Ce este hreanul si de unde provine
Hreanul este o planta perena, originara din Europa de Est si face parte din familia Brassicaceae care include mustarul, brocoli, varza si wasabi.
Hreanul este cultivat pentru radacina sa mare, alba si conica. Acesta creste pana la 1,5m inaltime. Radacina de hrean intacta are putina aroma, insa atunci cand este dat pe razatoare sau taiat, enzimele din hrean consuma sinigrina pentru a produce izotiocianatul (uleiul de mustar), care irita ochii si sinusurile.
Hreanul contine multi compusi care pot oferii beneficii pentru sanatate, inclusiv efecte anticanceroase si antibacteriene. Citeste acest articol pana la sfarsit pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre hrean.
Hreanul: Ce nutrienti contine
Deoarece este consumat in cantitati mici, o portie de hrean este scazuta in calorii dar contine multe minerale in special, dar si vitamine. O portie de 15g ofera 7 calorii, grasimi si proteine sub 1g, carbohidrati 2g si 0,5g de fibre.
Datorita continutului ridicat de nutrienti si minerale, care include vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, acid folic, zinc si mangan, hreanul poate oferi beneficii pentru sanatate.
Poti cumpara Pudra de hrean bio pentru folosit in mancare in cazul in care nu-ti place hreanul crud de aici: Pudra Hrean Bio
Citeste si alte articole despre alimente sanatoase aici:
- Multivitamine și minerale: Beneficii, contraindicții
- Alimente probiotice pentru refacerea florei intestinale
- Beneficiile usturoiului asupra sanatatii
- Ardei iute: Beneficii pentru sanatate si utilizari
- Ceai de ghimbir: Beneficii pentru sanatate
- Varza murata: Beneficii pentru sanatate
- Beneficiile nucilor – 12 motive pentru a le consuma
Din categoria plantelor medicinale:
Daca esti in cautare de produse bio, gasesti o gama variata aici: Produse BIO.
Hreanul: Beneficii pentru sanatate
Hreanul creste imunitatea
Hreanul este plin de nutrienti si substante benefice, unele dintre ele oferindu-i mirosul intepator specific, pe care toti il cunoastem. Unele dintre aceste substante sunt sinigrina si izotiocianatul. Din acest motiv este folosit ca aditiv alimentar si folosit ca ingredient in bucatarie.
S-a descoperit ca aceste substante au caracteristici antioxidante care stimuleaza rezistenta sistemului iminitar si stimuleaza productia si activitatea glodulelor albe (principala linie de aparare a organismului).
Continutul de vitamina C din radacina hreanului este impresionant de mare, 3,74mg la o portie de 15g, ceea ce creste puterea sistemului imunitar.
Citeste si Obiceiuri proaste care distrug flora intestinala din corpul nostru
Hreanul poate lupta impotriva cancerului
Va poate ajuta sa va cresteti capacitatea de a lupta impotriva cancerului si sa intarziati raspandirea celulelor canceroase in corp. Marvin Weil a constatat ca compusii bioactivi din hrean au un efect inhibitor asupra celulelor canceroase, dar sunt necesare mult mai multe cercetari pentru a vedea daca hreanul poate fi folosit ca tratament homeopat alternativ in lupta contra cancerului.
Citeste si Beneficiile carnii de pastrav
Te poate ajuta sa slabesti
Deoarece este bogat in fibre si proteine, poate stimula senzatia de satietate. In acest fel, supra-alimentarea este redusa, iar incercarile de pierdere in greutate nu sunt compromise.
Poti face acasa sirop de hrean pentru slabit folosind doar cateva ingrediente. Ai nevoie de hrean, miere, lamai, ghimbir si putina scortisoara.
Aceasta combinatie nu numai ca te va ajuta sa slabesti, dar va elimina si excesul de apa din corp.
Siropul de hrean va imbunatati memoria, auzul, vederea si functionarea creierului deoarece are un continut bogat in vitamina C, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B2, potasiu, calciu, fier, magneziu si fosfor.
Ca sa prepari sirop de hrean pentru slabit ai nevoie de:
- sucul de la 8 lamai
- 250g de hrean ras mic
- 6 linguri de miere
- 4 lingurite de pulbere de scortisoara
- 4 cm de radacina de ghimbir, curatata si rasa marunt.
Omogenizati toate ingredientele intr-un borcan si pastrati la frigider. Se administrează câte 2 linguri, de 3 ori pe zi, cu 20-30 de minute înaintea meselor principale, timp de 21 de zile, după care se face o pauză de 5-7 zile. Cura de slabit se poate relua apoi, la nevoie.
Citeste si Beneficiile ghimbirului
Hreanul poate scadea tensiunea arteriala
Potasiul este esential corpului nostru deoarece ajuta la reglarea tensiunii vaselor de sange. Deficienta de potasiu are ca rezultat cresterea tensiunii arteriale, dar si alte efecte negative asupra sanatatii cum ar fi afectiuni cardio-vasculare. Aceasta, este o sursa bogata de potasiu (26,9mg/portie) si va poate ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale si implicit sanatatea inimii in timp.
Te-ar putea interesa sa aflii si care sunt Beneficiile si dezavantajele carnii de porc
Imbunatateste digestia
Continutul de compusi chimici si fibre pe care le are, stimuleaza miscarea muchilor intestinali. Hreanul poate ajuta la ameliorarea oricaror probleme digestive si la reglarea miscarilor intestinale, reducand aparitia constipatiei si a diareei.
