Beneficiile merelor asupra sănătății
Beneficiile merelor asupra sănătății

Merele sunt unele din cele mai populare fructe din lume și pe bună dreptate. Toți am auzit expresia „Un măr pe zi ține medicul departe!”. Partea bună este că mere găsim sa cumpărăm pe tot parcursul anului. Cred că cele mai consumate mere de la noi din țară sunt cele Golden și Ionatan.

În continuare vă voi prezenta cele mai importante beneficii ale merelor pentru sănătate. Aceste beneficii sunt din surse sigure, descoperite în urma cercetărilor.

Beneficii mere: Sunt foarte nutritive și hrănitoare

Un măr de mărime medie are aproximativ 180 grame și oferă urmatoarele substanțe nutritive:

  • Calorii – 95
  • Carbohidrați – 25g
  • Fibre – 4g
  • Vitamina C – 14% din aportul zilnic recomandat
  • Potasiu – 6% din aportul zilnic recomandat
  • Vitamina K – 5% din aportul zilnic recomandat
  • Mangan, cupru, Vitaminele A, E, B1, B2 si B6 – 2-4% din aportul zilnic recomandat.

Merele sunt și o sursă bogată de polifenoli, acestia fiind responsabili pentru multe din beneficiile pentru sănătate.

Încercați sa consumați merele cu coajă pentru a beneficia de toate calitățile acestora. In concluzie, merele sunt o sursă bogată de fibre, vitamina C și conțin polifenoli care pot avea multe beneficii pentru sănătate.

Citește și: Untura de porc – Beneficii pentru sănătate sau Beneficiile verzei murate

Beneficii mere: Pot ajuta la slăbit

Datorită faptului că au multe fibre și apă, merele, oferă sentimentul de sațietate. Într-un studiu facut pe 58 de persoane s-a observat că cei care au consumat felii de măr inainte de masă s-au simțit mai plini și au mâncat cu 200 de calorii mai putin decât cei care nu au consumat.

Alt studiu a fost făcut pe 200 de femei supraponderale și a durat 10 săptămâni. Cele care au mâncat mere au pierdut în medie 2 kg și au mâncat mai putine calorii decât restul de participante la studiu.

Cercetătorii consideră că merele oferă sentimentul de sațietate deoarece oferă fibre si volum. Mai mult decât atât, unii compuși naturali din mere pot favoriza slăbitul.

Citește și:

Beneficiile sfeclei roșii

Beneficiile nucilor – 12 motive pentru a le consuma

Beneficii mere: Te pot proteja de diabet

Sunt multe studiile care au legat consumul merelor cu un risc mai mic de a face diabet de tip 2.

Într-un studiu mare, consumul unui măr pe zi a scăzut riscul de a face diabet de tip 2 cu 28%, față de cei are nu au consumat mere. Chiar și consumul a câteva mere pe săptămână a avut un efect similar.

Acest beneficiu este datorat polifenolilor din mere care ajută la prevenirea deteriorării celulelor din pancreas, in special cele care produc insulină. S-a observat că persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2, au aceste celule grav deteriorate.

În concluzie, nu pierzi nimic dacă încerci să mănânci măcar un măr pe zi. Proprietățiile antioxidante ale polifenolului poate preveni diabetul.

Citește și Hreanul – Beneficii si contraindicații

Beneficii mere: Conțin compuși care pot lupta împotriva astmului

Merele sunt bogate în antioxidanți care vă pot proteja plămânii de deteriorarea oxidativă.

Un studiu la care au participat peste 68.000 de femeia descoperit că cele care au mâncat cele mai multe mere au avut cel mai mic risc de astm. Chiar și un sfert de măr pe zi a scazut riscul de a avea astm cu până la 10%.

Coaja merelor conține quercetină, o substanță care ajută la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației.

