Uniunea Europeana interzice folosirea insecticidelor
Se pare ca EU a dat o lege prin care interzice utilizarea temporara a trei insecticide, deoarece se pare ca numarul albinelor a scazut foarte mult din cauza acestora.
Si ce credeti ca s-a intamplat apoi? Ei bine, doua din marile companii din lume care produc chimicale au dat in judecata UE.
Da, e posibil asa ceva! Insecticidele lor omoara toate insectele, nu doar albinele. Si noi ar trebui sa continuam sa le folosim in continuare ca sa faca ei bani? Asta e chiar culmea.
Din punctul meu de vedere ar trebui interzise toate substantele chimice si gasite metode de a folosi ingrasaminte, insecticide si pesticide naturale in agricultura conventionala.
Syngenta ataca in justitie decizia Comisiei Europene
Dar sa revenim la subiectul de baza. Compania Syngenta, cu sediul in Basel, a declarat ca va ataca in justitie decizia Comisiei Europene de a interzice folosirea acestor 3 chimicale.
Acesta decizie intra in vigoare la 1 decembrie 2013. Va dura doi ani si interzice utilizarea urmatorelor 3 neonicotinoide : clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam.
Acestea vor fi interzise pentru patru tipuri de culturi: floarea soarelui, porumb, bumbac si rapita. De asemenea interzicerea se aplica doar in perioadele in care albinele sunt active.
Intr-o declaratie, compania a spus ca decizia Comisiei Europene, a fost luata in urma unui proces defectuos. John Atkin, seful operational al companiei, a mai declarat ca cei din Comisia Europeana s-au inselat cand au legat thiamethoxamul de declinul sanatatii albinelor.
Si Bayer CropScience ataca in justitie decizia Comisiei
Sygenta ataca in justitie doar interzicerea thiamethoxamului. Dar Bayer CropScience, din Monhiem, Germania, a declarat ca va ataca in justitie interzicerea celor trei produse chimice. Spun ca decizia Comisiei este nejustificata, disproportionata si trece peste reglementarile legale existente.
Un grup de cercetarori au aratat ca aceste chimicale au un efect negativ in sanatatea albinelor. Au spus ca utilizarea acestora ar trebui interzisa pe baza principiului „decat sa vindeci mai bine sa previi.”
Alti oameni de stiinta spun ca o parte din cercetarea de laborator pe aceasta tema nu reflecta neaparat situatia reala din natura.
Unul din purtatorii de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca masurile comisiei s-au bazat pe cercetari stiintifice, dar si pe concluziile Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara. Aceasta din urma a decis ca aceste insecticide ar putea reprezenta un risc pentru albine, în anumite conditii.