Daca cultivi ecologic nu poti apela la insecticide. Asa ca de ce sa nu chemi in ajutor insecte benefice. Acestea se vor hrani cu toate insectele daunatoare plantelor tale. Aceste insecte benefice nu-ti vor cere sa le multumesti si nici nu te vor costa bani.
Pericolul se ascunde in gradina. Afide, viermi si alte insecte daunatoare care se hranesc cu legumele sau florile din gradina. Daca nu esti un cultivator ecologic poti apela foarte usor la insecticide scumpe si daunatoare sanatatii plantelor.
Ecologic sau chimic – insecte benefice sau pesticide
Pe de alta parte, daca folosesti insecticide, o sa omori toate insectele din gradina, nu doar cele daunatoare. Iar acest lucru nu este unul chiar bun, pentru ca urmatoarea infestare cu insecte daunatoare poate provoca daune si mai mari.
Un alt motiv pentru a trece de la gradinaritul cu insecticide si pesticide la gradinaritul ecologic sau organic, este simplul fapt ca multe din insecte sunt rezistente la chimicale. Acesta problema nu este una izolata.
Aproximativ 500 de specii de insecte sunt rezistente la pesticidele conventionale. Folosind biocontrolul nu o sa ai probleme de genul. Nici o insecta pana acum nu a aratat imunitate in fata pradatorilor naturali. Pot fugi, dar nu se pot ascunde.
In continuare o sa va prezint lista cu cele mai benefice insecte pentru gradina, cum le puteti atrage si cum le puteti tine in gradina.
Te-ar putea interesa si:
Insecte benefice – Gargaritele sau buburuzele
Aceste insecte simpatice si benefice sunt cele mai bune in gradina. Fac parte din familia Coccinellidae si au un colorit viu, rosu cu pete negre sau galben cu pete negre. In prezent sunt peste 5000 de specii de buburuze.
Gargaritele adulte, dar si larvele lor consuma o cantitate enorma de afide, musculite, orice insecta mica cu un corp moale, dar si ouale acestor. In plus, picioarele gargaritelor emana o substanta urat mirositoare care tine la distanta daunatorii.
Buburuzele au nevoie si de nectar inainte de a se reproduce. O femela poate depune intre 200 si 1000 de oua intr-un an.
Pentru a atrage gargarite plantati papadie, marar, mustar, coriandru, fenicul, coada soricelului, craite, galbenele, etc. Buburuzele vor sta in gradina atata timp cat vor avea suficienta hrana. Bine de stiut este ca adora apa.
Insecte benefice – Albina
Albinele nu consuma insecte si nu ne ajuta in a mentine nivelul insectelor daunatoare scazut. Insa, albinele au un rol mult mai important. Acestea ajuta la polinizarea gradinii si le vom gasi in gradina de legume in momentul in care legumele noastre vor inflori.
Pentru a atrage albinele in gradina plantati floarea soarelui, limba mielului sau orice alte flori viu colorate.
Insecte benefice – Libelula
Libelula face parte din ordinul Ordonata, subordinul Anisoptera. Libelulele sunt si ele insecte benefice deoarece curata gradina de tantari, afide si muste. Acestea sunt atrase de apa sau plante de apa, asa ca asezati prin gradadina, in locuri care nu va incomideaza, cateva recipiente cu apa. De asemenea puteti planta si plante de apa cum ar fi chimenul sau feniculul.
Insecte benefice – Chrysopa
Aceasta insecta face parte din familia Chrysopidae si poate fi atrasa in gradina plantand plante precum floarea soarelui, coada soricelului sau chimen. Sunt foarte utile in gradina deoarece larvele acestor insecte se hranesc cu pureci si paduchi, dar si cu molii si omizi de mici dimensiuni.
Insecte benefice – Cantarida
Acest gandac este extrem de util, deoarece se hraneste cu tot felul de insecte daunatoare. Astia se vor hrani cu acarieni, afide, fluturi verzi, gandaci de colorado si chiar lacuste. Pentru a-i atrage e suficient sa plantati cateva plante de echinacea sau hortensie.
Insecte benefice – Viespea
Cu toate ca este o insecta infricosatoare din cauza intepaturii dureroase si periculoase, este un real ajutor in gradina. Se hraneste in special cu insectele care ataca pomii fructiferi cum ar fi paducii, viermele fructelor de mar, dar si cu omide, larve ale porumbului si musculite albe.
Cine vrea sa aiba viespii in gradina le poate atrage plantand meri sau vita de vie, dar si plante precum coada soricelului, coriandru sau patrunjel.
Insecte benefice – Paienjenii
Datorita faptului ca se hranesc cu insecte daunatoare, acestia fac parte din categoria insectelor benefice. De obicei, acestia isi vor tese panza in zone cu flori perene, gard viu sau chiar in stratul de mulci. Acestia nu sunt veninosi si nici nu se vor muta in casa.
Insecte benefice – Carabide
Acesti gandaci fac parte din ordinul coleopterelor. Datorita dimensiunilor insemnate nu vor trece neobservate. Acestea se hranesc cu larve si omizi, dar si cu larvele gandacilor de Colorado, fiind ideale pentru culturile de cartofi.
Sunt insecte timide si pentru a le atrage asezati pietre pe langa culturile de cartof.
Insecte benefice – Mustele
Nu toate mustele sunt bune pentru gradina. Din categoria insectelor benefice fac parte insa mustele din familia Tachinidae. Acestea au ochii mari si mai rosii decat mustele de casa. Sunt utile pentru ca se hranesc cu omizi si viermii care ataca varza.
Pentru a le atrage trebuie sa plantati flori cu mult polen si nectar.
Acestea sunt cele mai benefice insecte pentru gradina. Daca mai cunoasteti si altele lasati un comentariu mai jos.
Te-ar putea interesa si:
- Cum se intretine cultura de zmeur – ghid despre plantarea, intretinerea, recoltarea zmeurei
- Sera subterana , solar ingropat sau sera ingropata
- Cum sa faci compost sau pamant de flori
- Bolile tomatelor – tratamente bio pentru rosii
- Ingrasamant bio pentru rosii
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
Daca ti-a placut articolul, sustine-ne cu un like si cu o distribuire pe Facebook.
[…] insecte benefice pentru gradina […]
[…] Insecte benefice – cum sa le atragem in gradina […]
[…] Insecte benefice si cum sa le atragem in gradina […]
[…] Insecte benefice pentru gradina […]
[…] Insecte benefice – cum sa le atragem in gradina […]
[…] Insecte benefice si cum sa le atragem in gradina […]