Multivitamine si minerale
Multivitamine si minerale

Complexele de multivitamine și minerale au apărut abia după 1940. Prima vitamină a fost identificată in 1913 și până in prezent au fost identificate 13 vitamine și 15 minerale esențiale.

La ora actuală, multivitaminele și mineralele sunt suplimentele cele mai des utilizate în lume, iar popularitatea lor a crescut rapid in ultimele decenii.

Unii oameni cred că multivitaminele pot îmbunătăți sănătatea, pot compensa obiceiurile alimentare proaste și chiar pot reduce riscul de boli cronice.

ATENTIONARE: Urmează un articol foarte lung și detaliat. Am incercat să înglobăm cât mai multă informație, astfel încât să găsiți răspuns la toate intrebările pe care le-ați putea avea.

Multivitamine și minerale: Ce sunt și de ce contează?

Vitaminele și mineralele sunt substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru o creștere și funcționare normală, dar nu le poate produce. Unele facilitează reacțiile chimice cruciale, în timp ce altele acționează ca alimente esențiale pentru organism. Până la apariția vitaminelor și mineralelor sintetice, oamenii s-au bazat pe hrană și soare, pentru toți nutrienții de care corpul are nevoie.

Nutriționiștii numesc vitaminele și mineralele micronutrienți, iar proteinele, carbohidrații si grăsimile sunt numite macronutrienți. Micronutrienții sunt vitali pentru procesarea corectă a macronutrienților, dar sunt necesari în cantități mai mici. Ca să vă faceți o idee, macronutrienții sunt precum combustibilul de la mașina voastră, iar micronutrienții sunt precum uleiul de motor sau lichidul de răcire (antigelul). Este nevoie de ambele pentru o bună functionare.

Deficiența de multivitamine și minerale poate duce la boli acute precum Scorbutul, Pelagra Și Beriberi. Aceste boli au fost frecvente până în anii 1940 și sunt în continuare frecvente în țările sărace și sub-dezvoltate.

Între timp, industria suplimentelor alimentare care valorează aproximativ 19 miliarde de dolari pe ani, ne amintește continuu că ne putem lua vitaminele dintr-o pastilă. Dar acest lucru ne face să ne punem următoarea intrebare: De ce să ne chinuim să mâncăm fructe și legume, să gătim, când am putea să luam o pastilă si gata?

Dar viața nu este atât de ușoră! Concluzia experților în nutriție este că, deși vitaminele sunt esențiale, administrarea dozelor mari de multivitamine și minerale sunt de obicei inutile și pot fi chiar dăunătoare.

Citește și Alimente probiotice pentru refacerea florei intestinale

Cercetări

Logic este să spunem că multivitaminele nu ar putea decât să ne ajute corpul și cu siguranță să nu-i facă rău, deoarece oricum consumăm vitamine și minerale zilnic din alimente. Dar pe lângă logică există dovezi găsite în timpul studiilor observaționale care susțin ideea că complexele de multivitamine și minerale sunt benefice.

Dar înainte de a accepta aceste dovezi ca adevăr, este important să înțelegem ce este un studiu observațional și de ce multe dintre rezultatele acestor studii au fost interpretate greșit.

În studiile observaționale, cercetătorii fac exact asta: observă ce fac oamenii și văd ce se întâmplă cu sănătatea lor. Este o modalitate de a determina dacă există o corelație intre ceea ce face participantul (de exemplu, luarea de multivitamine) și sănătatea lor (de exemplu, apariția cancerului).

Modul cel mai clar de a vedea dacă complexele de multivitamine au un efect benefic asupra sănătații este prin studii controlate randomizate. Aceste studii determină cauzalitatea. În studiile controlate, jumătate din participanți primesc multivitamine, iar cealaltă jumătate placebo și niciunul din pacienți nu știe ce a primit (multivitamine sau placebo). Odată ce aceste studii au fost făcute cu multivitamine, a devenit clar că majoritatea nu oferă nici un beneficiu, iar unele au fost chiar dăunătoare.