Imbunatateste sanatatea oaselor
Adaugarea calciului in dieta dumneavoastra va poate mentine mai puternic/a si mai tanar/a, reducand in acelasi timp sansele de a face osteoporoza. Hreanul ofera o cantitate moderata de calciu (8,4mg/ 15g hrean).
Afla care sunt Beneficiile consumului de kiwi
Hreanul îmbunatateste sanatatea cailor respiratorii
Mirosul puternic al hreanului proaspat ras ne face nasul sa curga si ochii sa lacrimeze. Din acest motiv, hreanul ne poate ajuta sa curatam mucusul din sistemul respirator. Inhalarea mirosului de hrean crud poate elimina congestia nazala cauzata de raceli sau alergii. Din aceste motive hreanul este un pentru sinuzita si pentru raceala.
Este antibacterian
Cercetariile au aratat ca substantele naturale gasite in hrean pot lupta impotriva microbilor si a infectiilor bacteriene precum Listeria, E. Coli si stafilococilor. Componenta antibacteriana regasita in hrean este izotiocianatul de alil. Adaugati-l in diata zilnica si protejati-va impotriva bacteriilor si microbilor.
Are proprietati diuretice
Unul din beneficiile hreanului este ca stimuleaza urinarea. Acest lucru este bun deoarece in felul acesta sunt eliminate toxinele din organism, sunt curatati rinichii si ajuta la reducerea greutatii (4% din urina sunt grasimi corporale).
Hreanul poate ajuta sarcina
Nivelul ridicat de acid folic regasit in hrean protejeaza mamele impotriva problemelor legate de sarcina. In acelasi timp, acidul folic reduce sansele de defecte ale tubului neural. Cu toate acestea, femeile insarcinate nu trebuie sa exagereze cu hreanul, deoarece alimentele picante pot fi periculoase pentru ele.
Poate ti-ar placea sa citesti si despre Beneficiile surprinzatoare ale merelor
Hreanul: Contraindicatii si efecte secundare
Consumat in cantitati mici, este benefic. Cu toate acestea, contine ulei de mustar care este foarte iritant pentru mucoasa gurii, gatului, nasului, sistemului digestiv si tractului urinar.
Hreanul poate provoca reactii adverse, inclusiv tulburari stomacale, varsaturi sangeroase si diaree. Hreanul poate incetini activitatea glandei tiroide.
Precautii speciale
Copiii sub 4 ani nu au voie sa consume hrean deoarece poate provoca probleme ale tractului digestiv.
Femeile gravide nu au voie sa manance hrean in cantitati mari pe perioada sarcinii sau daca alapteaza. Hreanul contine ulei de mustar care poate fi toxic si iritant. Tinctura de hrean este interzisa in cantitati mari deoarece poate provoca avortul.
Persoanele care sufera de ulcere stomacale si intenstinale, boli inflamatorii intestinale sau alte afectiuni ale tractului digestiv trebuie sa stie ca hreanul poate irita tractul digestiv. Daca suferiti de una din aceste contidii NU CONSUMATI hrean.
Persoanele care sufera de hipotiroidism NU trebuie sa consume hrean deoarece acesta poate inrautati aceasta afectiune.
Persoanele care sufera de probleme la rinichi NU AU VOIE sa consume hrean deoarece acesta creste fluxul de urina.
Poate ai vrea sa citesti si alte articole:
Nu uita sa distribui pe Facebook daca ti-au placut informatiile din acest articol, astfel si alte persoane pot afla beneficiile si contraindicatiile hreanului asupra sanatatii.
Atentionare: Sfaturile si orice informatii despre sanatate disponibile pe acest site au scop informativ si nu inlocuiesc recomandarea medicului. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra inainte de a incepe o cura sau un tratament naturist, pentru a evita interactiunea. Prin amanarea sau intreruperea tratamentelor medicicinale clasice va puteti pune sanatatea in pericol!
Surse:
- Horseradish
- Cancer-preventive isothiocyanates: measurement of human exposure and mechanism of action
- Tumor Cell Proliferation and Cyclooxygenase Inhibitory Constituents in Horseradish (Armoracia rusticana) and Wasabi (Wasabia japonica)
- Effect of isothiocyanates from horseradish (Armoracia rusticana) on the quality and shelf life of tofu
- Effects of flavonoid phytochemicals on cortisol production and on activities of steroidogenic enzymes in human adrenocortical H295R cells
- Diet and Chronic Constipation in Children: The Role of Fiber
- Horseradish preparation for the treatment of nasal and sinus dysfunction
[…] Citeste si Hreanul – Beneficii si contraindicatii pentru sanatate […]
[…] Hreanul – Beneficii si contraindicatii pentru sanatate […]
[…] și Hreanul – Beneficii si contraindicatii sau Obiceiuri proaste care distrug flora intestinala din corpul […]
Wow, nu stiam cat de sanatoase poate fi hreanul. Multumim pentru info! 🙂
Cu plăcere! Mă bucur că ai găsit informațiile utile. Hreanul este într-adevăr o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, hreanul este bogat în vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, calciul și potasiul. De asemenea, poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, la ameliorarea simptomelor respiratorii și la digestie.
Cu toate acestea, este important să-l consumi cu moderație, deoarece poate fi destul de iute și iritant pentru mucoasele gastrice, mai ales pentru cei cu stomacul sensibil. Dacă ai orice afecțiuni medicale, e bine să consulți un medic înainte de a include hreanul în dieta ta.
Îți dorim multă sănătate și succes în continuarea explorării alimentelor naturale și sănătoase!