Cei care cresc pasari stiu ca au nevoie de un cotet si tarc pentru puii de gaina bine securizat pentru a-i putea creste in siguranta. De aceea o sa va prezint modelul de cotet pentru puii de gaina pe care l-am facut noi.
Cotet si tarc pentru puii de gaina
Nu este mare inginerie si nici nu necesita investitii costisitoare, dar este foarte practic si foarte usor de curatat.
Noi am ales sa construim un cotet din OSB, ridicat la o distanta de 80 cm fata de sol si in loc de podea am pus plasa de sarma cu ochiuri mici (vezi video mai jos). Cotetul puilor de gaina are 2,5 m lungime pe 2,5 m latime.
Aveti nevoie de urmatoarele materiale: 4 placi de OSB de 8mm si 4 stalpi de 8×8 de 3 m lungime. Pentru structura podelei si a acoperisului aveti nevoie de aproximativ 20 de lati de blana de 2x5cm sau si mai mari. Eu am cumparat tot ce aveam nevoie de la Dedeman. Au o gama variata de produse si imposibil sa nu gasesti de toate. O sa va mai trebuiasca cuie, suruburi, tabla pentru acoperis, 10m plasa de sarma pentru custile de iepuri si cam atat.
Cotet si tarc pentru puii de gaina – stabilirea locului unde va fi amplasat
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va ganditi unde vreti sa-l amplasati. Dupa ce va hotarati in privinta locului in care veti construi cotetul pentru puii de gaina, masurati si insemnati locurile unde o sa bagati stalpii de lemn in pamant. Acestia trebuie ingropati la cel putin 60-70 cm adancime.
Inainte de a-i baga in pamant, ar fi bine sa ii dati cu ulei de motor ars. Alta varianta ar fi sa ii ardeti putin cu foc. In felul acesta vor putrezi mult mai greu si vor rezista mai multi ani in pamant. Cea mai buna varianta este sa umpleti gaurile cu beton. In felul acesta stalpii vor rezista foarte multi ani.
Dupa ce ati terminat cu stalpii, nu va ramane decat sa va apucati de structura podelei si a acoperisului. Vizionati video-urile de mai jos pentru mai multe detalii.
Securizarea tarcului
Dupa ce ati terminat de facut acest cotet pentru puii de gaina, nu va ramane de facut decat gardul imprejmuitor. Aceste trebuie sa fie un gard sigur si sa nu aiba gauri mari. Noi am folosit pe langa panourile de gard si plasa de sarma „rapita” pentru a securiza tarcul puiilor de gaina.
De asemenea, noi am ales sa securizam tarcul si de sus. Pentru asta am folosit o plasa de plastic cumparata de la Dedeman.
Tarcul se securizeaza pe deasupra in cazul in care o sa-l folositi sa cresteti pui mici de gaina, de la o saptamana pana la maxim 2 luni. Dupa 2 luni sunt mari si nu mai au nevoie de securizare pe deasupra.
Cam atat despre cotetul pentru puii de gaina, sper sa va placa si sa va fie de ajutor. Lasati un comentariu mai jos daca credeti ca ar mai trebui ceva adaugat la ce am facut noi.
Daca vreti sa aflati mai multe despre cresterea pasarilor de curte, cititi si articolele despre:
- Cum se cresc curcanii
- 7 sfaturi despre cresterea ratelor
- Cum se cresc puii de gaina – sfaturi despre cresterea puilor de o zi
- Hrana pasarilor de curte
- Cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor pentru carne sau oua – profitabil sau nu
- Bolile tomatelor – tratamente bio pentru rosii
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
Ti-a placut? Ai aflat ceva nou? Atunci da un like si distribuie pe Facebook ca sa afle si altii!
Foarte folositor ptr. cei care ar fi interesati sa faca asa ceva,doar stiti cu este lumea de la tara ia o cutie de banane sii tine acolo poate si doua saptamini Proectul Dmv.este foarte vieabil ptr.persoanele care vor sa creasca citeva sute intensiv.Superb spatiu Dmv. este de folos ptr.care doresc asa ceva.Multa bafta in continuare .
Va rog, as dori mai multe informatii despre plasa folosita in loc de podea : ce tip de sarma ati folosit? otelita sau plastificata?dimensiunea ochiuri =?, grosime sarma =?. Poate fi rupta de dihori?
M-ar interesa sa fac un astfel de cotet insa pentru gaini nu pentru pui, insa ma gandesc ca ochiurile se vor astupa cu gainatul de la gaini. cum functioneaza la pui, nu se astupa ochiurile? In plus gainatul este acid – cat credeti ca va rezista plasa pana sa se rupa?
va multumesc.
Pentru gaini mari nu poti sa folosesti plasa mica. Iti spun din experienta. Eu am folosit plasa tip „rapita” sub cotetul gainilor mari si a fost OK. E adevatat ca la fiecare an trebuie sa o schimbi pentru ca se rupe. Poti folosi si ceva mai scump daca-ti permite bugetul, dar sa aiba ochiuri maricele.
O zi buna.
Plasa aceea cu dungi este in mod sigur de umbrire iar din ce am dedus cea de deasupra din plastic nu cred ca este antigrindina ptr ca aceea are ochiuri f. mici si in plus pe langa impiedicarea patrunderii grindinii prin ochiurile sale poate realiza si o usoara umbrire.As fi considerat ca partea exterioara trebuie gandita tip voliera (exista o plasa cu ochiuri patrate de max 2,5 cm, galvanizata perfecta ptr asa ceva, si odata montata rezista ani si ani fara a pierde anual timpul) astfel incat sa nu existe riscul patrunderii vrabiilor….plus in tarc o zona betonata atunci cand ploua….etc.As fi vrut sa vad mai mult staif….dupa ce v-am explorat sit-ul…Toate bune
[…] si 7 sfaturi despre cresterea ratelor, cum se cresc curcanii, cum sa construiesti un cotet bun pentru pasarile tale sau beneficiile si avantajele carnii de […]
[…] Cum sa construiesti un cotet pentru pasari usor de curatat […]
[…] In filmuletul urmator va prezint tarcul facut de mine. Este pe doua etaje, usor de curatat si in el pot sta pana la 150 de pui de gaina pana la 3 saptamani. Atunci se impaneaza, devening pui zburati si pot fi mutati afara daca este cat de cat cald. Citeste si: Cotet si tarc pentru puii de gaina. […]
[…] Cum sa construiesti un cotet pentru pasari […]
[…] Cum sa construiesti un cotet pentru pasari usor de curatat […]
[…] Cum sa construiesti un cotet pentru pasari usor de curatat […]
buna seara!
Foarte interesanta ideea dv dar intrebarea mea este: pe timp de iarna nu este frig in cotet?
sau acest model este sa tineti gainile doar pe perioada calduroasa?
multumesc
[…] In filmuletul urmator va prezint tarcul facut de mine. Este pe doua etaje, usor de curatat si in el pot sta pana la 150 de pui de gaina pana la 3 saptamani. Atunci se impaneaza, devenind pui zburati si pot fi mutati afara daca este cat de cat cald. Citeste si: Cotet si tarc pentru puii de gaina. […]