Dacă vă întrebați de ce așa mari diferențe intre studiile observaționale și cele controlate, ei bine, răspunsul este simplu. Persoanele care iau multivitamine sau vitamine specifice, au mai multa grijă de sănătatea lor. Este mai puțin probabil ca aceste persoane să fie alcoolice sau să fumeze și mai mult probabil să fie atente la ce mănâncă și să facă exerciții fizice. S-au descurcat mai bine datorita obiceiurilor bune pentru sănătate din viața lor, nu pentru că au luat multivitamine.

Citește și :

Obiceiuri proaste care distrug flora intestinala din corpul nostru

Beneficiile nucilor – 12 motive pentru a le consuma

Multivitamine și minerale: Ce contin?

Pentru sănătatea noastră avem nevoie de 13 vitamine și cel puțin 16 minerale esențiale. Multe dintre ele ajută reacțiile enzimelor din corp sau funționează ca molecule de semnalizare sau elemente structurale. Corpul nostru are nevoie de acești nutrienți pentru reproducere, creștere, întreținere și reglarea proceselor corporale.

Multivitaminele pot oferi multe dintre aceste vitamine și minerale, dar in forme și contități diferite. Mai pot conține și alte ingrediente cum ar fi ierburi, aminoacizi și acizi grași.

Rețineți că substanțele nutritive din multivitamine pot fi derivate din alimente reale sau create sintetic în laboratoare.

In continuare vă prezint 2 tabele cu toate vitaminele și mineralele care pot fi prezente în complexul de multivitamine.

 • DZR = Doza Zilnică Recomandată
Nr. crtVitamineUnitatea de măsură DZRMineraleUnitatea de măsurăDZR
1Vitamina Aμ800Potasiumg2000
2Vitamina Dμ5Clorurămg800
3Vitamina Em12Calciumg800
4Vitamina Kμ75Fosformg700
5Vitamina Cm80Magneziumg375
6Vitamina B1 (tiamină)m1,1Fiermg14
7Vitamina B2 (tiboflavină)m1,4Zincmg10
8Niacinăm16Cuprumg1
9Vitamina B6 (piridoxina)m1,4Manganmg2
10Acid folicμ200Fluorurămg3,5
11Vitamina B12 (ciancobalamina)μ2,5Seleniuμg55
12Vitamina B7 (biotină)μ50Cromμg40
13Vitamina B5 (acid pantotenic)m6Molibdenμg50
14Iodμg150

 

Citește și Hreanul – Beneficii si contraindicatii

Multivitamine și minerale: Menține o dietă echilibrată și sănătoasă

Multivitamine si minerale
Multivitamine si minerale – Consumă fructe și legume înainte de a apela la pastile!

Este ușor să luăm toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie din alimentație, dacă avem o dietă sănătoasă și echilibrată. Din păcate nu toți reusim acest lucru, deoarece nu mâncăm 2-3 fructe sau legume zilnic, în loc de 5 (minim recomandat zilnic). Din acest motiv, ca o plasă de siguranță, mulți nutriționiști recomandă suplimente cu multivitamine și minerale.

Așa numitele „alimente integrale” precum legumele și cerealele integrale conțin fibre și o mulțime de alți nutrienți importanți care nu pot fi livrați în mod adecvat prin pastile. De fapt, oamenii de știință încă găsesc noi „oligoelemente” în alimentele integrale, care pot fi într-o zi etichetate esențiale pentru sănătate – dar nu sunt găsite în nicio pastilă.

David Grotto, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Americane spune: „Trimitem mesajul greșit dacă oamenii cred că au totul sub control, dacă iau vitamine în timp ce mănâncă o dietă oribilă”.

Citește și: Kiwi – beneficii si contraindicații

Beneficiile multivitaminelor și mineralelor

Beneficii multivitamine și minerale: Boli de inimă

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Mulți oameni cred că luarea de multivitamine poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, dar dovezile sunt mixte.

