Ardei iute: Ce este si de unde provine

Ardeiul iute este fructul plantelor Capsicum, din familia Solanaceae. Acestia sunt utilizati in multe bucatarii din intreaga lume, ca si condiment, pentru a adauga savoare mancarurilor.

Ardeiul iute este originar din Mexic, acesta fiind raspandit in intreaga lume dupa ce Columb a descoperit America. Ardeiul iute este utilizat atat pentru mancare cat si pentru medicina traditionala.

Cea mai veche cultura de ardei iute a fost datata acum 6000 de ani, in nordul Mexicului. Se pare ca acest fruct este consumat de oameni de peste 7500 de ani.

In 2016 au fost produse 34.5 tone de ardei iute, iar China a produs jumatate din aceasta cantitate.

Iuteala ardeilor este masurata conform scarii Scoville (SHU), iar cei mai iuti ardei din lume sunt:

Pepper X – cel mai iute ardei din lume
  • Pepper X – SUA – 3.18M SHU
  • Dragon’s Breath – Tara Galilor – 2.4M SHU
  • Carolina Reaper – SUA – 2.2M SHU
  • Trinidad moruga scorpion – Trinidad – 2.0M SHU

Ardei iute: Principalii compusi bioactivi

Ardeiul iute este o sursa bogata de capsaicina picanta, dar este foarte bogat si in carotenoide antioxidante. Principalii compusi bioactivi ai ardeilor iuti sunt:

  • Capsantina – este principalul carotenoid din ardeiul iute rosu, aceasta fiind responsabila pentru culoarea rosie. Proprietatile sale antioxidante sunt atat de puternice incat este posibil sa lupte impotriva cancerului.
  • Violaxatina – este antioxidantul principal al carotenoidelor din ardeiul iute galben.
  • Luteina – se gaseste in ardeii iuti verzi, iar nivelul acesteia scade cu maturarea lor. Consumul mare de luteina este legat de imbunatatirea sanatatii ochilor.
  • Capsaicina – este cel mai studiat compus din ardeiul iute. Aceasta substanta este responsabila pentru aroma lor iute si pentru multe dintre efectele lor asupra sanatatii.
  • Acidul sinapic – acest acid are beneficii potentiale pentru sanatate.
  • Acidul ferulic – este un antioxidant care poate ajuta impotriva diferitelor boli cronica.

In concluzie, ardeii iuti sunt bogati in antioxidanti care aduc diverse beneficii pentru sanatate. Cel mai important compus este capsaicina, care este responsabila si pentru gustul iute.

Ardei iute: Beneficii pentru sanatate

Beneficii ardei iute – Imbunatateste metabolismul si te poate ajuta sa slabesti

Capsaicina amplifica ritmul cu care corpul se incalzeste. In acelasi timp, activeaza un neuron senzorial numit TRPV1, care impiedica depunerea grasimilor si-ti controleaza apetitul. Acest duo te poate ajuta sa slabesti. Cercetatorii spera sa aplice aceste cunostinte pentru a reduce obezitatea si cresterea in greutate.

Unele studii arata ca 10 grame de ardei iute rosu pot creste arderea grasimilor. Capsaicina poate reduce si aportul de calorii. Un studiu realizat pe 24 de persoane a descoperit ca administrarea de capsaicina in mod regulat inainte de masa a dus la reducerea aportului de calorii.

Un alt studiu a observat o reducere a apetitului si a aportului de calorii doar la cei care nu consuma regulat ardei iute.

Au fost si studii care au concluzionat ca ardei iuti nu sunt tot timpul eficienti, iar alte studii nu au inregistrat efecte semnificative.

Cu toate ca dovezile sunt mixte, se pare ca un consum regulat de ardei iute te poate ajuta sa slabesti atunci cand il combini cu un stil de viata echilibrat si sanatos. Toleranta la efectectele capsaicinei se poate dezvolta in timp, limitand efectele benefice ale acesteia.

Beneficii ardei iute – Ofera protectie impotriva patogenilor

Se crede ca iuteala ardeilor ii protejeaza pe cei care ii mananca de agenti patogeni si microbi alimentari, care prospera in climat tropical mai cald.

Beneficii ardei iute – sursa bogata de antioxidanti

La fel ca si kiwi, ofera foarte multa vitamina C. De fapt, ardeiul iute crud ofera mai multa vitamina C decat oricare alt aliment. In ceea ce priveste vitamina A, ardeiul iute rosu are la fel de multa precum spanacul.

