Cum se face compostul – Ce este pamantul de flori

Cu totii stim ca pamantul de flori sau compostul este cel mai roditor si mai bun pamant pentru gradina. Cu totii am vrea sa avem doar compost de cea mai buna calitate sa punem pe langa legumele sau florile noastre.

Dar ce nu stiti este ca puteti face acest pamant, chiar in spatele casei, fara prea mult efort.

Cum se face compostul – Care sunt utilizarile acestuia

Procesul de descompunere al materiei prime din gramada de compost genereaza caldura si aceasta caldura poate fi folosita pentru a incalzi o sera pe timpul iernii. Dupa ce procesul de descompunere se termina, pamantul rezultat poate fi folosit in sere subterane, straturi inalte, in gradina noastra de legume sau il puteti pune la pomii tineri, ajutandu-i astfel sa creasca.

Folosind compost frecvent in gradina dumneavoastra, o sa observati ca in timp nu o sa mai trebuiasca sa sapati randurile an de an, deoarece pamantul o sa fie din ce in ce mai afanat. Cand o sa doriti sa plantati ceva nu o sa trebuiasca sa folositi decat o mica lopetica ca sa faceti gaura, sau un bat, sau o puteti face direct cu mana.

Te-ar putea interesa si:

Cum se face compostul – Procesul de creare a pamantului de flori

Pentru a face compost sau pamant de flori nu aveti neaparat nevoie de gunoi de grajd, dar daca cumva aveti atunci e si mai bine.  Tot ce aveti nevoie gasiti chiar in gospodaria dumneavoastra. Aveti nevoie de masa „verde” si masa „maro”.

Masa verde include spre exemplu iarba verde proaspat taiata, resturi de prin bucatarie cum ar fi coji de banana, portocala, coji de cartofi, frunze de salata, etc. Nu folositi resturi de origine animala. Prin procesul lor de descompunere vor atrage daunatori cum ar fi caini, rozatoare, etc.

Singurul ingredient de origine animala care poate fi folosit este coaja de ou. Masa „maro” cuprinde tot ce inseamna masa uscata. Aceasta include: frunze uscate, crengute, fan, rumegus si tot ce gasiti prin curte.

Toate acestea trebuiesc adaugate la gramada de compost in procent de 3 la 1, adica la 3 portii de masa verde trebuie adaugata 1 portie de masa maro. Acestea trebuie adaugate in straturi, precum lasagna.

De exemplu: primul strat o sa fie masa maro, apoi adaugam 3 portii de masa verde. Dupa putem adauga 1 strat de pamant normal (pentru a grabi procesul), apoi alt strat de masa maro, alte 3 de masa verde si tot asa.

Ca sa intelegeti de ce trebuie sa respectati aceste masuri, trebuie sa va spun ca masa verde contine nitrogen, iar masa maro carbon. Pentru procesul de descompunere, pe langa oxigen, trebuie la 3 masuri de nitrogen, una de carbon. Deoarece crengutele din masa maro nu se preseaza perfect, printre acestea o sa ramana suficient oxigen.

Cum se face compostul – Alege cu grija locul unde vei face gramada de pamant de flori

Important este si locul in care o sa faceti gramada de compost.  Alegeti un loc umbrit, nu foarte departe de casa, dar nici prea aproape. Gramada formata trebuie sa fie in permanenta uda, dar nici foarte uda. Incercati sa mentineti o umiditate constanta, mai ales pe perioada verii.

Procesul de descompunere al „gunoiului” poate dura pana la 6 luni daca nu intervenim deloc. Daca nu va este frica de putina munca, atunci puteti avea pamant de flori in doar 2 – 3 saptamani.

Ca sa grabim acest proces, gramada trebuie intoarsa frecvent. Puteti face acest lucru cu ajutorul unei furci. In timp ce intoarceti gramada o sa vedeti cum din mijlocul gramezii o sa iasa abur. Nu uitati sa si udati, daca vi se pare ca gramada nu este suficient de uda.

Cand intoarceti gramada nu uitati sa mutati in mijloc ce a fost pe margine. Ce a fost in mijloc mutati pe margine. In felul acesta grabiti procesul si o sa aveti mult mai repede pamant de flori sau compost.

Dupa cum vedeti nu este foarte greu sa-ti produci singur un compost de inalta calitate. Toate ingredientele le gasiti chiar in curtea dumneavoastra. Spor la treaba!

Pe site vei gasi si alte articole informative precum:

Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai un like si distribuie-l pe Facebook. Poate mai intereseaza si pe altcineva.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here