In continuare o sa cititi cum se cresc curcanii. Curcanii / curcile sunt o specie de pasari de curte foarte apreciata datorita carnii lor, care are un nivel scazut de colesterol.
Curcanii sunt cei mai greu de crescut si daca nu le acorzi o atentie sporita, pierderile vor fi foarte mari.
Caldura – importanta in cresterea curcanilor
Primul lucru si cel mai important pe care trebuie sa-l stiti, este ca in prima luna de viata au nevoie de o temperatura constanta. Este foarte important sa le asigurati o temperatura intre 20 si 30 de grade Celsius.
Pentru a asigura aceasta temperatura, fie folositi becuri speciale asezate la maxim 40 centimetrii deasupra lor, fie ii cresteti in prima luna intr-o incapere incalzita.
Hrana
Al doilea sfat important pe care trebuie sa-l stiti este ca trebuie sa le oferiti o hrana adecvata. Curcanii au nevoie de multa proteina, de aceea hrana curcanilor trebuie sa contina intre 30 si 35% proteina vegetala.
Pentru a realiza acest lucru, trebuie introdus fie srot de soia, fie mazare si floarea soarelui. Eu prefer sa folosesc mazare. Pe piata romaneasca nu se gaseste decat soia modificata genetic importata din America de Sud (Argentina si Brazilia).
Deoarece folosesc mazare si floarea soarelui, hrana pe care le-o pregatesc curcanilor contine porumb si grau in proportie de 65%, mazare in proportie de 23% si floarea soarelui in proportie de 12%.
Din practica va spun ca este o furajare care o sa le ofere energia de care au nevoie.
Apa
Al treilea lucru important pe care trebuie sa-l stiti despre cresterea curcanilor este ca nu trebuie niciodata sa le dati apa rece. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei obligatoriu.
In sfarsit o sa va mai dau doua sfaturi, doua lucruri pe care le-am invatat de la bunica mea. E bine ca in primele 3 zile de viata sa le inmuiati picioarele in spirt. Ii tineti in spirt intre 5 si 10 secunde pe fiecare.
Al doilea lucru pe care il puteti face este sa le dati cate un bob de piper pe zi, timp de 10 zile, incepand din a 5-a zi de viata.
Citeste si celelalte articole de pe site despre:
- 10 tratamente bio pentru puii de gaina, curcani si rate
- Cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor pentru carne sau oua – profitabil sau nu
- Cresterea ratelor
- Cum se cresc puii de gaina – sfaturi despre cresterea puilor de o zi
- Hrana pasarilor de curte
- Cum sa construiesti un cotet pentru pasari
- Produse bio – cum sa faci rost de ele pentru o mancare sanatoasa!
- Bolile tomatelor – tratamente bio pentru rosii
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
Daca mai aveti intreberi sau nedumeriri lasati o intrebare mai jos.
Ti-a placut? Da un like si distribuie pe Facebook. Ajuta-i si pe altii!
Buna ziua, eu asa stiu, din mazare furajera nu se da mai mult de 5 % . Reteta asta se da din prima zi ? Cat timp se da si pe urma care este reteta pentru crestere ?
Multumesc
Daca le prepari tu mincarea poti sA LE DAI PINA CE MANINCA EI BOABE GRIU ETC.Si atunci cind minca mincare normala poti sa le mai dai cind se poate cite o mina de floarea soarelui in mincare orz mazare iarba tarita si putina fiertura de coji de cartofi ce mai ramine cu sfecla ori urzica faina de malai eu asa imi place sa ingrijesc pasarile am brahma herminat deschis curcani de carne bibilici porumbei.
[…] sa le inţelegi si sa le stii necesitaţile. Iti recomand si celelalte articole de pe site despre cresterea curcanilor si hrana pasarilor de […]
[…] vreti sa aflati mai multe despre cresterea pasarilor de curte, cititi si articolele despre cum se cresc curcanii, 7 sfaturi despre cresterea ratelor si hrana pasarilor de […]
[…] si 7 sfaturi despre cresterea ratelor, cum se cresc curcanii, cum sa construiesti un cotet bun pentru pasarile tale sau beneficiile si avantajele carnii de […]
[…] Cum se cresc curcanii […]
[…] Cum se cresc curcanii […]
[…] cum se cresc curcanii […]
[…] Cum se cresc curcanii […]
[…] Cum se cresc curcanii […]
[…] Cum se cresc curcanii […]