Sera subterana , solar ingropat sau sera ingropata

8 ianuarie 2014 Catalin Gheorghiu Constructii diverseDe prin fermaLegumiculturaMancarePermaculturaSolarii si sere


Zilele trecute cautam pe internet modele de sere si cum ar putea fi incalzite pe perioada iernii cat mai ieftin si mai bine, pentru a prelungi productia de legume cat mai mult. Pana la urma am gasit o metoda interesanta, care zic eu merita incercata: sera subterana.

Sera subterana

Cand zic sera subterana nu va ganditi ca e toata ingropata in pamant si ca iluminarea se face cu becuri. Sera subterana are doar acoperisul afara, iar peretii sunt ingropati in pamant. Daca va intrebati de ce, atunci o sa va raspund. Datorita faptului ca solul pastreaza o temperatura constanta, undeva la 16 grade, cam pe la 1 metru adancime, chiar daca afara termometrul arata cu minus. 1

Cum construim o sera subterana

In primul rand trebuie sa alegem un loc cat mai insorit pe toata perioada anului. Orientarea ar trebui sa fie de la Est la Vest. Apoi ne apucam sa facem un model pe locul respectiv, cat de lunga, cat de lata, depinde de cate legume vreti sa cultivati. Dupa ce aveti modelul, incepeti sa sapati, cel putin 1 metru adancime. Peretii trebuie sa fie putin inclinati. Interiorul ar trebui sa arate cam asa: \_/ , pentru a nu se darama.

Peretele de nord al serei trebuie sa fie mai inalt decat cel din sud, deoarece in felul acesta iarna o sa captati toata caldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele. Acoperisul trebuie sa aiba 39 grade inclinatie de la nord la sud. Vezi poza de mai jos. 2

Folosind pamantul sapat construiti peretele de nord al serei, astfel incat acesta sa fie rezistent. Acest perete va proteja acoperisul de vanturile puternice de nord pe timpul iernii.

De asemenea, ingropati folie de plastic pe toata suprafata acestui perete, pentru a evita infiltratiile de apa, astfel evitati inundarea serei subterane.

De asemenea, lipiti de pereti puteti aseza saci de rafie plini cu pamant pentru o mai buna rezistenta.Dupa ce ati terminat cu sapatul si aveti peretii asigurati dar si o parte plata pentru cultura, incepeti sa faceti planul pentru alei micute, de maxim 40 cm latime, pentru a putea merge printre randurile cu legume.

Inainte de a adauga pamantul fertil pentru plante, adaugati minim 30 cm de pietris pe toata baza serei. Acest strat de pietris va avea rolul de a drena surplusul de apa din sera subterana.

De asemenea, deasupra, in jurul acoperisului, faceti santuri micute si folositi tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea santuri de drenaj. Facand acest lucru veti proteja sera subterana de inundatie. Vezi poza de mai jos.

In acelasi timp, in functie de latimea serei luati in calcul si acoperisul. E simplu si ieftin de facut tinand cont ca este doar din folie de plastic si lemn. De exemplu, daca sera are o latime de 3 metrii, atunci un singur rand de stalpi pe mijloc e suficient (vezi poza de mai jos). 3

Pentru a evita pierderile de caldura, indicat este sa faceti acoperiusul dublu, adica sa aiba 2 straturi de folie groasa cu spatiu de minim 10 cm intre ele. Puteti face acest lucru folosind lemne putin mai groase pentru acoperis.

Folia care o ingropati in peretele de nord, o aduceti pe sub lemnele acoperisului si o scoateti prin partea de sud. In acest mod apa se va scurge in santurile de dranaj facute mai devreme. Deasupra lemnelor puneti alta folie si astfel o sa aveti intre un spatiu in care se va acumula aer cald si va mentine caldura din interiorul serei mai bine.

Daca sera subterana este mult mai lata, atunci trebuie sa ganditi acoperisul in asa fel incat sa nu cedeze cand e vant mai puternic, ploaie torentiala sau zapada. Folia folosita pentru acoperis sa nu fie o folie prea subtire. Incercati sa folositi o folie cat mai groasa.

