Se pare ca varza murata este una din cele mai comune si mai vechi forme de pastrare a verzei si se pare ca varza se mura inca din secolul al 4-lea inainte de Hristos. Aceasta contine o cantitate mare de acizi lactici, vitamine, minerale si are putine calorii.
Varza acra a supravietuit testul timpului pentru a deveni un preparat popular in intreaga lume. Este foarte apreciata in Romania, Germania, Polonia si nu numai.
Datorita fermentatiei pe care o sufera, varza murata oferta beneficii nutritionale pentru sanatate cu mult peste cele din varza cruda, proaspata.
Citeste articolul pana la sfarsit pentru a afla toate beneficiile pe care le are asupra sanatatii. Nu pierzi nimic daca aflii ceva nou si bun pentru tine!
Beneficii varza murata: Este foarte hranitoare
Varza acra contine foarte multi nutrienti importanti pentru o sanatate optima. O portie e 140 de grame va ofera:
- Calorii 27g
- Carbohidrati 7g
- Fibre 4g
- Proteine 1g
- Sodiu 39% din necesarul zilnic
- Vitamina C 35% din necesarul zilnic
- Vitamina K 23% din necesarul zilnic
- Fier 12% din necesarul zilnic
- Mangan 11% din necesarul zilnic
- Vitamina B6 9% din necesarul zilnic
- Cupru 7% din necesarul zilnic
- Potasiu 7% din necesarul zilnic
- Acid folic 9% din necesarul zilnic
Procesul de fermentare incepe cand drojdia si bacteriile care sunt prezente in mod natural pe varza intra in contact cu zaharurile din varza. Fermentarea verzei creeaza conditii care promoveaza cresterea probioticelor benefice, care se gasesc si in alte produce precum iaurtul si kefirul.
Cu toate acestea, nu uitati ca varza murata este foarte bogata in sodiu, asa ca aveti grija cata consumati daca urmariti aportul de sare.
Te-ar putea interesa si Beneficiile nucilor – 12 motive pentru a le consuma
Beneficii varza murata: Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Varza acra contine antioxidanti si alti compusi benefici care pot contribui la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer. Cercetatorii cred ca acesti compusi pot ajuta la prevenirea mutatiilor celulare si la blocarea cresterii excesive a celulelor.
Procesul de fermentare poate sa creeze compusi particulari care poate ajuta la distrugerea celulelor precanceroase.
Un studiu facut pe femei, a descoperit ca cele care au mancat multa varza cruda sau murata din adolescenta pana la varsta adulta, aveau un risc redus de cancer la san. Femeile care au consumat mai mult de 3 portii de varza pe saptamana au avut un risc cu 72% mai mic decat cele caure au mancat mai putin de o portie si jumatate pe saptamana.
In cazul barbatilor, se pare ca varza a avut efecte similare asupra riscului de cancer de prostata.
Cu toate acestea, numarul de cercetari este limitat si nu toate au gasit rezultate similare. Mai multe cercetari sunt necesare pentru a spune sigur ca varza previne anumite tipuri de cancer.
Te-ar putea interesa si:
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
Beneficii varza murata: Te poate ajuta sa slabesti
Acest beneficiu se datoreaza faptului ca varza acra este saraca in calorii si bogata in fibre. Dietele bogate in fibre iti pastreaza sentimentul de satietate pentru mai mult timp, ceea ce inseamna ca in timp vei manca mai putine calorii in fiecare zi.
Continutu de prebiotice al zemei de varza poate contribui de asemenea la o talie mai subtire. Motivele exacte nu sunt pe deplin intelese, dar cercetatorii cred ca prebioticele reduc cantitatea de grasime pe care organismul o absoarbe.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a spune sigur ca prebioticele din varza murata ne ajuta sa slabim.
Beneficii varza murata: Imbunatateste digestia

Stim ca varza acra contine prebiotice. Aceste prebiotice sunt de fapt bacterii benefice care actioneaza ca prima linie de aparare a organismului contra toxinelor si bacteriilor daunatoare. Prebioticele pot imbunatati digestia si sanatatea in general.
Prebioticele din varza murata ajuta la imbunatatirea echilibrului bacerian din intestine, dupa ce a fost deranjat de luarea antibioticelor. Acestea ajuta si la reducerea gazelor, balonarii, constipatiei, diareei si colita ulcerativa. O portie de varza contine aproximativ 3 miliarde de unitati formatoare de colonii, iar majoritatea alimentelor si suplimentelor bogate in probiotice contin intre 5 si 10 miliarde de unitati.
