Este cresterea gainilor de carne o afacere profitabila sau macar o activitate extra care sa aduca un venit in plus? Ei bine raspunsul este da, dar numai in anumite conditii.
Daca esti nou in cresterea pasarilor de curte, atunci ar fi foarte indicat sa te informezi bine inainte de a investi orice suma de bani. Nu este greu sa inveti, dar fara cateva notiuni de baza vei esua.
Cititi cu atentie, deoarece acest articol este scris in baza experientie proprii. Nu este sub nici o forma un articol preluat de pe alt site. Pozele si filmuletele prezentate in continuare sunt reale, facute de mine.
Cresterea gainilor, ratelor, curcanilor – primii pasi
Inainte de a face orice investitie trebuie sa te gandesti daca ai cui vinde gainile. Cat de departe de un oras mare stai? Cata putere de cumparare are orasul respectiv? Degeaba stai la 5 km distanta de un orasel maricel, daca nu exista putere de cumparare. Sau degeaba cresti pui, daca stai la 100km de primul oras. Nimeni nu o sa vina sa cumpere de la tine pentru ca esti prea departe.
Dar, daca stai la maxim 20km de un oras maricel, cu putere de cumparare, atunci ai noroc. Urmatorul pas, inainte de a cumpara pui de o zi, este sa mergi la primarie si sa intrebi cate pasari ai voie sa cresti in sistem gospodaresc. Numarul poate sa difere de la zona la zona. La noi, puteam sa crestem sub 500 de pasari.
Rase de pasari recomandate
Pentru gaini va recomand sa luati rasa mixta Kabir, Rhode-Island sau Sussex. Aceste rase sunt rezistente la boli. Eu am facut greseala sa iau si pui albi de carne si am avut pierderi considerabile.
Ratele sunt de obicei destul de rezistente, dar pentru ca sunt foarte galagioase va recomand rate mute. Nici nu o sa stiti ca le aveti in curte.
Problema este la curcani. La noi nu prea se gasesc in comert decat rasa alba de carne. Acestia sunt si foarte fragili asa ca trebuie avut mare grija cu ei.
Dupa ce ai toate informatiile si esti hotarat, trebuie sa te gandesti daca vrei sa cresti pasari (gaini, curci sau rate) pentru oua sau pentru sacrificare. Ambele pot fi rentabile intrucat sunt din ce in ce mai cautate produsele de calitate. In sfarsit am invatat si noi, ca mai bine mancam mai putin si mai bun, decat mult si prost.
Ca sa ai succes trebuie sa iti impui niste reguli si sa le respecti. Nu exista metoda de mijloc.
Continua sa citesti si voi incerca sa punctez toate regulile care trebuie respectate cu strictete pentru a oferi un produs de calitate.
Cresterea gainilor, ratelor, curcanilor – cotet si tarc
Foarte important daca vrei sa ai success este sa ai un adapost pentru pasari adecvat. Pasarile trebuie sa aiba spatiu de miscare si acces la verdeata. Ca idee, trebuie sa-i oferi fiecarei gaini minim 3mp si fiecarei curci minim 7mp.
Deoarece mananca multa iarba, va recomand sa oferiti fiecarei rate, undeva la 5-7mp. Cu alte cuvinte, pe fiecare 100 de metrii patrati, puteti creste 30 de gaini, ori 14 curcani sau 14 rate.
De asemenea, trebuie sa ai grija ca locul in care le cresti este bine imprejmuit. Nu cred ca vrei sa mergi seara sa inchizi gainile si sa nu mai gasesti niciuna. De aceea este foarte important ca locul pe care se vor plimba sa fie bine ingradit.
Daca vrei sa fie cu adevarat in siguranta, sapa o mica fundatie de 20 cm adancime si tot atat de lata. Baga plasa de sarma in pamant si aseaza o parte din ea si pe fundul fundatie, in forma de L inspre exterior. In felul acesta, daca vulpea vrea sa sape sa intre pe sub gard, va da de plasa. Cand o sa vada ca nu poate sa intre la pasari o sa renunte.
Model de cotet pentru puii de o zi:
In filmuletele urmatoare puteti vedea cotetul facut de noi:
Cresterea gainilor, ratelor, curcanilor – hrana
Cea mai importanta regula, in cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor, este sa le oferi o hrana curata inca de la inceputul vietii. Gainile, ratele sau curcile vor creste greu si nu le vei putea sacrifica in 40 de zile. Dar asta nu trebuie sa te sperie.
