Carnea de iepure este de culoare alb – rozalie si este carnea cu cel mai mic nivel de colesterol, grasimi saturate, calorii si sodiu. Pe de alta parte, carnea de iepure are cel mai mare nivel de proteine.
Carnea este frageda si foarte usor de digerat, din aceasta cauza fiind recomandata persoanelor cu probleme digestive.
Carnea de iepure: Prezentare generala
Iepurele este un mamifer si face parte din familia Leporidae, ordinul Legomorpha. Sunt 2 categorii de iepuri: de camp si de casa.
Deoarece materialul genetic al acestora este diferit, nu se pot inmulti intre ei.
Iepurele de casa a fost domesticit in urma cu 6000 de ani si momentan este crescut in toata lumea, majoritatea crescandu-i ca si animale de companie.
Un iepure matur poate sa cantareasca pana la 6 kg, in functie de rasa. Acesta are urechile lungi si puternic vasculariate. Are un auz foarte bine dezvoltat si poate ajunge la o lungime de 0.5 metrii.
Iepurii au incisivii bine dezvoltati. Temperatura medie a corpului este de 39 de grade C si au 4 perechi de glande mamare.
Coada acestora este stufoasa, scurta si musculoasa. Iepurii pot trai pana la 13 ani.
In prezent gasim peste 100 de rase de iepuri, catalogate dupa greutatea corporala si dupa lungimea firului de par astfel: rase mari, mijlocii, mici, pitice si cu parul lung sau scurt.
Fiind un animal foarte fertil, iepuroaicele pot da nastere la cate 7-8 pui o data. In sistem de crestere intensiv, o iepuroaica poate sa nasca si de 5-6 ori pe an, aducand pe lume un numar mediu de 35 – 40 de pui.
Perioada de gestatie este una scurta, de numai 30 – 32 de zile. Greutatea nou nascutilor variaza intre 45 si 80 de grame, in fuctie de rasa.
Iepurii cresc repede, la 10 – 12 saptamani avand greutatea de 2 – 2,5 kg. Sunt animalele care cresc cel mai repede, cu un aport mic de mancare.
Fiind animale ierbivore, in dieta lor o sa gasim cereale precum porumb, grau, orz, dar si masa verde cum ar fi varza, lucerna, trifoi, fan.
Carnea de iepure – compozitia nutritionala
Carnea de iepure contine proteina cruda in proportie de 18.5%, grasimi 7,4%, apa 71%, iar din totalul de acizi grasi, 63% sunt acizi grasi nesaturati si colesterol (mg/100g) 136 pana la 164.
Carnea de iepure contine minerale cum ar fi zinc (54 mg/kg), sodium (393 mg/kg), potasiu (2 g/kg), calciu (130 mg/kg), magneziu (145 mg/kg) si fier (29 mg/kg). Tot in carnea de iepure gasim si vitamine precum vitamina B12, acid folic, tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acid pantotenic, etc.
Din categoria amino-acizilor regasim: isoleucin, leucina, lizina, metionina, cistina, fenilalanina, tirozina, treonina, triptofan, valina, arginina, histidina, alanina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, prolina, serina.
Colesterolul din carnea de iepure
Carnea de iepure, datorita nivelului mic de colesterol, chiar mai mic decat carnea de curcan, este recomandata persoanelor care vor sa consume carne cu putin colesterol.
Conform unui studiu al Universitatii Alabama A&M din 1989, intr-un kg de carne de iepure nivelul colesterolului este putin peste 150, in timp de carnea de pui, porc si vita depasesc valoarea de 200, carnea de porc avand cel mai mult colesterol.
Calorii
Carnea de iepure are cele mai putine calorii in comparatie cu celelalte carnuri. Spre exemplu 450 g de carne de iepure are 795 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de carne de pui contine 810 calorii, carnea de curcan are 1190, cea de vita are mai putin decat carnea de curcan, doar 910, in timp ce carnea de oaie ajunge la 1420 de calorii.
Carnea cu cele mai multe calorii este carnea de porc, cu 2050 de calorii pentru fiecare 450g de carne.
Proteine
Proteinele sunt cele mai importante intr-o dieta sanatoasa. De aceea ar trebui sa stim ca cele mai multe proteine se gasesc in carnea de iepure. 450 de grame de carne de iepure contine 20,8% proteine. Pe locul doi se situaza carnea de curcan cu 20,1%. Pe locul trei avem carnea de pui cu 20%.
Carnea de vita mai grasa are 18% proteine, in timp ce carnea mai slaba de vita are doar 16,3%. Carnea de porc are doar 19,9%.
Grasimi
Carnea de iepure de casa are cele mai putine grasimi. Pe primul loc se claseaza din nou carnea de iepure cu 10,2% grasimi per 450g de carne. Urmeaza carnea de pui cu 11%, 14% pentru carnea de vitel, curcan cu 20,2%. Mielul cu 27,7% si carnea de vita de calitate superioara cu 28% se claseaza pe penultimele locuri.
Carnea de porc este din nou pe ultimul loc cu o cantitate de grasime de 45%. Cu alte cuvinte aproape 200 de grame din 450 sunt grasime.
Tragand linie, observam ca cea mai dietetica carne, dar si cea mai nutritiva, este carnea de iepure din toate punctele de vedere. Asa ca, daca aveti posibilitatea, incercati sa aveti o dieta cat mai echilibrata si cat mai diversificata.
Poate te intereseaza si alte articole. Vezi:
- Hrana pasarilor de curte sau amestecul de cereale folosit de noi
- Cum se cresc curcanii
- 7 sfaturi despre cresterea ratelor
- Cum sa construiesti un cotet pentru pasari usor de curatat
- Bolile tomatelor – tratamente bio pentru rosii
- Beneficiile ghimbirului asupra sanatatii
- Ardei iute: Beneficii pentru sanatate si utilizari
Daca ti-a placut articolul, atunci sustine-ne cu un like si cu o distribuire pe Facebook.
Se poate cumpara carne iepure bio de la d-voastra? Se poate trimite congelata la Craiova? Caut carne iepure pentru copil cu intolerante alimentare. Multumesc.
[…] Citeste si 7 sfaturi despre cresterea ratelor, cum se cresc curcanii, cum sa construiesti un cotet bun pentru pasarile tale sau beneficiile si avantajele carnii de iepure. […]
[…] Citeste si 7 sfaturi despre cresterea ratelor, cum se cresc curcanii, cum sa construiesti un cotet bun pentru pasarile tale sau beneficiile si avantajele carnii de iepure. […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]
[…] Carnea de iepure: Beneficii si avantaje […]