Sfecla rosie
Sfecla rosie

Sfecla rosie este o leguma radacinoasa cunoscuta si sub numele de sfecla de masa. Aceasta este plina de nutrienti esentiali, vitamine, acid folic dar si multe minerale precum mangan, potasiu si fier.

Sfecla rosie si sucul de sfecla rosie au fost asociate cu multe beneficii pentru sanatate precum imbunatatirea fluxului sanguin, reducerea tensiunii si cresterea performantei atletice. Multe dintre aceste beneficii se datoreaza continutului de nitrati anorganici.

Sfecla rosie poate fi consumata cruda in salate, transformata in suc de sfecla rosie sau murata.

In continuare va vom prezenta cele mai importante beneficii ale sfeclei rosii aduse sanatatii

Beneficii: Sfecla rosie contine multi nutrienti si are putine calorii

Este foarte bogata in vitamine si minerale si in acelasi timp este saraca in calorii. De fapt, contine aproape toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie.

O portie de 100 de grame de sfecla rosie contine:

  • Calorii: 44
  • Proteine: 1,7g
  • Grasimi: 0,2g
  • Fibre: 2g
  • Vitamina C: 3,6mg
  • Acid folic: 80mcg
  • Vitamina B6: 0,1 mg
  • Magneziu: 23mg
  • Potasiu: 305mg
  • Fosfor: 38mg
  • Mangan: 0,3mg
  • Fier: 0,8mg
  • Calciu: 16mg
  • Zinc: 0,4mg

Dupa cum vedeti o portie va asigura un aport zilnic foarte bune de minerale si vitamine. Aceasta mai contine si nitrati anorganici si pigmenti, care contribuie si ei la sanatate.

Citeste si : 

Daca esti in cautare de produse bio, gasesti o gama variata aici: Produse BIO.

Beneficii: Sfecla rosie poate sa te ajute sa combati imflamatia

Inflamatia cronica este asociata bolilor hepatice, bolilor de inima, obezitatii dar si cancerului. Aceasta leguma contine pigmenti numiti betalini, care poseda o serie de proprietati antiinflamatorii.

Au fost facute studii pe sobolani si s-a dovedid ca sucul de sfecla rosie reduce inflamatia, dar pentru a determina daca sfecla rosie poate te poate ajuta sa lupti impotriva inflamatie, trebuie facute studii umane.

Citeste si : Beneficiile usturoiului asupra sanatatii

Beneficii: Sfecla rosie ajuta la mentinerea tensiunii sub control

Hipertensiunea arteriala este unul din factorii de risc pentru persoanele cu boli cardiace. Studiile au aratat ca sfecla poate scadea semnificativ tensinea. Efectul pare a fi mai mare pentru tensiunea arteriala sistolica decat atunci cand tensiunea arteriala este diastolica.

Aceste efecte de scarede a tensiunii se datoreaza probabil concentratiei mari de nitrati din sfecla. Ajunsi in corp, acesti nitrati alimentari sunt transformati in oxid nitric, o molecula care dilata vasele de sange, determinand scaderea tensiunii. Aceste niveluri de nitrati din sange raman ridicate pana la 6 ore dupa consum.

Citeste si : Ardei iute: Beneficii pentru sanatate si utilizari

Beneficii: Sfecla rosie poate avea unele proprietati anticancer

Interesul pentru capacitatea sa de a preveni cancerul a crescut datorita continutului de antioxidanti si natura antiinflamatorie. Cu toate acestea, probele actuale sunt destul de limitate.

Extractul de sfecla rosie s-a dovedit a reduce diviziunea si cresterea celulelor tumorale la animale. Un studiu facut in eprubeta folosind celule umane a descoperit ca datorita continutului ridicat de pigmenti betalain, a redus cresterea celulelor canceroase de prostata si san.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina daca aceste efecte se regasesc si asupra oamenilor vii.

Citeste si Hreanul – Beneficii si contraindicatii pentru sanatate

Beneficii: Sfecla rosie poate imbunatati performanta atletica

Sunt cercetari care sugereaza ca nitratii pot imbunatatii performanta atletica. Din acest motiv, sfecla rosie este folosita de sportivi. Nitratii par sa afecteze performata fizica prin imbunatatirea eficientei mitocondriilor, acestea fiind responsabile pentru producerea energiei din corp.

In doua studii de 7 si 8 barbatii, care au consumat 500ml suc de sfecla timp de 6 zile, timpul pana la extenuare in timpul exercitiilor cu intensitate ridicata a fost imbunatatit cu pana la 25%.

Este important de mentionat ca dureaza 2-3 ore pana nitratii ajung in sange, asa ca pentru a maximiza potentialul, este bine sa consumi suc de sfecla rosie cu 2-3 ore inainte de antrenament.