Cu o hrana adecvata, acestea vor creste bine si vor oferi o carne buna si gustoasa. Aceasta carne va fi apreciata de viitorii clienti, care vor revini sa cumpere de la tine. De aceea, cu riscul de a ma repeta, este foarte important sa le oferi pasarilor o hrana naturala. Nici sa nu te gandesti sa le dai furaje cumparate din comert.
Tot ce-ti trebuie pentru a le oferi o mancare naturala este o moara si cheful de a pierde cateva ore intr-o zi sa le macini.
Pentru mai multe informatii despre amestecul de cereale folosit de noi, te rog citeste: hrana pasarilor de curte.
Vezi si urmatorul filmulet scurt despre amestecul de cereale folosit de noi.
Cresterea gainilor, ratelor, curcanilor – sacrificarea si vanzare
Abia dupa minim 4 luni vei putea incepe sa sacrifici din gaini si rate. Cam atunci vor avea undeva peste 2.5kg poate chiar 3 kg si merita sa incepi sacrificarea. In general, kilogramul de carne de pui, se vinde intre 20 si 25 de lei. Asta in cazul in care produci o carne curata, fara hormoni si antibiotice. Carnea de rata este chiar mai scumpa.
In cazul curcanilor, cel mai profitabil este sa ii cresti de prin martie pana in decembrie. Nu toata lumea mananca porc, asa ca poti vinde de Craciun carcasa de curcan. Pana in decembrie, ar trebui sa cantareasca undeva peste 10 – 15 kg fiecare pasare. Carnea de curcan se poate vinde in perioada Craciunului si cu 35 lei kilogramul. Daca vrei, poti sa vinzi si de Pasti curcani. Nu toata lumea mananca miel. Si nu uita, carnea de curcan e recunoscuta pentru colesterolul scazut.
Daca nu stii cum se cresc curcanii, citeste articolul de pe site despre cresterea curcanilor.
Pentru inceput vinde carnea rudelor, prietenilor si cunostintelor. Usor, usor iti vei crea o piata de desfare si poti ajunge sa vinzi usor 20-30 de pui si rate pe luna. In felul asta, iti poti rotunji veniturile lunare cu 400 – 600 lei, dupa ce scazi costurile de productie.
De Craciun, din vanzarea curcanilor, poti ramane cu un profit de 1500 lei lejer la 10 curcani vanduti.
Cresterea gainilor, ratelor, curcanilor – productia de oua
Daca vrei sa produci oua, atunci ar fi bine sa cumperi rase de pasari mixte. Iti vor da si oua si carne, iar in momentul cand trebuie sacrificate, macar ai ce manca de pe ele. Poti chiar sa vinzi o parte, dar evident la un pret mai mic, deoarece sunt batrane si carnea fierbe greu. Priveste partea plina a paharului, macar iti recuperezi investitia si toti banii scosi din oua sunt profit.
Cate oua produc gainile
In medie, o gaina din rasa mixta iti va produce intre 150 si 200 de oua pe an. Aici conteaza mult si cat de echilibrata este uruiala de cereale pe care le-o oferi. Mai conteaza si cat spatiu au de miscare, astfel incat sa-si procure singure vitaminele si mineralele necesare.
Cate oua produc ratele
Ratele produc ceva mai multe oua pe an. Hranite corespunzator iti pot da oua si iarna, daca nu este prea frig. Oualele de rata sunt mai mari decat oualele de gaina, dar mai mici decat oualele de curca. Un ou de rata contine 130 de calorii si cantareste aproximativ 70 de grame. Pretul corect pentru un ou de rata este de 1,5 lei.
Cate oua produc curcile
Daca ai cumparat si curci si incep sa oua, atunci trebuie sa stii ca oul de curca este de doua ori mai mare decat cel de gaina. Un ou de curca are aproximativ 80 de grame si contine in jur la 135 de calorii. Trebuie stiut ca oul de curca contine foarte mult colesterol (737 mg). In medie, curcile fac intre 80 si 120 de oua pe an. Poti cere pana la maxim 3 lei pe un ou de curca.
Nu uita ca majoritatea clientilor vor vrea si carne si oua. Nu ar fi rau sa cresti si pasari pentru oua dar si pentru sacrificat. Cand vine clientul sa ia un pui, de ce sa nu plece si cu vreo 20 de oua. Un pret onest pentru un ou de gaina ar fi de 1 leu. Cam atat costa si la magazin un ou de gaina nestresata, dar nici nu poti sa ceri mai mult.
