In ziua de azi este destul de greu sa evitam alimentele care contin organisme modificate genetic. Multe din produsele alimentare contin diverse cereale modificate genetic ( de exemplu porumbul ) sau produse derivate din aceste culturi. Pe langa acestea, un numar impresionant de produse care nu au legatura cu industria alimentara folosesc derivate din culturile modificate genetic, in special culturile de porumb, soia si bumbac.

Sa luam exemplul porumbului modificat genetic. Acesta a fost modificat in laborator, prin introducerea in ADN-ul lui a unei bacterii. Aceasta bacterie este rezistenta la chimicalele facute de Monsanto, mai exact RoundUp. RoundUp este un ierbicid extrem de puternic care omoara toate plantele din locul in care este aplicat. Dar, Monsanto vinde porumb RoundUp ready cum ii zic ei, porumb care este imun la acest ierbicid chimic. Cat de bun credeti ca mai este porumbul respectiv?

Pe langa porumbul RoundUp ready au creat si porumbul BT. Acest porumb emana insecticide. Cu alte cuvinte, planta de porumb in sine este insecticidul care omoara toti daunatorii. Si inca o data va intreb, cat de bun pentru consum credeti ca este acest porumb? Cat de nutritiv mai poate fi acest porumb imbibat in chimicale?

Dar nu se opresc doar aici. Evitand aprobarile si informarea publicului, organismele modificate genetic au invadat nu doar piata alimentara. Utilizarea acestora de catre marile industrii este mult mai mare decat am crezut si ne arata ca vietile noastre, sunt mult mai contaminate cu produse provenite din organisme modificate genetic, decat am crezut.

Expunerea la porumb modificat genetic

Porumbul, datorita multiplelor utilizari este considerat un bun de valoare. In SUA, in anul 2010, 86% din productia totala a fost de porumb modificat genetic. 55% din acest porumb a fost exportat, iar problema cea mai mare este ca mare parte din acest porumb nu merge catre producerea de hrana. De exemplu siropul de porumb este folosit la indulcirea majoritatii de produse alimentare procesate cum ar fi bomboanele, sosurile, painea, iaurturile cu fructe, sucurile sau chiar siropul de tuse.

Cand e vorba de aditivi pentru mancare, derivatele din porumb au o multime de nume: arome naturale,guma de xantham, vitamina E sau celuloza.

Porumbul este deasemenea folosit in hrana animalelor, iar produsele obtinute din aceste animale ajung apoi in farfuria noastra. Animalele hranite cu cereale modificate genetic sufera de reactii imunologice si psihologice, care le afecteaza corpul si deci produsele obtinute din aceste animale. Un exemplu ar fi porcii, care in timp au devenit sterili. De asemenea, un studiu facut in 2012 de catre doctorul Gilles-Eric Séralini, arata ca soarecii care au fost hraniti cu porumb modificat genetic si tratat cu ierbicidul RoundUp, au facut diverse tumori cancerigene.

De asemenea porumbul este folosit pentru a produce etanol, acesta fiind folosit in produsele cosmetice, alcool si chiar in benzina.

Pe de alta parte, uleiul de porumb este folosit ca ulei de gatit si dressing pentru salate, sapunuri, detergenti si chiar insecticide.

Amidonul de porumb este inca un derivat folosit in multe industrii. Acesta este folosit in scutecele copiilor, deodorante, pudra pentru copii sau in industra farmaceutica in compozitia medicamentelor. Acesta este folosit si ca lipici, fiind prezent pe plicurile pentru scrisori ( aceea banda lipicioasa ). Pana si Vitamina C este produsa din amidon de porumb, pentru ca acest amidon este usor de transformat in glucoza prin metode industriale.

Productia de textile foloseste si ea produse derivate din porumb, cum live web cam location ar fi vopseaua. Cu alte cuvinte pana si in covorul din casa poate contine urme de porumb modificat genetic.

Expunerea la bumbac modificat genetic

Cei mai mari producatori de bumbac modificat genetic la ora actuala sunt SUA unde 93% din productia totala de bumbac provine din bumbac modifcat genetic, China cu 68% bumbac MG si India cu 90%. In toata lumea doar 12 tari produc bumbac modificat, dar aceste tari sunt deasemena si marii producatori de bumbac.

Bumbacul este folosit in industria textila si marea majoritate a produselor textile pe care le folosim acum, sunt produse din bumbac modificat genetic. Pana si in tarile care au interzis organismele modificate genetic nu exista o distinctie intre produsele din bumbac natural si cele din bumbac modifcat genetic. Spre exemplu doar in Marea Britanie este estimat ca 75% din produsele textile provin din bumbac modificat. Oare la noi in Romania cat la suta din produse provin din bumbac modificat genetic?

Problema nu se opreste insa aici, deoarece multe din produsele de zi cu zi contin bumbac modificat. Betisoarele de urechi, produsele de igiena feminina, servetelele umede si scutecele pentru copii, mai mult ca sigur contin bumbac modificat genetic.

Bumbacul este folosit chiar si in industria alimentara. Uleiul de seminte de bumbac este apreciat pentru calitatile sale la gatit, dar si pentru ca acesta contine vitamina E. Semintele de bumbac sunt folosite si in hrana animalelor. De asemenea resturile non-textile, formate aproape in intregime din celuloza sunt folosite ca aditivi in mancare. Spre exemplu celuloza (E460) si metilceluloza (E461) pot fi folosite ca stabilizatori, emulsificatori sau ca agenti de ingrosare.

Expunerea la soia modificata genetic

Soia, la fel ca si porumbul, este folosita in multe domenii, nu doar in industria alimetara. Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia si China sunt marii producatori de soia. Argentina si SUA produc in proportie de 98% si respectiv 85% soia modificata genetic. Brazilia produce doar in proportie de 64%.

Soia este folosita in special in hrana animalelor datorita concentratiei mari de proteina. Numai in Uniunea Europeana ajung in fiecare an peste 40 de milioane de tone de soia modificata genetic. Faina de soia este folosita in aproape toate ramurile agriculturii. Este folosita in hrana pentru pesti, pasari, porci, bovine, dar chiar si in hrana animalelor de companie. Soia, in schimb este foarte folosita si in industria alimentara. Aceasta se poate regasi in paine, dulciuri, delicatese asiatice, ulei de gatit si multe altele.

Taiwan spre exemplu importa peste 90% soia modificata din Statele Unite pentru a prepara renumita mancare tofu, fara a informa publicul despre pericolele consumului de organisme modificate genetic.

Poate nu stiati, dar uleiul de soia este folosit si in industria fungicidelor, ierbicidelor, a vopselelor, dar si in dezinfectanti., sapunuri, sampoane si chiar in cerneala pentru printat si lista poate continua.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here