Zilele trecute am vazut un articol despre cum sa incalzesti sera iarna folosind compost. Am inceput imediat sa citesc si pot sa spun sincer ca e o idee foarte interesanta.
Practic tot ce aruncam in mod normal la gunoi, produsele bio-degradabile evident, pot fi puse intr-un container mare si amplasat in interiorul serei. Aceasta nu trebuie sa fie neaparat subterana, poate fi si o sera normala, pe care o avem deja, dar costa foarte mult sa o incalzesti sera iarna.
Inainte de a ne apuca trebuie sa stim sa facem compost, pentru ca altfel acesta nu o sa se incalzeasca si nu rezolvam nimic. Trebuie sa adaugam ingredientele in asa fel incat sa respectam ratia de nitogen. Astfel ajutam bacteriile sa se dezvolte si inceperea procesului.
Exista mai multe metode de a folosi compostul pentru a ne incalzi sera. Recunosc n-am apucat sa probez nici una din aceste metode, dar sunt in plan pe anul acesta. In iarna cel mai probabli cand o sa avem suficient „gunoi de grajd” produs chiar de gainile noastre.
Te-ar putea interesa si:
- Insecticide bio sau ecologice pentru gradina
- Mici producatori bio
- Beneficiile unturii de porc
- Beneficiile ardeiului iute
- Beneficiile usturoiului
- Beneficiile ghimbirului
- Beneficiile sfeclei rosii
Paturi inalte incalzite
Prima metoda ar fi sa construim un dreptunghi din blana, mai lung si ingust. Spre exemplu, 5 metrii lungime pe 1,2 sau 1,5 metrii latime si adanc de cel putin jumatate de metru, in interiorul serei.
Il izolam bine cu folie pe interior, ca sa mentina umezeala si caldura. Dupa, il umplem cu paie, gunoi de grajd. Resturile de la bucatarie, crengute de prin gradina, frunzele care au cazut din copaci sunt si ele bune. La sfarsit adaugam apa.
Lasam cateva zile la macerat aceasta compozitie, dupa care adaugam un strat de pamant fertil deasura. In acest pamant de flori putem planta legumele care sunt mai fragile si care au nevoie de mai multa caldura.
Cand compozitia care am pregatit-o sub acest pamant fertil o sa inceapa sa lucreze, va genera caldura. In centru, se ajunge pana la 70 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca la nivelul solului fertil vor fi intre 15 si 30 de grade Celsius.
Cum sa incalzesti sera iarna – Tomberoane de compost
A doua metoda ar fi sa folosim recipiente mai mari de metal, asemanatoare tomberoanelor de gunoi, care sa poata fi inchise pentru a evita pierderile de caldura pe deasupra.
Aceste tomberoane ar trebui asezate in interiorul serei, de preferabil pe mijloc, astfel incat caldura degajata sa se raspandeasca uniform in interiorul serei.
La fel ca si mai sus aceste recipiente ar trebui umplute cu resturi, gunoi de grajd, frunze, paie. Toate aceste ingrediente ar trebui in prealabil putin amestecate sau puse in tomberon in straturi. La sfarsit adaugam apa si inchidem capacul.
Pe laterale trebuie facute niste gauri pentru a permite aerului sa intre, dar si caldurii sa iasa prin lateral. Aceasta metoda ar functiona probabil daca aveti o sera spatioasa.
Cum sa incalzesti sera iarna – Aer cald
A treia metoda ar fi sa producem aer cald cu ajutorul compostului. Pentru aceasta metoda mai indicat este sa construim un patrat mai ingust, dar mai adanc. Il umplem treptat cu gunoi de grajd, paie, frunze, etc.
Pentru aceasta metoda avem nevoie si de un furtun mai gros sau teava flexibila de plastic. Pe masura ce umplem patratul cu ce am zis mai sus, bagam si furtunul. Nu uitati sa lasati capul de jos al furtunului afara.
Dupa ce am umplut patratul cu compost si am terminat si furtunul, luam capul de sus si il conectam la un ventilator mic pentru a avea un tiraj de aer mai mare. Pe masura ce aerul trece prin furtun si prin mijlocul patratului cu compost, se va incalzi si va iesi pe partea cealalta cald. Si asta a fost tot.
O metoda nu chiar usoara, dar foarte ieftina de a produce caldura in sera pe perioada iernii.
Cum sa incalzesti sera iarna – Apa calda
A patra metoda ar fi sa producem apa calda cu ajutorul compostului. Pentru aceasta metoda folositi pasii din metoda a treia, cu ceva modificari. In loc de micul ventilator pentru aer o sa aveti nevoie de o mica pompa care sa miste apa pe traseu.
Odata apa incalzita aceasta trebuie circulata prin toata sera, pe sub pamant. Asta pentru ca trebuie sa incalziti pamantul de sub straturile cu legume. Este o metoda mai costisitoare si financiar dar si din punct de vedere al muncii depuse.
Apa care trece prin compost pentru a se incalzi o sa fie rece si astfel compostul o sa se raceasca repede, in doar cateva zile.
Compostul rezultat dupa folosirea oricarei metode o sa fie numaii bun pentru a planta legume sau plante pe el anul care vine. Asa ca impuscam doi iepuri dintr-un foc, incalzim si sera si facem rost si de pamant fertil pentru urmatoarea cultura.
Sper sa va ajute aceste metode. Daca ati incercat vreuna din ele va rugam sa lasati un comentariu mai jos, asa invatam si noi de la voi.
Mai jos aveti un filmulet despre cum sa faci apa calda folosind compostul.
Surse:
[…] prime din gramada de compost genereaza caldura si aceasta caldura poate fi folosita pentru a incalzi o sera pe timpul iernii. Dupa ce procesul de descompunere se termina, pamantul rezultat poate fi folosit in sere subterane, […]
da , in vara o sa incerc toate acestea ,cand o sa incep constructia solariului ingropat,pana atunci toate cele bune.
Si mie mi s-a parut foarte interesanta metoda si in iarna asta o sa o testez. Sa vedem ce o sa iasa 🙂
Ai reusit sa faci acel solar ingropat?
buna,Stefan sant.Eu am facut o gramada de creanga macinata de 5 metri si 2,50 analt cu 150m furtun cu apa.munca multa celtuiala.incalzeste apa pana la 60 de grade dar nici vorba sa ancalzeasca o sera,poate o camera mai mica.o gramada uriasa ar trebui pentru o sera de 400 mp