Beneficii ardei iute – Ardeiul iute te poate ajuta sa traiesti mai mult

Un studiu facut pe o populatie mare din diferite zone, a observat o relatie inversa inre consumul de ardei rosu si mortalitatea totala, dupa ajustarea potentialelor confuzii. Se pare ca adultii care au consumat cel putin un ardei iute pe luna (crud sau uscat), timp de 20 de ani, au avut un risc de moarte mai mic cu 13% decat cei care nu au consumat ardei iute deloc. Aceste rezultate sunt distincte prin faptul ca sunt extrase dintr-o populatie diferita si prin urmare sustin generalizarea efectelor de protectie ale ardeiului iute rosu.

Beneficii ardei iute – Calmeaza durerea

vegis.ro Capsaicina gasita in ardeiul iute are unele proprietati unice. Se leaga de receptorii durerii, care sunt terminatii nervoase care simt durerea. Aceasta provoaca o senzatie de arsura, fara a provoca o rana reala.

Un consum mare de ardei iute poate desensibiliza receptorii durerii in timp, reducandu-ti capacitatea de a simti aroma iute a ardeiului.

In acelasi mod in care receptorii durerii gurii tale pot fi desensibilizati, receptorii nervosi din organism pot fi desensibilizati. Aceasta este teoria din spatele utilizarii extractelor de capsaicina si piper ca si calmante.

Cand este aplicata pe piele, s-a demonstrat ca capicaicina usureaza simptomele durerilor de cap si ale artrozei.

Beneficii ardei iute – Decongestionant nazal

Cred ca ati observat ca oricand mancati ceva picant incepe sa va curga nasul. Ei bine exista o explicatie. Capsaicina, substanta din ardei care da iuteala, este si o substanta iritanta. In contact cu nasul, gatul sau plamanii, stimuleaza secretiile si dezleaga mucusul. Asa ca data viitoare cand aveti nasul infundat mancati un ardei iute si va veti simti mai bine.

Te-ar putea interesa si:

Beneficiile usturoiului asupra sanatatii

Beneficiile ghimbirului asupra sanatatii

Carnea de iepure: Beneficii si avantaje

Ceai de ghimbir: Beneficii pentru sanatate

Daca vrei sa cumperi produse din ardei iute, cum ar fi creme, ulei de par, sau alte produse urmeaza apasa aici: Produse ardei iute.

Ardei iute: Cum poate fi consumat

Ardeiul iute poate fi consumat in multe feluri, fie crud, fie in mancare, fie murat sau chiar facut dulceata (dulceata de ardei iute).

In mancare, ardeiul iute poate fi adaugat la tocanite, ciorbe, salate sau sosuri picante.

In continuare vom prezenta cateva retete cu ardei iute:

  1. Salata de ardei iute

Pentru a face salata de ardei iute aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

1/2 kg ardei iuti,
1 kg ardei grasi,
1 kg gogosari,
1 kg ardei capia,
3 kg ceapa,
2 l otet,
1 kg zahar,
sare dupa gust.

Modul de preparare este foarte simplu. Mai intai se spala bine toate ingredientele, se curata de seminte si se taie fideluta. Cand pregatiti ardeii iuti sa folositi manusi chirurgicale intotdeauna.

Cand toate sunt taiate, se adauga intru-un bol mare si se amesteca bine. Dizolvati sarea si zaharul in otet si adaugati peste. Se pune compozitia in borcane si se acopera cu otetul din vas. Se depoziteaza in camara si se consuma la ciorbe si mancaruri satioase.

  1. Ardei iuti in otet

Ardei iuti in otet

Sunt necesare urmatoarele ingrediente pentru a face ardei iuti in otet.

  • 1 litru otet
  • 1 kg ardei iuti
  • Cate o lingura de sare pentru fiecare borcan in parte

Mai intai se spala bine ardeii iuti si se adauga in borcane curate. Se presara sarea peste acestia si apoi se adauga otetul, cam un sfert de borcan iar restul se completeaza cu apa. Se strang bine capacele borcanelor si se pun la fiert la foc mic, intr-o cratita cu apa rece, timp de 20-30 minute. Se racesc treptat si se depoziteaza intr-un loc racoros.

  1. Sos de ardei iute pentru fripturi

Sos de ardei iute pentru friptura

Pentru a face acest sos de ardei iute aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 10 ardei iuti rosii
  • 7 cateii de usturoi
  • 1/2 ceapa
  • 7 rosii cherry
  • sare
  • ulei de masline
  • otet  de mere

Se prepara foarte usor. In primul rand spalati bine ardeii si rupeti-le codita. Se curata si usturoiul si ceapa. Se taie ardeiul in jumate aproximativ si impreuna cu ceapa si usturoiul se baga in blender. Nu exagerati, trebuie doar maruntiti.

