Daca vrei sa afli care sunt cele mai bune plante companion pentru rosii, citeste pana la capat.

Rosia sau tomata, denumita stiintific Solanul Lycopersicum, face parte din familia Solanaceae. Rosia isi are originile in sudul Americii de nord si nordul Americii de Sud. Rosia, in climatele temperate este cultivata ca planta anuala, atingand chiar si 3 metrii inaltime.

Rosia este de fapt fructul plantei. Acest fruct este unul dintre cele mai importante legume din alimentatia umana. In tara noastra, toti care au o bucatica de teren, cultiva rosii. In continuare o sa va prezint o serie de plante companion sau ajutatoare, care pot fi plantate impreuna cu rosiile, ferindu-le pe acestea din urma de daunatori si atragand insecte benefice.

Plante companion si non-companion

Aceste plante sunt folosite in agricultura ecologica, diminuand astfel nevoie de a stropi plantele, chiar si cu solutii bio. De aceea este bine sa plantam urmatoarele plante companion pentru rosii: ceapa, arpagicul, usturoiul, busuiocul, patrunjelul, sparanghel, galbenele, muscatele, petuniile, condurasii, limba mielului, floarea soarelui si telina.

Din categoria plantelor non-companion fac parte porumbul, fasolea cataratoare, feniculul, mazarea, mararul, cartofii, castravetii, sfecla, gulia, brocoli,conopida, coliandrul, varza, rozmarinul, nepeta si nucul, dar despre acestea o sa vorbim in alt articol.

Plante companion – Ceapa, usturoiul, arpagicul

Aceste plante companion datorita mirosului puternic pe care-l emana, mentin numarul afidelor scazut. Arpagicul respinge fluturii de varza si musca morcovului. Ceapa respinge pe langa afide si melcii, iar usturoiul  respinge si gandacul japonez, acarienii, furnicile si iepurii. De asemenea, spraiul de usturoi respinge si ucide musculitele albe.

Plante companion – Busuiocul

Busuiocul este o planta companion care nu protejeaza rosiile de daunatori, dar cu toate acestea fac o echipa buna. Se spune ca busuiocul imbunatateste aroma rosiilor si cu cat vor fi mai apropiate, cu atat aromele vor fi mai puternice.

Plante companion – Limba mielului

Limba mielului este considerata ca fiind o planta companion universala.  Aceasta este o planta perena, care provine din flora spontana. Creste pana la maxim 60 cm inaltime si suporta aproape orice tip de sol. Limba mielului, creste rezistenta la boli si daunatori.

Cultivata pe langa tomate, aceasta respinge si omoara viermele cu corn, un daunator ai rosiilor. De asemenea, floriile acestei plante sunt ca un magnet pentru albine, care la randul lor vor poleniza si vor imbogati cultura. Pe langa albine, limba mielului atrage si insecte pradatoare, cum ar fi buburuzele.

Te-ar putea interesa si:

Plante companion – Patrunjelul

Patrunjelul, ca sa ajute cultura de rosii, trebuie lasat sa infloreasca. Florile acestuia atrag o multime de insecte pradatoare. Se spune ca patrunjelul ar imbunatati mireasma trandafirilor.

Plante companion – Sparanghel

Acesta este o leguma, care plantata langa rosii va respinge nematodele.

Plante companion – Galbenele

Aceste plante companion sunt foarte benefice in orice gradina, indiferent de cultura. Acestea resping viermele cu corn al rosiilor, dar si gandacul de asparagus. Galbenelele mai resping si parazitii Circulifer tenellus. Acestia poarta virusi care ataca rosiile, vinetele si ardeii iuti. Resping si nematodele.

De asemenea, galbenelele atrag multe insecte benefice, datorita mirosului puternic si coloritului viu al florilor. Puteti  prelungi viata galbenelelor, rupandu-le florile si aruncandu-le printre rosii, sporind astfel protectia culturii.

Plante companion – Muscatele

Aceste plante ajutatoare sunt o cultura capcana si se planteaza in vecinatatea culturilor principale. Muscatele sunt bune si pentru trandafiri, ardei, vita de vie, porumb, varza, conopida, etc. Acestea atrag daunatorii trandafirilor si vitei de vie, atrag parazitii Circulifer tenellus si resping acarienii. Pe langa toate aceste beneficii, sunt si frumoase.

Plante companion – Petuniile

Aceste plante companion sunt folosite pe post de culturi capcana. Petuniile resping afidele, gandacul japonez si cel de sparanghel, dar si insectele Cicadellidae, gandacul mexican de fasole, gandacii de pepeni, castraveti si dovleci si atrage parazitii Circulifer tenellus.

Plante companion – Condurasii

Acestora le place solul sarac. Seminte, frunzele si florile sunt comestibile. Condurasii, plantati in jurul rosiile sunt considerati cultura capcana. Acestia atrag afidele si omizile, dar si insecte pradatoare.  Pe de alta parte, resping afidele lanoase, musculitele albe si fluturii de varza si diversi gandaci.

Plante companion – Telina

Florile de telina atrag insecte benefice.

Plante companion – Floarea soarelui

Pe langa rosii este folosita ca si cultura capcana deoarece furnicile cresc afide pe ea. Pe de alta parte, floarea soarelui atrage multe insecte benefice si  viespii, dar respinge molia de toamna (Spodoptera frungiperda) in engleza numita Fall Armyworm.

Sper ca toate aceste informatii sa va fie de ajutor. In functie de necesitatile familiei puteti alege plantele care doriti sa le plantati.

Poate te intereseaza si celelalte articole ale noastre. Vezi:

Daca ti-a placut articolul, atunci sustine-ne cu un like si cu o distribuire pe Facebook.

7 COMENTARII

  1. Adaug si eu LEVANTICA. Face minuni, parca „da vitamine” rosiilor. Am plasat doua ghivece intre rosii, iar dezvoltarea acestora a fost mult mai pronuntata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here