Citeste articolul urmator daca vrei sa aflii cum se intretine cultura de zmeur – ghid complet despre plantarea, intretinerea, recoltarea si beneficiile zmeurei. Zmeurul este usor de crescut si poate produce multi ani daca este ingrijit cum trebuie.
Cum se intretine cultura de zmeur – Soiuri de zmeura
Laszka – este un soi de zmeur obtinut in Polonia. Fructele produse de acest soi sunt mari, cu o greutate medie de 11 grame si o lungime de peste 2.5 cm. Zmeura se coace foarte repede pe acest soi, fiind foarte timpuriu. Fructele incep sa se coaca in prima decada a lunii iunie. Recoltarea zmeurei dureaza pana la mijlocul lui iulie.
Radiova – este un soi nou de zmeur obtinut tot in Polonia. A fost dat in cultura in 2010. Acest soi este unul din cele mai performate soiuri de zmeur obtinute in ultimii ani. Acest soi de zmeur creste viguros, iar lastarii pot ajunge la 2.5 m inaltime. Produce fructe foarte mari, de culoare rosu aprins, atractive pentru piata. Datorita fermitatii bune a fructelor si rezistentei la transport, acest soi este bun pentru export. Radiova este un soi de zmeur foarte timpuriu, cu perioada de coacere si recoltare a zmeurei de la inceputul lunii iunie pana la mijlocul lunii.
Tulamagic – obtinut in Germania, acest soi are o productie de pana la 2kg de zmeura per planta. Fructele se pastreaza bine si au o aroma deosebita.
Cascade delight – este un soi obtinut in Statele Unite ale Americii cu fructe mari.
Saanich – provine din Canada si are fructe mari.
Poemat – este un soi nou remontat. Este superior lui Polka, fiind mai productiv si avand fructe mai mari si mai rezistente.
Alte soiuri notabile timpurii ar fi: Saugana, Paris si Versailles.
Cum se intretine cultura de zmeur – Soiuri de zmeur cultivate in ultimii ani in Romania si Europa
Veten – datorita productivitatii ridicate si a rezistentei la boli, este un soi foarte raspandit in Europa. Se adapteaza usor si acest soi de zmeur poate fi plantat in orice zona din tara. Are fructe mari, rezistente la manipulare.
Canby – este un soi fara spini, usor de recoltat. Acest soi de zmeur are o crestere viguroasa si formeaza drajoni de grosime medie. Dulce la gust si de culoare rosu aprins, zmeura are o fermitate ridicata si dimenisiuni medii spre mari. Este unul din soiurile cu cea mai deosebita aroma a fructelor. Recoltarea incepe la mijlocul lunii iunie si dureaza pana la mijlocul lui iulie.
Polka – creat de Jan Denek, acest soi este unul din cele mai valoroase de pe piata. Cu toate ca este un soi nou, este plantat din ce in ce mai mult in Europa dar si in intreaga lume. Polka produce fructe doar pe lastarii de un an, de aceea toamna tarziu, se taie toti drajonii de la baza. Fructul are o greutate de peste 6.5 grame, de marime mare. Zmeura se coace si e gata de recoltare incepand cu mijlocul lunii iulie. De mentionat ca Polka produce fructe pana la venirea inghetului, in octombrie – noiembrie.
Norna – este unul din cele mai aromate soiuri. Fructul are o forma sferica si este de culoare rosu inchis. Are un gust deosebit, fiind considerat unul din cele mai aromate soiuri. Rodeste mult pe toti drajonii si se recolteaza incepand cu sfarsitul lunii iunie.
Glen Ample – a fost creat la renumitul Institut de Cercetare din Scotia si este renumit pe plan mondial. Are fructe foarte mari si ferme, rezistente la manipulare. Se poate recolta incepand cu 15 iunie.
Heritage – obtinut in SUA, acest soi face fructe medii, de 4 – 5g, dar foarte aromate.
Cum se intretine cultura de zmeur – Plantarea drajonilor de zmeura
Inainte de a te apuca de plantat, gaseste un loc insorit. Zmerul creste si la umbra, dar productia va fi mai redusa. De asemenea, planta are nevoie de un sol care se dreneaza bine, o circulatie a aerului buna si protectie impotriva vantului. Evita locurile mlastinoase si prea expuse.
Aveti grija sa plantati departe alte fructe de padure salbatice pentru a evita eventualele boli. Inainte de plantare ar fi bine sa lasati radacinile drajonilor la inmuiat pentru cateva ore.