Unele studii sugerează că luarea de multivitamine și minerale reduce riscul de atacuri de cord și deces, în timp ce alte studii nu au găsit efecte pozitive.

De mai bine de un deceniu, Physicians’ Health Study II a investigat efectele utilizării zilnice a multivitaminelor la peste 14.000 de medici de vârstă mijlocie. Nu a găsit nicio reducere a atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale sau a mortalității.

Un studiu mai recent a descoperit faptul că, în rândul femeilor, dar nu și al bărbaților, luarea de multivitamine timp de cel puțin 3 ani, a redus riscul de a muri de boli de inimă cu 35%.

Citește și: Beneficiile ardeiului iute pentru sănătate

Beneficii multivitamine și minerale: Cancer

Dovada privind utilizarea multivitaminelor și riscul de cancer sunt de asemenea mixte. Unele studii nu au găsit niciun efect asupra riscului de cancer, în timp ce altele cred că utilizarea multivitaminelor pot crește riscul de a face cancer.

În cadrul unui studiu au fost examinate datele obiținute de la 5 studii controlate, la care au participat 47289 de persoane. S-a constatat un risc mai mic cu 31% de cancer la bărbații care au luat multivitamine, dar nu a fost găsit același efect la femei.

Două studii observaționale, unul doar pe femei și celălalt pe bărbați, au concluzionat că utilizarea multivitaminelor pe termen lung poate duce la un risc redus de cancer de colon.

In concluzie, unele studii spun că utilizarea multivitaminelor duce la un risc redus de cancer, în timp ce altele nu găsesc niciun beneficiu, iar unele chiar afirmă ca luarea de multivitamine poate crește riscul de a face cancer.

Citește și Beneficiile verzei murate

Beneficii multivitamine și minerale: Funcția creierului

Mai multe studii au descoperit că multivitaminele pot îmbunătăți memoria la adulții mai în vârstă. Aceste suplimente pot îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit. Cu toate acestea, alte studii nu dezvăluie nicio modificare a stării de spirit.

Citește și: Beneficiile ghimbirului

Beneficii multivitamine și minerale: Sănătatea ochilor

Degenerarea maculară din cauza vârstei este o cauză principală a orbirii la nivel mondial. Un studiu a descoperit că administrarea de vitamine și minerale antioxidante poate încetini evoluția sa. Cu toate acestea, nicio dovadă sugerează că acești compuși previn boala în primul rând. La fel, unele dovezi indică faptul că multivitaminele pot reduce riscul de cataractă.

Citește și: Lavanda sau levantica – Beneficii si contraindicații

Contraindicatii multivitamine și minerale

Dozajul este un factor important de luat în considerare atunci când luați multivitamine. Deși vitamine și minerale in doze mari nu produc probleme, altele pot fi serios dăunătoare sănătății.

Doza adecvată depinde adesea de solubilitate, pentru care vitaminele sunt clasificate în două grupuri:

Solubile în apă – Corpul tău expulzează cantități în exces din aceste vitamine.

Solubile în grăsime – Deoarece corpul tău nu are o modalitate ușoară de a scăpa de acestea, cantitățile în exces se pot acumula pe perioade lungi de timp in grăsimea corporală. Vitaminele solubile în grăsimi includ A, D, E și K. În timp ce vitaminele E și K sunt relativ netoxice, vitaminele A și D pot avea efecte toxice dacă sunt consumate in exces. Supradozele de vitamine au fost asociate cu probleme hepatice, oase slăbite, cancer și mortalitate prematură.

Femeile insarcinate trebuie sa fie deosebit de atente cu aportul lor de vitamina A, deoarece cantitatile in exces pot creea defecte de nastere.

Toxicitatea cu vitamina D este extrem de rară și este puțin probabil să se dezvolte din utilizarea multivitaminelor. Cu toate acestea, toxicitatea cu vitamina A este mai frecventă.

