Care sunt bolile tomatelor? Existra tratamente bio pentru rosii, fara chimicale?

Ghidul ce urmeaza va prezenta cele mai frecvent intalnite boli in cultura de rosii. Voi incerca sa prezint cat mai multe tratamente bio, unele testate de mine personal, altele probate de altii. Sper ca acest articol sa va fie de ajutor si sa aveti o cultura bogata si curata de rosii.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – preventia

In general, majoritatea bolilor care apar in cultura de rosii, nu sunt fatale. Important este sa le identificam din timp si sa le tratam inainte de a se extinde. Previne aparatia bolilor urmand cativa pasi esentiali:

  • Anticipeaza – incearca sa aflii cam care sunt bolile rosiilor frecvente in zona ta si in functie de asta planteaza soiuri rezistente la acele boli
  • Monitorizeaza – verifica plantele zilnic de simptome
  • Identifica – invata despre diferitele boli ala rosiilor si foloseste tratamente bio. Cu cat actionezi mai repede, cu atat plantele isi vor reveni.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – cum iti dai seama daca au probleme

Bolile afecteaza fructele, tulpina si frunzele. Uita-te dupa urmatoarele simptome care ar putea indica eventuale probleme.

Cele mai intalnite probleme la frunze sunt: pete albe, gri sau inchise la culoare; ingalbenirea acestora; frunze curbate.

Cand vine vorba despre tulpina atunci trebuie sa te uiti dupa mucegaiuri, pete de culoare inchisa sau gri sau tulpina moale la atingere. Normal trebuie sa fie tare si rigida. Aveti grija sa verificati si radacinile, sa nu cumva sa fie putrezite.

Fructele – si pe acestea pot aparea mucegaiuri. O alta manifestare ale unei eventuale boli ar fi decolorarea fructelor sau nedezvoltarea acestora.

Citeste si:

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – cum sa prevenim

Un mod de prevenire este rotatia culturilor. Daca anul acesta ati plantat rosii intr-un loc, incercati ca anul urmator sa plantati altceva acolo si rosiile in alt loc. Multe bacterii, ciuperci si virusi pot trai ani in sol.

Incercati sa ingrasati solul in fiecare an folosind compost sau gunoi de grajd. Aruncati in locurile in care vreti sa plantati, in fiecare toamna, macar cate o roaba de pamant de flori la fiecare 3 metrii patrati.

Incercati sa faceti un program pentru udat gradina. Nu udati nici prea des, dar nici prea rar. Daca udati prea mult, nu uitati ca solurile foarte umede sunt propice pentru bacterii, ciuperci si virusi. Apa, in acelasi timp poate fi si tratament bio. Un jet puternic aplicat pe plantele infestate de afide si pureci, le poate curata.

Curatirea solului
Curatirea solului

Toamna devreme, dupa ce recoltati rosiile, puteti face si o curatire a solului. Tot ce trebuie sa faceti este sa intindeti folie alba pe locul respectiv, dupa ce ati udat bine cu apa. Ca sa fixati folia alba bine in pamant, sapati un sant mic in jurul locului si bagati capetele foliei in el. Umpleti cu pamant si lasati intre 6 si 8 saptamani, sau aplicati metoda din poza, cu pietre pe margini.

Este indicat ca folia sa aiba intre 1 si 4 mm. Datorita razelor solare, sub aceasta folie se va crea o temperatura mare, care va omora bacteriile, ciupercile, virusii si chiar semintele de buruieni. In felul acesta, o sa aveti un sol curat pentru sezonul urmator.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – retete de solutii bio pentru stropit

Tratament bio cu praf de copt

Patarea alba a frunzelor de tomate
Patarea alba a frunzelor de tomate

Praful de copt este indicat pentru a controla raspandirea bolii numite Septorioza tomatelor sau patarea alba a frunzelor de tomate. Aceasta boala poate aparea in verile racoroase si ploioase. Poate fi observata ca pete pe frunze, dar lasata netratata poate decima cultura de rosii.

 

Tratamentul bio cu praf de copt este facut din 2 litrii de apa calda, 1 lingurita de praf de copt si 1 picatura de sapun lichid. Se agita bine si se pune intr-un recipient cu pulverizare (sticla de solutie pentru spalat geamuri spre exemplu). Dupa ce se raceste, se aplica bine pe plante.

Tratamente bio pe baza de plante salbatice si ierburi

Coada calului
Coada calului

Unele tratamente bio pentru rosii sunt facute din plante salbatice. De exemplu, infuzia de coada calului sau tataneasa este una din aceste solutii. Este folosita ca tratament cu spectru larg de actiune si protejeaza plantele de bacterii si ciuperci.