Citește și Carnea de porc – Beneficii și dezavantaje

Beneficii mere: Au efecte prebiotice și îmbunătățesc flora intestinală

Pectina este un tip de fibră care acționează ca prebiotic, iar merele au din belsug. De fapt, pectina, hrănește bacteriile bune din intestin.

Intestinul subțire nu absoarbe fibre in timpul digestiei. Acestea merg in colon unde pot alimenta bacteriile bune. Noile cercetări sugerează că acesta poate fi motivul pentru care merele sunt atât de bune cand vine vorba de protecție impotriva obezității, diabetului și a bolilor de inimă.

Citește și Beneficiile consumului de carne de păstrăv

Beneficii mere: Pot fi bune pentru inimă

Merele protejează inima
Merele protejează inima

Consumul regulat de mere a fost asociat cu un risc scazut de boli de inimă. Unul din motive poate fi faptul că merele conțin fibre solubile care pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge.

Coaja conține polifenoli, care au efecte antioxidante. Unul dintre acesti polifenoli este epicatechinul flavonoid, care poate scădea tensiunea arterială.

Flavonoidele reduc colesterolul LDL „rău”, tensiunea arterială și acționează ca antioxidanți, ajutând astfel la prevenirea bolilor de inimă.

Un studiu a comparat efectele consumului unui măr pe zi cu efectele medicamentelor pentru scăderea colesterolului. La final, s-a ajuns la concluzia că merele ar fi aproape la fel de eficiente in reducerea bolilor de inimă, ca medicamentele.

Concluzii:

Merele mențin inima sănătoasă în mai multe moduri. Sunt bogate în fibre solubile, ceea ce ajută la scăderea colesterolului. De asemenea, au polifenoli, care reduc tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral.

Citește și: Kiwi – beneficii si contraindicații

Beneficii mere: Pot fi bune pentru sănătatea oaselor

Consumul de fructe îmbunătățește densitatea oaselor. Cercetătorii cred că compușii antioxidanți si antiinflamatori din fructe pot ajuta la promovarea densității si rezistenței oaselor. Sunt studii care arată că merele pot afecta pozitiv sănătatea oaselor.

Un studiu la care au participat mai multe femei, a demonstrat că cele care au mâncat la una din mese mere, au pierdut mai putin calciu din corp decât cele care nu au mâncat mere.

Citește și: Beneficiile ardeiului iute pentru sănătate

Beneficii mere: Substanțele din mere pot ajuta la prevenirea cancerului

Merele au mai mulți compuși naturali care pot ajuta la combaterea cancerului. Studiile observaționale au arătat că persoanele care au consumat mere au avut un risc mai mic de cancer și decese din cauza cancerului.

Un studiu efectuat pe femei a raportat că consumul de mere a dus la rate mai mici de deces cauzate de cancer.

Oamenii de știință cred că efectele merelor antioxidante și antiinflamatoare pot fi responsabile pentru efectele lor de prevenire a cancerului.

Citește și: Beneficiile ghimbirului

Beneficii mere: Vă pot proteja creierul

Cu toate că majoritatea cercetărilor se bazează pe merele crude, se pare că și sucul de mere poate lupta impotriva declinului mental care apare odată cu înintarea in vârstă.

În studiile efectuate pe animale s-a observat ca sucul concentrat de mere a reduc speciile nocive de oxigen reactiv in țesutul creierului și a redus la nimim declinul mental.

Sucul de mere poate ajuta la conservarea acetilcolinei, un neurotransmițător care poate scădea odată cu vârsta. Nivelurile scăzute de acetilcolină pot duce la boala Alzheimer.

Acestea fiind spuse, merele intregi conțin aceiași compuși ca sucul de mere, dar consumul de fructe crude este alegerea sănătoasă.

Citește și: Lavanda sau levantica – Beneficii si contraindicații

Nu uita să distribui pe Facebook dacă ți-au plăcut informațiile din acest articol.

 

Atenționare: Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ și nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a incepe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicinale clasice vă puteți pune sănătatea in pericol!

 

Surse:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here