Oualele iti pot aduce venituri lunare de 150 -200 lei, in fuctie de cati clienti ai si cate oua produci.
Cresterea gainilor, ratelor, curcanilor – concluzii
In incheiere o sa va spun ce concluzii am tras eu dupa 2 ani de crescut si vandut pui.
Daca vrei sa faci asta ca si activitate extra pe langa serviciu, atunci e foarte bine. Iti va aduce un venit considerabil lunar si iti va da un plus de libertate financiara.
Daca vrei sa cresti gaini, rate sau curcani de carne full time, atunci o sa fie greu, cel putin la inceput pana iti creezi o piata de desfacere. Cealalta problema este legislatia din Romania, care nu-ti permite sa cresti pasari multe in sistem free-range. Te vei lovi si de problema sacrificarii, deoarece abatoarele vor dori cantitati mari de pasari ca sa sacrifice.
In concluzie, cel mai bine e sa cresti pasari in timpul liber ca sa zic asa, sa fie ca un hobby. Nu este greu deloc, daca esti atent cu ce au ele nevoie si cum spuneam, iti vor aduce un venit in plus.
Daca sunt si alti crescatori care vor citi acest articol, ii rog sa lase un comentariu mai jos si sa impartaseasca cu noi experienta lor. Nu va faceti griji, nu o sa va fure nimeni clientii. Piata este in crestere si este loc pentru toata lumea.
Pe site vei gasi si alte articole informative precum:
- 10 tratamente bio pentru puii de gaina, curcani si rate
- Hrana pasarilor de curte sau amestecul de cereale folosit de noi
- Cum se cresc curcanii
- 7 sfaturi despre cresterea ratelor
- Cum sa construiesti un cotet pentru pasari usor de curatat
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
[…] Cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor pentru carne sau oua – profitabil sau nu […]
[…] Cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor pentru carne sau oua – profitabil sau nu […]
[…] Cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor pentru carne sau oua – profitabil sau nu […]
[…] Cresterea gainilor, ratelor sau curcanilor pentru carne sau oua – profitabil sau nu […]
Salut ,as fi dorit sa spui ceva si de boli caci acolo este marea problema cand sunt puii mici adica pana pe la vre-o luna.Nu spui nimic de vaccine desi cred ca stii bine ca pesta, boala lui Marek , coccidioza si altele decimeaza pur si simplu efectivele. Eu ii cresc de cele mai multe ori prima luna cu furaje de la Versele Laga si apoi in cam 3 zile ii trec pe uruiala si in alte 7 zile ii trec complet pe boabe (griu , porumb , floarea soarelui )+ lucerna verde si sfecla rosie sau sfecla furajera daca pot face rost. Am obtinut ca performante – MORTALITATE zero si greutati intre 3,3 kg si 5 kg . Ca rase folosesc Kabir ( in cele doua variante adica normala si cu gatul golas ) si gat golas de transilvania. Daca vreau sa le tin pentru oua folosesc Kabir cu gatul golas,care fac oua mari si destul de multe chiar la temperaturi scazute.La curcani am obtinut cu varietatea alba de carne 28 kg in viu la 5 luni ( mascul ) si mortalitate zero din a doua serie. In prima serie mi-au murit 2 ptr ca nu am stiut ca sunt foarte sensibili la temperatura pana la 2 luni implinite (desi aveau 3,8 kg ).Curcanii i-am hranit identic cu puii de gaina ( doar furajul a fost ptr curcani , intervalele de timp si treecerea la mancarea din uruiala si boabe s-a facut identic + lucerna si sfecla rosie rasa). Pe toti i-am luat la o zi cand aveau un vaccin facut ( de la Agroland ) si eu le-am mai facut un vaccin pestiholvac.
Am citit ca ar fi indicat sa coloram furajele pentru curcani cu culoarea rosie, pentru ca ei nu vad bine culorile si mancarea rosie ar fi mai atractiva. Ati incercat sa adaugati boia de ardei ? Dulce sau iute? Nu refuza hrana daca e picanta? Am vazut ca ati mai spus si de adaugarea piperului sau a usturoiului…
Buna ziua,
Nu stiam de colorat mancarea sincer sa fiu. Cat despre condimente la mine au mancat fara probleme. Nu trebuie exagerat cu ele.
[…] Cresterea gainilor, ratelor sau a curcanilor – afacere profitabila sau nu […]