Cu toate acestea, varza murata s-ar putea sa fie mai buna deoarece poate contine pana la 28 de tulpini bacteriene distincte. Ca majoritatea alimentelor fermentate, varza murata contine o varietate de enzime care ajuta la descompunerea nutrientilor in molecule mai mici si mai usor de digerat.
Beneficii varza murata: Ajuta la mentinerea sanatatii creierului si la reducerea stresului
Starea ta de spirit poate afecta ceea ce mananci si in acelasi timp ceea ce mananci iti poate afecta starea de spirit si functia creierului.
Un numar tot mai mare de cercetari au descoperit o legatura intre intestin si creier. Se pare ca tipul de bacterii prezente in intestine poate avea capacitatea de a trimite mesaje catre creier, influentand astfel modul in care functioneaza si percepe lumea.
Varza acra si alimentele care contin multe prebiotice contribuie la mentinerea si crearea unei flore intestinale sanatoase, ceea ce arata ca ar putea reduce stresul si mentine creierul sanatos.
S-a descoperit ca probioticele ajuta la imbunatatirea memoriei si la scaderea simptomelor de anxietate, depresie, autism sau chiar tulburari obsesiv-compulsive.
Sanatatea creierului este mentinuta cu ajutorul probioticelor deoarece acestea cresc absortia de minerale precum magneziu si zinc, care regleaza dispozitia.
Beneficii varza murata: Poate tine inima sanatoasa
Datorita continutului de fibre si probiotice, care ajuta la reducerea colesterolului, varza acra te poate ajuta sa-ti mentii inima sanatoasa. In acelasi timp, probioticele pot ajuta la scaderea usoara a tensiunii arteriale.
Varza murata este o sursa buna de vitamina K2, care se crede ca ajuta la reducerea bolilor de inima prin prevenirea acumularii de depozite de calciu in artere. Diverse studii au arat ca un consum regulat de alimente bogate in vitamina K2 a micsorat riscul de boli de inima cu pana la 57%. Ca si referinta, o portie de varza murata contine aproximativ 6,6 mcg de vitamina K2.
Beneficii varza murata: Imbunatateste sistemul imunitar
Probioticele gasite in varza acra ajuta la mentinerea echilibrului florei intesinale, care in schimb ajuta la prevenirea cresterii bacteriilor daunatoare si poate stimula chiar productia de anticorpi naturali. Consumul de alimente bogate in probiotice poate reduce riscul de a dezvolta infectii.
Daca va imbolnaviti, consumul requlat de alimente bogata in probiotice va poate ajuta sa va recuperati mai repede si reduce nevoia de a lua antibiotice cu pana la 33%.
Varza murata este si o sursa buna de vitamina C si fier, ambele contribuind la in sistem imunitar sanatos.
Concluzii
Varza murata poate avea multe beneficii pentru sanatate, este incredibil de hranitoare si sanatoasa.
Ofera probiotice, vitamina K2, vitamina C si fier, cunoscute pentru benefiicle lor aduse sanatatii.
Consumul de varza acra va poate ajuta sa va consolidati sistemul imunitar, sa va imbunatatiti digestia, sa reduceti riscul de anumite boli si nu numai.
Poate ai vrea sa citesti si alte articole:
Daca ti-a placut nu uita sa distribui pe Facebook.
Atentionare: Sfaturile si orice informatii despre sanatate disponibile pe acest site au scop informativ si nu inlocuiesc recomandarea medicului. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amanarea sau intreruperea tratamentelor medicicinale clasice va puteti pune sanatatea in pericol!
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14557292
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12801956
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12369194
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16696665
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584499
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21498386
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25430686
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901706
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14985230
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121060
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22962927
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X12003128
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15684339
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18684338/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614897
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26466123
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27413138
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23759244/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25879690
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27413138
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8889911/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8137323
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22716309
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18388852
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23117677
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330093
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611376
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047574
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514282
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11356998
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23410565
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25525379
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12788716
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25481240
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24891972
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25066177
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567038
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19220890
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25568828
- https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2614/2
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246412
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6860621/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584499
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15481739
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22570464
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006095.pub3/abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23362517
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981066/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25780308
[…] Varza murata: Beneficii pentru sanatate […]
[…] Varza murata: Beneficii pentru sanatate […]
[…] Varza murata: Beneficii pentru sanatate […]
[…] Varza murata: Beneficii pentru sanatate […]
[…] Varza murata: Beneficii pentru sanatate […]
[…] Studiile observaționale pe animale și oameni sugerează că consumul de nuci poate reduce riscul de apariție al anumitor tipuri de cancer cum ar fi cancerul la sân, prostată sau cancerul la colon. Un alt aliment care te poate proteja impotriva cancerului la sân și prostată este varza murată. […]