Trebuie sa aveti o intrare bine protejata contra ploii. Aceasta intrare pe timpul verii este folosita si pentru aerisire. Mai faceti inca o aerisire in cealalta parte a serei, pentru a avea o ventilatie corespunzatoare pe timpul verii.

Dupa ce ati terminat toate aceste pregatiri nu mai ramane decat sa va ocupati de paturile de legume. Aceste paturi fiecare le face dupa cum doreste.

Sera subterana – avantaje

In sera subterana iarna se pastreaza o temperatura constanta mult mai ridicata decat cea de afara

Vara este mai racoare putin decat afara, iar umiditatea este mult mai mare

Se pot cultiva legume sau anumite fructe pe toata perioada anului. 4

Costuri de constructie foarte mici si productie mare.


 

Daca chinezii au putut sa faca o sera subterana in Romania, noi de ce nu am putea!

agricultura bioagricultura sustenabilacum sa incalzesti o seralegume biolegume proaspeteSerasera ingropatasera subteranasolar semi ingropatsolar subteransolariiwalipini

16 Responses to “Sera subterana , solar ingropat sau sera ingropata”

  • […] fi puse intr-un container mare si amplasat in interiorul serei. Aceasta nu trebuie sa fie neaparat subterana, poate fi si o sera normala, pe care o avem deja, dar ne costa foarte mult sa o incalzim […]

  • […] timpul iernii. Dupa ce procesul de descompunere se termina, pamantul rezultat poate fi folosit in sere subterane, straturi inalte, in gradina noastra de legume sau il puteti pune la pomii tineri, ajutandu-i […]

  • […] ai nevoie de sera pentru a creste castraveti. Exista multe soiuri, atat pentru exterior cat si pentru interior, dar […]

  • interesant dar, nu prea inteleg un lucru, de ce sa construiesc acel zid de pamant ?pe partea de nord cand oricum in urma saparii de la cota ,0,, in jos ramane ,pamantul spre exterior nu de 5-6 metri ci mai mult,depinde cu cine te invecinezi,,vorbesc de partea de pamant ramas ca nesapat ,nu-i vad logica,adica in urma saparii ramane tot un zid de pamant in care intra razele soarelui.

    • Se face zidul pe partea din nord pentru ca trebuie sa te inalti pe acea parte. Unghiul de la nord la sud trebuie sa fie de 39 de grade, astfel incat pe perioada verii sa fie reflectata caldura. Iarna, din cauza pozitiei soarelui, toata caldura o sa intre in sera. Daca mai ai si alte intrebari nu ezita sa lasi un comentariu.

      • IULIAN spune:

        Si daca mai pui si pamantul in saci,si-i zidesti ca pe caramizi,bati fiecare strat si ai un zid foarte durabil. Sacii se distrug in maxim 2 ani de la lumina solara,deci trebuie tencuiti cu ceva…chiar si cob(pamant,nisip si paie marunte).
        Eu am un proiect in lucru,vezi canalul meu pe YOUTUBE, Iulian Manea.
        Succes !

  • imortel spune:

    cat ma costa o astfel de sera ? de preferabil un calcul pe materiale.
    cat lemn , ce fel de lemn , cat fier , cata folie de solar , cati oameni trebuie sa munceasca sa cladire , in cat timp aproximativ se face complet. multumesc.

    • Costuri exacte nu o sa va pot da niciodata. Conteaza foarte mult materialele pe care le folositi, conteaza de unde le cumparati (preturile difera de la magazin la magazin), conteaza mana de lucru, conteaza marimea serei. Daca intentionati sa va faceti una, va recomand sa va faceti un plan cu un necesar de materiale si sa vizitati un depozit cu materiale de constructii. In articolul de mai sus gasiti toate informatiile de care aveti nevoie pentru a face o schita si un necesar de materiale pentru o sera subterana.

      Va urez succes si daca reusiti sa faceti sera sa ne tineti la curent, deoarece nici eu personal nu am apucat sa o fac. Este in plan pentru anul 2015.

