliorare.

Un studiu a descoperit ca ghimbirul este la fel de eficient ca ibruprofenul in reducerea durerilor asociate cu menstruatia la femei. Crampele menstruale din abdomen si partea inferioara a spatelui sunt frecvente. Asa ca data viitoare cand simtiti crampe in timpul ciclului menstrual incercati ghimbirul.

Te-ar putea interesa si:

  1. Untura de porc: Beneficii suprinzatoare pentru sanatate
  2. Beneficiile usturoiului asupra sanatatii
  3. Ardei iute: Beneficii pentru sanatate si utilizari
  4. Carnea de iepure: Beneficii si avantaje
  5. Ceai de ghimbir: Beneficii pentru sanatate
  6. Lavanda sau levantica: Beneficii si contraindicatii
  7. Varza murata: Beneficii pentru sanatate

Daca nu stii de unde sa cumperi produse pe baza de ghimbir urmeaza link-ul: Produse din ghimbir.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul este antiinflamator

Inflamarea apare in mod natural chiar si la persoanele sanatoase. Este un raspuns natural si sanatos care protejeaza organismul de rani si boli. Cu toate acestea, atunci cand inflamatia este excesiva poate fi daunatoare. De fapt, cercetatorii au descoperit ca inflamatia cronica este la baza multor boli comune, cum ar fi tulburarile autoimune, cancerul sau bolile de inima.

Compusii activi din ghimbirul crud (gingerol, shogaol si paradol) sunt responsabili pentru multe din efectele antiinflamatoare naturale pe care le ofera ghimbirul. Acesta inhiba producerea de citokine proinflamatorii, acestea fiind responsabile pentru reglarea reactiilor inflamatorii.

Intrucat ghimbirul s-a dovedit ca reduce nivelul inflamatiei pe care il produc aceste citokine, este logic ca si inflamatia sa scada. Acesta este un lucru foarte important, deoarece inflamatia se poate extinde in tot corpul mai ales daca avem o dieta proasta. Deci ghimbirul este un remediu natural si puternic antiinflamator.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul este antibacteriam

Daca nu esti inca convins de proprietatile medicinale ale ghimbirului, vei fi acum! Cercetatorii au descoperit ca ghimbirul este un antibacterian puternic in lupta cu multe bacterii rezistente la medicamentele traditionale. Ei au declarat ca „ghimbirul are un potential mare in tratarea multor boli mirobiene cum ar fi Bacillus si E. Coli”.

Insa beneficiile microbiene nu se opresc aici. S-a mai dovedit ca ghimbirul inhiba cresterea agentilor patogeni care contribuie la inflamatia gingiilor. Aceasta din urma este cauzata de bacterii gingivale.

Datorita efectului antibacterian, ghimbirul este considerat un adevarat medicament, nu doar un condiment pentru mancaruri si bauturi (spre exemplu ceai de ghimbir)

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul reduce greata

Fie ca este vorba de greata din cauza miscarii, chimioterapie, efecte post chirurgicale sau a sarcinii, greata nu este o experienta pe care ne-o dorim. Si cand simtim greata am da orice numai sa scapam de ea. Ei bine, ghimbirul s-a dovedit a fi un remediu eficient impotriva gretei provocate de sarcina sau chimioterapie.

S-a mai descoperit ca ghimbirul reduce cantitatea de greata pe care o simtiti atunci cand aveti rau de mare. De obicei, dupa interventiile chirurgicale este normal ca unii sa simta greata si varsaturi. Vestea buna este ca cercertatorii au descoperit ca ghimbirul este un „mijloc eficient prentru reducerea greturilor postoperatorii si a varsaturilor”.

Intr-un studiu efectuat pe adulti si copii bolnavi de cancer, supusi la chimioterapier, ghimbirul s-a dovedit a fi foarte eficient in ameliorarea simtomelor de greata.

Pe baza dovezilor stiintifice, merita cu siguranta sa incercati ghimbirul atunci cand va simtiti rau.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul reduce nivelul colesterolului

La fel ca si usturoiul, ghimbirul este foarte benefic si pentru nivelul colesterolului.  S-a dovedit ca ghimbirul reduce nivwlul colesterolului, reducand in mod specific lipoproteinele cu densitate mica (LDL).  Acesta contribuie la acumularea de grasimi pe artere, lucru care poate duce la ateroscleroza si creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul regleaza zaharul din sange

Diabetul este cea mai frecventa boala a sistemului endocrin, iar diabetul zaharat de tip 2 reprezinta aproximativ 90% din diagnosticele de diabet.

Una din cauzele diabetului este hiperglicemia cronica. Daca putem regla in mod natural nivelul de zahar din sange, vom avea mai putine sanse de a experimenta hiperglicemie cronica care poate duce la diabet.

Ghimbirul are un rol important in controlul diabetului prin efectul sau antihiperglicemic. Mecanismul exact de actiune al ghimbirului in controlul diabetului nu este pe deplin inteles, dar s-ar putea datora inhibarii stresului oxidativ si a procesului antiinflamator.

Beneficiile ghimbirului – Ghimbirul contine substante care pot ajuta la prevenirea cancerului

Proprietatile anticancer ale ghimbirului sunt atribuite substantei 6-gingerol, care se gaseste in cantitati mari in ghimbirul brut. 6-gingerol este o substanta cu propritati antioxidante.

Exista dovezi, desi limitate, ca ghimbirul poate fi eficient impotriva cancerului ovarian, cancerului la san sau impotriva cancerului pancreatic, dar mai multe cercetari sunt necesare.

Concluzie

Acum ca stii toate beneficiile pe care le are ghimbirul asupra sanatatii nu crezi ca ar fi bine sa-l incorporezi in dieta ta zilnica? In urmatorul articol vom vorbi despre diferitele moduri prin care poti introduce ghimbirul viata de zi cu zi.

Poate ai vrea sa citesti si alte articole:

Daca ti-a placut nu uita sa distribui pe Facebook. In felul acesta, vor afla si altii despre beneficiile usturoiului asupra sanatatii.

Atentionare: Sfaturile si orice informatii despre sanatate disponibile pe acest site au scop informativ si nu inlocuiesc recomandarea medicului. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amanarea sau intreruperea tratamentelor medicicinale clasice va puteti pune sanatatea in pericol!

 

Surse:

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here