Cand amestecul de ardei, ceapa si usturoi este pregatit, se pune pe foc o tigaie mai inalta sau o cratita si se pune o lingura de ulei de masline. Agaugati amestecul obtinut si lasati la foc timp de 10 minute.

Dupa se adauga rosiile taiate marunt, otetul si sarea. Pentru a scadea aciditatea rosiilor puteti adauga putin zahar, dar nu mai mult de o jumatate de lingurita. Se lasa sa fiarba alte 15 minute.

La sfarsit toata compozitia se pune iar in blender si se paseaza pana se obtine o compozitie omogena. Se toarna in sticle si se lasa la rece.

  1. Dulceata de ardei iute

Chiar daca suna ciudat la inceput, dulceata de ardei iute este extrem de gustoasa si apreciata de iubitorii de picant. Se poate consuma la fripturi, legume de orice fel sau cu branzeturi.

Desi pare un preparat sofisticat, dulceata de ardei iute este simplu de realizat.

Ingrediente dulceata de ardei iute

  • 1 kg ardei rosu
  • 500 g ardei capia
  • 500 ml otet de vin alb
  • 500 grame de zahar
  • 20 de grame de sare

Mod de preparare – dulceata de ardei iute

ATENTIONARE: Folositi manusi chirurgicale atunci cand pregatiti ardeiul iute.

Ardeiul iute se spala bine in mai multe ape, se taie codita, se despica pe lungime si se curata de seminte cu ajutorul unei lingurite. Odata terminat acest proces migalos, ardeiul se taie marunt, in cubulete mici.

Daca va place sa fie mai picanta dulceata de ardei iute, puteti renunta la ardeiul capia si sa adaugati inca 500 de grame de ardei iute.

Ardeii capia in schimb, dupa ce i-ati spalat bine, ii puteti trece prin masina de tocat pentru a economisi timp.

Apoi se trece la pregatirea siropului. Otetul, sarea si zaharul se pun la foc intr-o cratita joasa. Se fierbe la foc rapid pana se leaga ca pentru dulceata. Este gata atunci cand picurand cateva picaturi intr-un pahar cu apa rece, acestea vor forma mici perlute.

Cand siropul pentru dulceata de ardei iute este gata se adauga ardeii, cei capia si cei iuti,  si se lasa totul la fiert. Se amesteca usor din cand in cand. Se fierbe dulceata de ardei iute cam 30 minute pana se leaga. Nu uitati sa adunati spuma, astfel veti obtine o dulceata limpede.

Cand este gata, dulceata de ardei iute se toarna in borcane sterilizate. Dupa ce infiletati capacele, nu uitati sa intoarceti borcanele cu dulceata de ardei iute cu fundul in sus timp de 5 minute pentru a le steriliza. Apoi, se intorc in pozitia normala si se lasa la racit. Se depoziteaza in loc racoros.

 

Concluzii

Daca mancati ardei iute si simtiti ca nu puteti rezista durerii, beti lapte in loc de apa. Grasimea din lapte ajuta la ameliorarea durerii.

Dupa manevrarea ardeilor iuti spalati-va bine pe maini si evitati contactul cu ochii.

Daca gatiti cu ardei iute incercati sa stati mai departati deoarece gatitul poate elibera din substantele active ale ardeiul in aer si va poate irita ochii si nasul, la fel ca ceapa.

Simptomele menopauzei, arsurile stomacale sau migrenele pot fi declansate de consumul de ardei iute.

In concluzie, cu cat ardeiul este mai iute, cu atat continutul de capsaicina este mai mare. Asa ca daca vreti sa va bucurati de beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute, adaugati condimente aprinse mancarurilor.

 

Daca vrei sa aflii si despre alte alimente sanatoase citeste si articolele de mai jos:

Beneficiile usturoiului asupra sanatatii

Beneficiile ghimbirului asupra sanatatii

Carnea de iepure: Beneficii si avantaje

Ceai de ghimbir: Beneficii pentru sanatate

 

Daca ti-a placut nu uita sa distribui pe Facebook.

 

Bibliografie:

  1. Chili pepper – Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper
  2. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24246368

3.      The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta-analyses of studies in humans. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038945

4.      Effects of red-pepper diet on the energy metabolism in men. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8926537

5.      Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13129472

6.      Effects of capsinoid ingestion on energy expenditure and lipid oxidation at rest and during exercise. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20682072

7.      The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093467

8.      The effect of 4-week chili supplementation on metabolic and arterial function in humans. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16929238

9.      The acute effects of a lunch containing capsaicin on energy and substrate utilization, hormones, and satiety. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19238310

10.   Effect of capsinoids on energy metabolism in human subjects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19671203

11.   The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222470/

 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here