  • IULIAN spune:

    ASTA E VIITORUL ORIUNDE IN LUME. ASTA SE PRETEAZA SI IN CLIMAT RECE SI CALD. DOAR SA ADAPTATI SI UN SISTEM DE RACIRE PASIVA CU TUBURI DE PLASTIC GAURITE IN SUBSOLUL SEREI. EU VOI INCEPE PROIECTUL CURAND…

  • Ovidiu O spune:

    Buna ziua!
    Subiectul cu serele subterane-ingropate este unul fals care induce o multime de oameni care mizeaza pe experienta altora.
    1.Povestea cu 1m adancime si 16 grade poate fi valabila in Italia nu in Romania unde temperaturile sunt cu mult sub 0 grade.
    2.Despre temperatura constanta la adancime putem sta de vorba undeva de la 10m in jos.
    3.Pe timpul iernii cantitatea de lumina poate fi suficienta doar pentru ridichi,salata,spanac,ceapa.Pentru tomate,fasole,ardei nu.
    Am construit un asemenea solar la 2m adancime cu o panta de 39 grade pe directia S-N.Am realizat sarpanta acoperisului din policarbonat de 4mm si am obtinut un dus imens,asta la temperaturi cu +,la temperaturi cu minus sper sa obtin un patinuar.Scuzati ironia dar realitatea asta este.Am mai aplicat un rand de policarbonat la aproximativ 5cm distanta,rezultatul aproape acelasi.Toti care scriu astfel de povest le scriu preluand diverse materiale de pe net si fara sa verifice.Daca exista un singur om in toata Romania sa ma contrazica prin ceva realizat practic, astept.Povestea cu Chinezul de la Buzau cu sute de tone de tomate este o poveste frumoasa creata cu alt scop.

  • Radu Todea spune:

    As dori sa aflu o adresa de email a unei persoane care a costruit sere subterane. Multumesc mult

  • Boca Gabriel spune:

    As dori sa stiu informatiile exacte pentru a face o sera subterana pe o suprafata de 6000 mp si un pret imformativ pentru acest proiect.

  • negoita spune:

    A facut cineva o sera îngropată a dat rezultate? Pana când poti cultiva legume in sera as dori un răspuns daca cineva a încercat varianta sera îngropată va multumesc

  • Simona spune:

    Doresc si eu sa fac o sera subterana,caut un specialist pentru consultanta si necesar de materiale contra cost.Astept un raspuns pe email.
    Succes

  • Ion spune:

    Buna tuturor! Prin anii „90 am construit o sera de aprox.50 m patrati la Curtea de Arges la 1-1,20 m adancime.De fapt era o rasadnita (productie de rasaduri) pentru uz propriu.Semanatul se facea pe paturi de aprox 1 m latime suspendate pe piloni la 50 cm de sol.Pe timpul zilei temperatura oscila intre 16 si 23 in zile insorite ,chiar daca afara erau minus sapte grade.Noaptea insa nu depasea 4-5 grade.Acoperisul era de sticla .Asadar noaptea foloseam o soba pe rumegus pt a obtine un 15-18 grade.Probleme:-umiditatea,greu de eliminat,
    -plantele cresc alungite,fara vigoare datorita putinelor ore de lumina,
    Este insa rentabila pt productia de ceapa,patrunjel si chiar marar,in special cand Pastele este devreme, cat si pentru rasaduri,tinand seama ca se pot semana incepand cu luna februarie.Investitia in legumicultura intensiva este foarte mare dar si foarte rentabila daca este bine exploatata.Recomand sa va documentati bine,eu am pierdut doi ani cu carnetelul in mana si cursuri de la Academia Nationala de Stiinte Agricole – Fundatia Fermierul (daca nu ma insel) dar mai ales invatand de la batranii producatori.Numai bine tuturor!

  • Rora spune:

    Pai mai bine o crescatorie de crap, atunci. Sau reprofilare in acest sens, sau scoti devreme ceapa verde si patrunjel si marar pe piata ca si din asta faci un ban.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/