Cresterea ratelor este o experienţa foarte interesanta. Raţustele sunt foarte simpatice si ofera amuzament tot timpul. Cu toate acestea, inainte de a incepe sa cresti raţe, trebuie sa le inţelegi si sa le stii necesitaţile.

Cresterea ratelor – Rase recomandate

In funcţie de ce vrei sa obţii de la ele, ai diferite variante: raţe de carne sau raţe pentru oua.

In cazul in care vrei raţe de carne, atunci cauta sa cumperi pui de rata din rasele grele precum Pekin, Rouen sau Leseasca. Femelele pot ajunge sa cantareasca pana la 3,5kg si ratoii pana la 4 kg sau chiar 5-6kg in cazul celor din rasa Leseasca.  Productia de oua este destul de buna, cu o medie de 80-100 de oua pe an.

Daca vrei sa produca doar oua, atunci trebuie sa alegi una din rasele urmatoare:

  • Rata indiana alergatoare – este una din cele mai raspandite rase de raţe ouatoare din lume. Raţele din aceasta rasa incep sa oua de la 4 luni si pot produce pana la 300 de oua pe an.
  • Rasa hibrida Cherry Valley 2000 – aceasta rasa oua in medie 275 de oua pe an.
  • Rata Khaki – Cambell este rezultatul incrucisarilor dintre rata de Rouen cu rata alergatoare si cu rata salbatica. Oua aproape la fel de mult ca si raţele din rasa Indiana alergatoare.

Protectie adecvata

Datorita animalelor salbatice sau a pasarilor de prada, este indicat ca adapostul lor sa fie bine securizat. Un gard inalt si bine securizat iti poate salva raţele. Verifica bine in jurul tarcului si daca observi gauri repara-le. O idee buna ar fi sa ingropi putin plasa de gard in pamant. In felul acesta sansele ca ceva sa intre la ele sunt mult mai mici.

Coteţe pentru raţe

Spre norocul vostru raţele nu sunt pretenţioase. Atata timp cat sunt in siguranţa pe timpul noptii si au o ventilatie buna, ele vor fi fericite. Chiar si un coteţ ca cel din poza urmatoare este bun.

Cotet simplu din paleti pentru rate

Apa

Multi oameni cred ca ai nevoie de o balta sau un iaz in curte ca sa poţi creste raţe, dar nu este adevarat. Ele au in schimb nevoie de multa apa curata de baut.

Cu toţii stim in schimb ca raţelor le place sa innoate. Asa ca, daca le puteţi amenaja un mic spatiu pentru scaldat, va vor fi recunoscatoare. E suficient sa ingropati o cadiţa de copii in pamant si sa o umpleti cu apa.

Cresterea ratelor – Mancarea

Raţele mananca mult si in acelasi timp fac si dezastru, risipind o gramada de mancare. De aceea este indicat ca mancarea si apa sa fie ţinute la puţina distaţa una de alta. Le place porumbul, verdeata si orice insecta sau rama daca gasesc. Dar vom vorbi mai in amananunt despre mancare in urmatorul articol.

Raţele – gardienii gradinii

Raţele pot fi cei mai buni prieteni ai gradinarului. Lasate libere, ele vor patrula prin gradina in cautare de insecte, melci, rame si datorita faptului ca le place verdeata te vor scapa de iarba si buruieni. Se descurca de minune sa ia toate insectele de pe plante fara sa raneasca plantele.

Dar, aveti grija sa nu le lasati sa circule libere prin gradina de legume cat timp plantele sunt mici, intrucat raţele vor calca pe plante si le vor omora.

Imperecherea

Este important sa stiti ca raţoii au nevoie de mai mult de o femela, deoarece au un apetit sexual ridicat. Un raţoi are nevoie sau mai bine zis se descurca fara probleme cu 12 femele.

De asemenea, trebuie sa stiti ca in timpul imperecherii, raţoiul poate sa traga femela de gat destul de agresiv. Nu trebuie sa va panicati. Daca durerea este prea mare pentru raţa, aceasta va incepe sa macane puternic anuntandu-l ca e suficient.

Iti recomand si celelalte articole de pe site:

Ai crescut raţe pana acum? Daca da, ce ti-a placut cel mai mult la ele?

Daca ti-a placut articolul da un like si distribuie pe Facebook.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here