Citeste si Ceai de ghimbir: Beneficii pentru sanatate

Beneficii: Sfecla rosie poate imbunatatii sanatatea digestiva

Fibrele sunt o componenta importanta a unei dieta sanatoase. O portie de 100g sfecla rosie contine 3,4g fibre, transformand sfecla intr-o sursa buna de fibre de inalta calitate.

Fibra ocoleste digestia si se duce in colon unde hraneste bacteriile intestinale benefice. Acest lucru poate promova sanatatea digestiva si poate preveni afectiuni precum constipatia, boala inflamatorie intestinala si diverticulita.

Mai mult decat atat, consumul de fibre benefice a redus riscul de boli cronice, cancer de colon, boli de inima si diabet de tip 2.

Citeste si Obiceiuri proaste care distrug flora intestinala din corpul nostru

Beneficii: Sfecla rosie poate ajuta la mentinerea sanatatii creierului

Functiile mentale scad in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Pentru unii acest declin este semnificativ si poate duce la boli precum dementa. O reducere a oxigenului si fluxului sanguin catre creier pot contribui la aceasta scadere.

Interesant este faptul nitratii din sfecla pot imbunatati functia mentala prin dilatarea vaselor de sange si implicit cresterea fluxului sanguin catre creier. S-a dovedit ca sfecla imbunatateste fluxul de sange catre lobul frontal al creieruli, o zona asociata cu luarea deciziilor si memoria.

Cu toate acestea, ramane de vazut daca sfecla poate fi utilizata intr-un cadru clinic pentru a imbunatati functia creierului si a reduce riscul de dementa.

Citeste si Carnea de iepure: Beneficii si avantaje

Contraindicatii

Sfecla rosie este sigura de consumat pentru majoritatea oamenilor atunci cand nu este consumata in exces.

Poate colora urina si scaunul, de la roz pana la rosu, lucru care poate fi confundat cu sangerari.

Nu este stiut daca afecteaza sarcina sau alaptatul, asa ca femeile insarcinate si proaspetele mamici sunt incurajate sa consume sfecla rosie in cantitati normale, fara sa exagereze.

Daca suferiti de afectiuni ale rinichiilor, consumul excesiv de sfecla poate inrautati situatia.

Citeste si Beneficiile usturoiului asupra sanatatii

Concluzii

Sfecla ofera beneficii impresionante pentru sanatate.

Are putine calorii si este o sursa excelenta de nutrienti, inclusiv fibre, acid folic si vitamina C.

Sfecla rosie contine nitrati si pigmenti care pot ajuta la scaderea tensiunii si la imbunatatirea performantei atletice.

In final, sfecla rosie este delicioasa, incadrandu-se bine intr-o dieta sanatoasa si echilibrata.

Poate ai vrea sa citesti si alte articole:

Nu uita sa distribui pe Facebook daca ti-au placut informatiile din acest articol.

Atentionare: Sfaturile si orice informatii despre sanatate disponibile pe acest site au scop informativ si nu inlocuiesc recomandarea medicului. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amanarea sau intreruperea tratamentelor medicicinale clasice va puteti pune sanatatea in pericol!

 

Surse:

  1. Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite.
  2. Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis.
  3. Inorganic nitrate is a possible source for systemic generation of nitric oxide.
  4. Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study
  5. Dietary inorganic nitrate improves mitochondrial efficiency in humans.
  6. Dietary nitrate supplementation enhances muscle contractile efficiency during knee-extensor exercise in humans.
  7. Dietary nitrate and O₂ consumption during exercise.
  8. Chronic Inflammation in Obesity and the Metabolic Syndrome
  9. Betanin attenuates oxidative stress and inflammatory reaction in kidney of paraquat-treated rat
  10. Beetroot (Beta vulgaris L.) extract ameliorates gentamicin-induced nephrotoxicity associated oxidative stress, inflammation, and apoptosis in rodent model.
  11. Health effects of dietary fiber.
  12. Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis.
  13. Evidence that Alzheimer’s disease is a microvascular disorder: the role of constitutive nitric oxide.
  14. Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults.
  15. Dietary nitrate supplementation improves reaction time in type 2 diabetes: development and application of a novel nitrate-depleted beetroot juice placebo.
  16. Chemoprevention of DMBA-induced UV-B promoted, NOR-1-induced TPA promoted skin carcinogenesis, and DEN-induced phenobarbital promoted liver tumors in mice by extract of beetroot.
  17. Cytotoxic effect of the red beetroot (Beta vulgaris L.) extract compared to doxorubicin (Adriamycin) in the human prostate (PC-3) and breast (MCF-7) cancer cell lines.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here