Dupa ce gasiti locul potrivit, va trebui sa faceti gauri in pamant, de 60 cm adancime pe 40 latime. Afanati bine pamantul de pe fundul gropii, adaugand si compost sau balegar putred. Se pune compost cam 30 cm, pentru o mai buna dezvoltare a radacinilor. Dupa aceea bagati in pamant si drajonii de zmeur. Umpleti groapa cu pamant sfaramitat bine, fara pietre si tasati bine.
Drajonii se planteaza pe randuri, cu distanta minima de 2 – 3 m intre randuri. Pe acelasi rand, distanta de plantare intre plante este de minim 60 cm. Daca spatiul va permite, lasati pana la maxim 1m.
Cum se intretine cultura de zmeur – Ingrijirea drajonilor de zmeura
In functie de soiul plantat, s-ar putea sa aveti nevoie de suport pentru plante. Un gard sau niste spalieri cu sarma functioneaza perfect. Acesta ar fi bine sa fie montat inainte de a planta drajonii.
Mulcirea in jurul plantelor este foarte importanta. Daca pastrati tot timpul pamantul din jurul plantei bine acoperit cu mulci, acesta va mentine umiditatea in sol si va sufoca buruienile.
Daca nu ploua in prima saptamana de la plantare, va trebui sa udati fiecare drajon cu aproximativ 3 sau 4 litrii de apa. Repetati acest proces de minim 2 ori. In verile secetoare, udati regulat cultura cu aproximativ 500g de apa per planta. Este mai bine sa udati regulat si cate putin, decat rar si cu multa apa dintr-o data.
Dupa ce s-au prins, taiati drajonii la maxim 5cm de sol si in primavara urmatoare va inmuguri. Dupa inmugurire, planta va produce multi drajoni. Opriti doar o parte din ei, astfel incat drajonii ramasi sa aiba o productie buna.
Plantele trebuie supravegheate si legate pe masura ce cresc. Cu cat cresc mai inalte, cu atat produc mai mult, intre 5 si 9 kg per fir.
Daca ati cultivat un soi care produce din anul doi, atunci dupa ce ati recoltat zmeura, taiati firul batran. Cei din anul in curs, verzi la culoare, vor fi lasati ca sa rodeasca in anul urmator.
Daca ati cultivat un soi care produce zmeura pana toamna tarziu si doar pe drajonii de 1 an, atunci e simplu. Dupa ce ati terminat de recoltat, taiati drajonii care au produs in vara de la baza, iar pe cei care au produs in toamna la aproximativ 30cm de sol. Acestia vor rodi in iunie – iulie si vor oferi prima recolta.
Bolile si daunatorii zmeurului
Cum se intretine cultura de zmeur – Antracnoza zmeurului
Aceasta boala este cauzata de ciuperca Elsinoe veneta Burckh. Atacul se manifesta pe lastari. Se pot observa pere mici, de culoare rosie-purpurie. Aceasta boala poate ataca si frunzele dar si fructele.
Pentru a combate antracnoza zmeurului, plantele atacate se vor scoate din plantatie si se vor arde.
Cum se intretine cultura de zmeur – Patarea bruna – violacee
Este produsa de ciuperca Didymella applanata si ataca tulpina plantei. Primele simptome se vor observa pe drajonii tineri, sub forma unor pete violet sau brune in jurul mugurilor.
Ca sa nu se ajunga aici, aveti grija sa lasati spatiu suficient intre randuri. Astfel plantele vor avea o ventilatie buna, ajutand la uscarea rapida a tulpinilor in perioadele umede. De asemenea, nu lasati buruienile sa creasca. In cazul culturilor mari mulcirea nu este posibila, asa ca plantele trebuie sapate pentru a scapa de buruieni.
Cum se intretine cultura de zmeur – Rugina zmeurului
Atacul se prezinta pe frunze. Infectia apare la inceputul verii. Pe fata superioara a frunzei se vor observa pustule galbene. Plantele atacate puternic pot sa se usuce. Aceasta boala este cauzata de cuiperca Phragmidium rubi-idaei.
Aceleasi metode de combatere ca si la patarea bruna – violacee se vor aplica.
Cum se intretine cultura de zmeur – Putregaiul cenusiu
Aceasta boala ataca florile si fructele si este produsa de Botrytis cinerea. Fructele atacate, se acopera cu o pelicula cenusie sau albicioasa si putrezesc. In anii ploiosi, atacul putregaiului cenusiu si manifesta si pe tulpina. A nu se confunda cu patarea bruna – violacee.