Dacă luați multivitamine și mâncați o mulțime de alimente bogate în nutrienți, puteți depăși cu ușurință aportul zilnic recomandat.

Fumătorii ar trebui să evite multivitaminele cu cantități mari de beta-caroten sau vitamina A, deoarece acești nutrienți îți pot crește riscul de cancer pulmonar.

Mineralele pot fi, de asemenea, dăunătoare în doze mari. De exemplu, prea mult fier poate fi periculos pentru persoanele care nu au nevoie de el.

În ciuda avertismentelor, căutarea pilulei magice este în desfășurare. Sunt foarte multe suplimente alimentare pentru slăbit care susțin că luate în combinație cu o dietă echilibrată și exrciții fizice, fac minuni. Dar vă intreb eu acum, dacă aveți o dietă sănătoasă și faceți exerciții fizice regulat, nu veți pierde în greutate și fără această pilulă magică?

In concluzie, suplimentarea cu doze mari de anumiți nutrienți poate avea efecte dăunătoare. Acest lucru este mai probabil să apară dacă luați  multivitamine cu concentrație ridicată și aveți și o dietă bogată în nutrienți.

Citește și Beneficiile consumului de carne de păstrăv

Cine ar trebui să ia multivitamine și minerale

Multivitaminele nu sunt potrivite pentru toată lumea și chiar pot dăuna unor persoane. Cu toate acestea, anumite persoane pot beneficia de pe urma multivitaminelor:

 • Persoanele in vârstă – Absorbția vitaminei B12 scade odată cu vârsta. Adulții mai în vârstă pot avea, de asemenea, nevoie de mai mult calciu și vitamina D.
 • Veganii și vegetarienii – Deoarece vitamina B12 se găsește numai în alimentele de origine animală, aveți un risc mai mare dacă urmați o dietă pe bază de plante. De asemenea, s-ar putea să fiți lipsiți de calciu, zinc, fier, vitamina D și acizi grași omega-3.
 • Femeile însărcinate și care alăptează – Aceste femei ar trebui să consulte medicul de familie, deoarece unele substanțe nutritive sunt bune și altele dăunătoare. De exemplu, excesul de vitamina A poate provoca defecte la naștere.
 • Alte persoane care pot beneficia de pe urma multivitaminelor sunt cele care au suferit o intervenție chirurgicală de scădere în greutate, urmează o dietă cu conținut scăzut de calorii, au apetit slab sau nu obțin suficienți nutrienți doar din alimente.

In concluzie, unele persoane, cum ar fi adulți în vârstă, vegetarieni și vegani, precum și femei însărcinate sau care alăptează, pot avea nevoie de cantități mai mari de anumite vitamine sau minerale.

Citește și Carnea de porc – Beneficii și dezavantaje

Multivitamine și minerale: GHID PENTRU CONSUMATORI

Un număr tot mai mare de persoane interesate în menţinerea şi ameliorarea sănătăţii folosesc suplimente alimentare în acest scop. Pentru a alege în cunoşţinţă de cauză consumatorii trebuie să fie bine informaţi înainte de a achiziţiona şi utiliza un supliment alimentar.

In primul rand, este foarte important pentru consumator ca acesta să citească cu atenţie şi să înteleagă informaţiile prezentate pe eticheta produselor.

Aceste informaţii trebuie să fie înscrise în limba română, fără a se exclude prezentarea lor în alte limbi, să fie vizibile, lizibile şi inscripţionate într-un mod care să nu permită ştergerea lor.

