Vaci modificate genetic

Cu ajutorul unei mari companii de biotehnologie, cercetatorii chinezi au reusit sa introduca gene umane in 300 de vaci, facandu-le sa produca lapte uman (lapte matern). Cercetatorii spun ca acest lapte este aproape la fel de nutritiv ca si laptele de mama.

Acest lapte, provenit de la vaci modificate genetic, ar putea deveni o solutie pentru inlocuirea laptelui matern, dar si al laptelui praf, acesta din urma fiind adesea criticat ca fiind inferior. Cercetatorii spera ca in viitorul apropiat acest lapte sa fie vandut in magazine.

Activistii, cei preocupati de buna-starea animalelor, spun ca acest lapte modificat genetic nu ar putea niciodata inlocui laptele matern, ca sa nu mai vorbim si de faptul ca inca nu s-au studiat efectele acestuia asupra bebelusilor.

Stiti bine ca o vaca nu va poate inlocui, dar m-am gandit sa fiu foarte clar cand spun ca oricat s-ar chinui, oricat de multi bani ar investii, oricat de aproape ar ajunge, stiinta nu va putea niciodata sa faca o vaca care sa produca lapte uman sau care sa ofere efectele pozitive pe care le are alaptatul asupra sanatatii.

De ce o vaca nu o sa va poata inlocui niciodata

Nu sunt nici macar pe aproape. Acest lapte modificat contine doar cativa din nutrientii laptelui uman ( lactoferina, alfa-lactalbumina si lizozimul ). Dar, laptele uman are peste 200 de nutrienti, unii din ei nefiind identificati.

Nici macar despre cei numiti nu se stiu exact care sunt beneficiile asupra bebelusilor, ca sa nu mai vorbim despre toti ceilalti nutrienti nedescoperiti.

Laptele tau esti tu

Sa presupunem ca pana la urma ar reusi sa faca vacile sa produca lapte uman, dar problema e ca niciodata nu o sa fie ca laptele matern. Nici o vaca nu poate sa produca anticorpii bolilor pe care tu le-ai avut deja, anticorpi pe care vrei sa-i transmiti copilului tau pentru a-l feri de acele boli.

Asta ar insemna ca ar trebui sa creeze o vaca pe care o poti lua cu tine oriunde te-ai duce si care sa treaca prin aceleasi boli ca si tine.

Laptele de vaca modificata genetic nu o sa-ti poata inlocui niciodata laptele, pentru ca laptele tau are o anumita compozitie la ora 8 dimineata, alta compozitie la pranz si alta seara. Laptele din prima zi de alaptare este total diferit fata de laptele din ziua 10 si total diferit fata de cel din ziua 100 de alaptare.

Daca spre exemplu nu alaptezi pentru o perioada mai lunga, cand vei incepe sa-ti alaptezi din nou copilul, laptele e mult mai subtire. E mai subtire deoarece corpul tau stie ca a fost o perioada mai mare intre alaptari si atunci prima prioritate este hidratarea bebelusului tau, deci laptele va avea un continut mai mare de apa.

Daca spre exemplu iti alaptezi des bebelusul, corpul tau o sa produca un lapte mai gros si mai hranitor, deoarece se gandeste ca bebelusului tau ii este foame. Credeti ca o vaca modificata genetic poate sa faca asta?

Laptele uman nu poate fi inlocuit pentru ca niciodata laptele de vaca nu o sa fie niciodata 100% uman. Laptele uman contine oligozaharide specifice grupei de sange al mamei. Gustul laptelui uman difera in functie de dieta mamei.

Laptele uman contine mai mult de 50% din materialul genetic al bebelusului. Si nu uitati ca laptele uman este „viu” si contine milioane de celule vii, care odata ajunse in sistemul copilului incep sa-si faca datoria. Si lista poate continua la nesfarsit.

Nu laptele e totul pana la urma

In final nu doar laptele conteaza. Stim ca laptele uman este magic, dar important este si apropierea dintre mama si copil in timpul alaptarii.

Sa speram totusi ca nu se va ajunge aici, dar datorita faptului ca sunt multi bani in joc, vom avea, probabil in viitorul apropiat lapte „uman” de vaca in magazinul de la coltul blocului.

ProTv – stirea despre vacile care produc lapte modificat genetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here