 

Tataneasa
Tataneasa

Ca sa faci oricare din aceste infuzii, pune intr-un vas mare fie tulpini si flori de coada calului, fie frunze tataneasa si lasa la macerat pentru minim 2 saptamani. Dupa ce au trecut cele 2 saptamani minime, intr-un recipient cu pulverizator adaugati 50% infuzie de tataneasa sau coada calului si 50% apa. Adaugati si putin sapun lichid, care ajuta la mentinerea infuziei pe planta. Aceasta infuzie este recomandata si pentru alte culturi.

Tratamente bio pentru rosii contra manei

Solutie bio pe baza de drojdie
Drojdie uscata
Drojdie uscata

Aceasta solutie pe baza de drojdie uscata este unul din tratamentele eco impotriva manei rosiilor. In acelasi timp este si un bun ingrasamant. Ca sa prepari aceasta solutie de stropit, incalzeste 6 litrii de apa, la maxim 40 de grade. Muta apa intr-o galeata mare si dizolva 20 linguri de zahar si 20 g de drojdie uscata. Trebuie o galeata mare deoarece solutia isi va dubla cantitatea in procesul de fermentatie. Lasa la macerat de azi pe maine, dar nu uita sa amesteci din cand in cand.

Cand te apuci de udat, amesteca in alt vas 4 litrii de apa curata cu 3 litrii de solutie. Stropeste bine rosiile si pune si la radacina. Repeta o data pe saptamana.

Laptele de vaca
Mana tomatelor
Mana tomatelor

Multa lume amesteca laptele cu apa (20% lapte si 80% apa). Eu am ales sa folosesc 100% lapte, o data pe saptamana. Pun laptele intr-un recipient cu pulverizare si stropesc bine toata planta. La sfarsit adaug si putin la fiecare radacina. Nu uitati ca laptele are calciu, asa ca de ce ati vrea sa-l diluati.

Eu obisnuiesc sa ud cu lapte rosiile macar o data la 10 zile, insa indicat ar fi macar o data pe saptamana. Indicat este sa udati dimineata devreme.

Infuzie de usturoi

Usturoiul este un antibiotic natural si dusmanul ce mai de temut al cupercilor parazite si nu numai. Ca sa prepari aceasta solutie, pune intr-un vas 6 litrii de apa si 1kg de usturoi necuratat, dar zdrobit. Lasa la macerat 7 zile, intr-un loc intunecat si cald.

Dupa ce au trecut cele 7 zile, strecurati lichidul in sticle de sticla. Cand pregatim solutia de udat, adaugam 100ml de macerat la fiecare 10 litrii de apa. Mai adaugam 4 linguri de sapun lichid si 4 linguri de ulei vegetal (ulei de floarea soarelui spre exemplu). Adaugam ulei pentru ca se acopera trupul eventualilor daunatori, impiedicandu-i sa respire, astfel omorandu-i.

Va sugerez sa stropiti macar o data la 10 zile cu aceast tratament bio.

Poate te intereseaza si celelalte articole ale noastre:

 

Nu uita sa distribui pe Facebook daca ti-a placut articolul. Ajuta-i si pe altii sa afle ca exista si alte metode de a trata rosiile fara chimicale.

12 COMENTARII

  1. Mulțumesc! Chiar zilele astea am să procur răsadurile și căutam alternative la clasicele insecticide. Foloseam faster și avea randament dar am înțeles că nu este tocmai indicat.

    • Cu plăcere! Mă bucur să aud că te interesează alternativele bio pentru protejarea răsadurilor tale. Există mai multe opțiuni eficiente pe care le poți folosi în locul insecticidelor clasice. Printre cele mai populare și eficiente se numără:

      Uleiul de neem: Este un insecticid natural foarte eficient împotriva unei game largi de insecte dăunătoare.
      Săpunul insecticid: O soluție de apă și săpun de castile poate elimina afidele și alți dăunători fără a afecta plantele.
      Infuzii din plante: De exemplu, infuzia de urzică sau cea de pelin pot acționa ca repelente naturale pentru insecte.
      Capcanele cu feromoni: Acestea sunt foarte utile pentru monitorizarea și reducerea populației de insecte dăunătoare.
      Beneficiarii naturali: Eliberarea în grădină a prădătorilor naturali, cum ar fi gărgărițele sau viespile parazitare, poate ajuta la menținerea sub control a populației de dăunători.
      Este bine să știi că folosirea acestor metode bio nu doar că protejează mediul, dar ajută și la obținerea unor roșii mai sănătoase și mai gustoase. Succes în grădinărit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here