Ca si metode de combatere, se vor respecta masurile de igiena in cultura. Trebuie sa se respecte si distantele de plantare si taierile la zmeur. De asemenea, plantele afectate vor fi indepartate si distruse cat mai repede.
Cum se intretine cultura de zmeur – Cancerul lastarilor
Aceasta boala sa manifesta pe tulpinile tinere si este produsa de ciuperca Leptoshaeria caniothyrium. Cancerul lastarilor este asociat cu cioturile ramase dupa taieri sau cu ranile de pe tulpini. Atacul este raspandit de vant, apa, insecte si poate fi recunoscut dupa petele roz care devin negricioase.
Ca masura de preventie se vor aplica aceleasi reguli de igiena culturala ca si in cazul celorlalte boli.
Cum se intretine cultura de zmeur – Recoltarea si depozitarea zmeurei
Prin iunie, zmeura incepe sa se coaca si poate fi recoltata. Este posibil sa trebuiasca culeasa la fiecare 2 zile. Incercati sa culegi zmeura cand este cald afara si nu este uscata. De aceea nu este indicat sa fie culeasa dimineata devreme, pana cand roua nu s-a uscat. Nu trageti prea tare fructe. Daca sunt coapte se vor desprinde foarte usor de planta.
Dupa ce le-ati cules le puteti manca proaspete sau le puteti fie congela, fie procesa. Pot fi pastrate si in frigider pentru maxim 5 zile, dar numai daca nu le spalati inainte sa le bagati la rece.
Daca va hotarati sa le procesati, aveti mai multe optiuni. Puteti face dulceata de zmeura, care la randul ei poate fi vanduta sau daca nu aveti o recolta mare, puteti pastra borcanele pentru consumul familiei. Pe langa dulceata puteti face si cateva sticle cu sirop de zmeura, care va fi apreciat de cei mici. Pentru domni, o mica parte din zmeura poate fi folosita pentru a face zmeurata.
Puteti foarte bine sa congelati o parte din recolta de zmeura. Oricand veti dori sa faceti o prajitura, scoateti un pachet din congelator. Pentru a le congela, asezati zmeura intr-o tavita de prajituri, aranjata frumos. In felul acesta, fiecare fruct va fi congelat individual. Dupa, le bagati intr-o punguta si la congelator cu ele. Vezi poza de mai jos drept exemplu.
Calitatile nutritive ale zmeurei – De ce este zmeura buna de mancat proaspata
Zmeura ajuta la prevenirea cancerului pentru ca este bogata in acid elagic. Acesta inhiba cresterea celulelor canceroase si chiar opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.
Zmeura contine o cantitate insemnata de Vitamina C, quercetina si acid galic. Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor anti-cancer.
Zmeura este bogata in luteina. Aceasta substanta ajuta la pastrarea unei vederi sanatoase.
Zmeura ajuta la prevenirea aparitiei bolilor. Aceasta contine substante precum fitochimicalele si flavonoidele care contribuie de prevenirea bolilor. Datorita substantelor din compozitia fructului, infectiile vezicii urinare sunt preintampinate.
Zmeura ajuta si la consolidarea sistemului imunitar. Mineralele din compozitia ei, cum ar fi Vitamina C , dezvolta sistemul imunitar.
Te-ar putea interesa si celelalte articole ale noastre:
- Cum sa faci compost sau pamant de flori
- Plante companion pentru rosii
- Cum se cresc puii de gaina (utili daca doriti un pamant de flori de calitate)
- Insecte benefice si cum sa le atragem in gradina
- Cum se cultiva castravetii
- Sera ingropata sau solar subteran
- Produse bio – cum sa faci rost de ele pentru o mancare sanatoasa!
- Bolile tomatelor – tratamente bio pentru rosii
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
[…] Cum se intretine cultura de zmeur – ghid despre plantarea, intretinerea, recoltarea zmeurei […]
[…] Cum se intretine cultura de zmeur – ghid despre plantarea, intretinerea, recoltarea zmeurei […]
[…] cum se intretine cultura de zmeur – de la plantare la recoltare […]
[…] Cum se intretine cultura de zmeur – ghid despre plantarea, intretinerea, recoltarea zmeurei […]
[…] Cum se cultiva zmeura […]
[…] Cum se intretine cultura de zmeur – plantarea, intretinerea, recoltarea zmeurei […]
[…] Cum se intretine cultura de zmeur – plantarea, intretinerea, recoltarea zmeurei […]