Eticheta unui supliment alimentar trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:

 • Denumirea sub care este vândut produsul
 • Forma de comercializare: (tablete, capsule, tablete masticabile, pulbere, lichid, etc)
 • Compoziţia produsului: lista cuprinzând ingredientele (cantitativ şi calitativ)
 • Informaţii nutriţionale
 • Modul de administrare al suplimentului alimentar
 • Termenul de valabilitate al produsului
 • Condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale
 • Denumirea şi sediul producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului
 • Menţiune care să permită identificarea lotului
 • Menţiuni speciale cum ar fi: un avertisment de a nu se depăşi porţia din produsul recomandat pentru consumul zilnic, o atenţionare că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie variată şi adecvată sau o atenţionare că produsele nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor.
 • Precauţii speciale
 • Pe eticheta unor suplimente alimentare puteti întâlni anumite menţiuni de sănătate, cum ar fi:
  • “Zincul contribuie la menţinerea vederii normale”
  • “Seleniul contribuie la mneţinerea sănătăţii părului”
  • ”Vitamina C contribuie la metabolismul energetic”

Citește și: Untura de porc – Beneficii pentru sănătate

Concluzii

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o alimentaţie variată şi echilibrată ci o completează.  Informaţi-vă înainte de a cumpăra un supliment alimentar.

Întăriţi-vă puterea de consumator prin citirea corectă a etichetelor şi alegerea unor produse adecvate şi sigure.

Evitaţi produsele prezentate ca fiind “miraculoase”, care prezintă numai beneficii fără efecte adverse sau care conţin ”un ingredient secret”, deoarece aceste menţiuni sunt adesea false.

Termenul des întâlnit “natural” nu însemnă întotdeauna “inofensiv”; de exemplu,sunt anumite produse botanice care sunt dăunătoare pentru organism.

Dacă achiziţionaţi un anumit produs asiguraţi–vă că ambalajul său este integru şi păstraţi-l apoi în condiţiile de depozitare indicate pe etichetă.

Evitaţi să luaţi în aceeaşi perioadă de timp mai mult de două-trei suplimente alimentare, deoarece în cazul unor mixturi de ingrediente pot apare unele efecte nedorite; decalaţi şi orele de administrare, luaţi-le la interval de 2-3 ore unele de altele pentru o absorbţie şi eficientizare mai bună.

Dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale, inclusiv dentară, sfătuiţi-vă cu medicul pentru a intrerupe admnistrarea suplimentului în timp util; unele suplimente alimentare necesită 2-3 săptămâni pentru a se elimina din organism şi în acest caz v-ar putea creea serioase probleme în timpul operaţiei sau după aceasta.

In timpul sarcinii sau alăptării luaţi numai suplimentele alimentare recomandate de către medic. Folosiţi suplimentul numai în dozele recomandate şi nu depăsiţi perioada de administrare indicată pe etichetă.

Nu administraţi niciodată suplimente alimentare copiilor fără a vă sfătui cu medicul pediatru.

Dacă luaţi suplimente alimentare, nu vă bazaţi pe ele mai mult decât trebuie. Incercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată din care să nu lipsească sub nicio formă cerealele integrale, fructele, legumele și peştele.

Citește și: Beneficiile sfeclei roșii

Nu uita să distribui pe Facebook dacă ți-au plăcut informațiile din acest articol.

 

Atenționare: Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ și nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a incepe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicinale clasice vă puteți pune sănătatea in pericol!

Surse:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21592424
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11489066
 3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-Consumer/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883544
 5. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10909952
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12888653
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19204221
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20861174
 10. https://www.webmd.com/men/features/vitamins-separating-fact-from-fiction#1
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23117775
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25733474
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21343248
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21987192
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16880453
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9758570
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9332757
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23162860
 19. https://cnmrmc.insp.gov.ro/images/ghiduri/Ghid-Suplimente-Alimentare.pdf
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22939764
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22711385
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10906550
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10719135
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16491668
 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377209
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095836
 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10907676
 28. https://www.ingentaconnect.com/content/routledg/camh/2000/00000004/00000004/art00010
 29. https://www.mindbodygreen.com/0-3123/The-Truth-About-Multivitamins.html
 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22559899
 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152201
 32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22696317
 33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24590236
 34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7477116
 35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21917864
 36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469975
 37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12963949
 38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18429004
 39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21975503
 40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3992389
 41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23748070
 42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448529
 43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17720017
 44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23356638
 45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139125

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here