In articolul despre cum sa evitam produsele care contin OMG (organisme modificate genetic) am vorbit despre cele mai cultivate culturi modificate genetic din lume, acestea fiind culturile de porumb, bumbac si soia. In acest articol o sa vorbim despre ce sunt organismele modificate genetic sau OMG, cum sunt fabricate si la ce sunt folosite.

Ce sunt OMG-urile sau organisme modificate genetic

Un organism modificat genetic este acel organism caruia ia fost modificat ADN-ul cu ajutorul unor tehnici de inginerie genetica.  Aceste noi organisme modificate genetic contin in ADN-ul lor urme de ADN de la alte organisme cum ar fi bacteriile, virusuri, insecte, pesti, animale sau chiar ADN uman.

Cum sunt produse aceste OMG-uri (organisme modificate genetic)

Modificarea genetica presupune mutatii, insertii sau stergerea de gene. Dar cand genele sunt adaugate, de obicei acestea vin de la alte specii si este un mod de transfer orizontal de gene.

Pentru a putea realiza acest lucru, genele pe care vrem sa le adaugam, trebuie sa fie atasate unui virus si abia apoi sa fie adaugate. O alta metoda mai directa ar fi sa folosim un pistol de gene, iar cu acesta sa impuscam nucleul primului organism cu genele celui de-al doilea organism pe care vrem sa-l folosim.

Ca sa vin si cu un exemplu, Monsanto, firma americana de seminte modificate genetic si ierbicide, fungicide si insecticide, a modifcat semintele pe care acestia le vand pentru a fi rezistente la ierbicidul RoundUp. Cum au facut asta?

Pai simplu. Au descoperit in groapa cu deseurile toxice provenite din productia de RoundUp, o bacterie care traia. In acel moment au luat bacteria si au introdus-o in toate semintele pe care ei le comercializeaza (porumb, soia, bumbac, etc).

Acest ierbicit RoundUp este atat de puternic incat omoara orice planta, dar daca cultivam semintele vandute de ei, putem sa dam cu cat RoundUp vrem fara a ne compromite culturile. Cum credeti ca ne afecteaza acest ierbid si bacteria aflata in interiorul porumbului viata?

O alta metoda mai „naturala” ar fi sa folosim virusi si bacterii pentru a transfera material genetic la animale si respectiv plate.

Paul Berg a fost primul care in 1972 a creat primul organism modificat genetic.

Utilizari

Pentru moment organismele modificate genetic sunt folosite in cercatarile medicale, in productia de medicamente si in agricultura. Un exemplu ar fi porumbul rezistent la ierbicide.

Plantele transgenice

Acestea au fost create in scopul cercetarii stintifice, pentru a face noi plante si a creea noi culturi. De exemplu, in 2004 o companie australiana in colaborare cu o companie japoneza, au creat un trandafir mov, dupa 13 ani de cercetari. De asemenea, o firma din Israel, au creat morcovi si tutun care produc substante terapeutice.

Culturile modificate genetic

In agricultura, plantele modificate genetic  se evidentiaza prin faptul ca au fost facute sa reziste la daunatori, ierbicide sau sa fie mai rezistente la seceta. Cercetatorii angajati de companiile care produc aceste seminte spun chiar sunt mai nutritive.

Dar cum ar putea sa fie mai nutritive atata timp cat pamantul este innecat cu ierbicide, fungicide si ingrasamant chimic? Cum ar putea aceste culturi sa fie bune pentru sanatatea noastra? Dar pentru sanatatea animalelor care sunt hranite cu cereale din culturile modificate genetic?

Ca sa nu mai vorbim despre renumitele culturi BT de la Monsanto, care produc insecticid. Da ati citit bine, au fost modificate pentru a produce direct planta insecticid. Dar despre acest subiect o sa vorbim mai pe larg intr-un alt articol.

Acum o sa dau decat exemplul unui fermier indian (am citit pe internet un articol despre el). Omul si-a dus la pascut oile pe un teren cu bumbac proaspat cules. Oile pasteau frunzele bumbacului si dupa cateva luni au murit toate. Multi or sa zica ca nu e adevarat, ca sunt doar minciuni. Dar gandind logic , cat de bine pentru sanatate o fi sa mananci plante care produc insecticid?

Au mers atat de departe cu aceste plante modificate genetic, incat le-au facut sa produca antibiotice, vitamine, etc.  Spre exemplu, in Africa se cultiva un porumb care produce mai multe vitamine decat ar fi normal.

In urmatorul articol o sa scriu despre animalele modificate genetic, deoarece este mult de vorbit si pe tema aceasta.

O sa inchiei acest articol spunand: Aveti grija ce mancati!

Documentar despre organismele modificate genetic subtitrat in limba romana.

2 COMENTARII

  1. Multe salutari la toata populatia!

    Ma bucur foarte mult pentru orice reportaj, mesaj care explica consumatorilor ceea ce inseamna hrana sanatoasa si ceea ce inseamna criminalitatea indirecta alimentara pentru viitorul uman.

    Politica si legile sunt influentate, pe plan mondial de marele concerne industriale.

    Singurul care poate da un viitor sanatos planetei noastre, pamantului nostru, alimentatiei si sanatatii noastre, este consumatorul
    Da! consumatorul, pentru ca el alege in momentul procesului de cumparare, ce sustine!
    Cumperi alimente de la tarani, ii susti pe tarani!
    Cumperi Alimente din Industrie, sustii concernele!

    Taranilort le trebuie reincrederea in ei, in munca lor, in produsele lor traditionale;
    consumatorul, oferindui un pret bun Taranului ii va reda increderea si sinceritatea de altadata, increderea de a produce un produs sanatos, ecologic!

    Este mult de discutat, dar nu este imposibil de aplicat!

    Pentru intrebari, raspund cu placere in vederea unui viitor alimentar sanatos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here