Cum sa incalzesti sera ieftin iarna

17 ianuarie 2014 Catalin Gheorghiu Constructii diverseDe prin fermaLegumiculturaPermaculturaSolarii si sere


Zilele trecute am citit un articol despre cum sa incalzesti sera iarna folosind compost.  Am inceput imediat sa citesc si pot sa spun sincer ca e o idee foarte interesanta.

Practic tot ce aruncam in mod normal la gunoi, produsele bio-degradabile evident, pot fi puse intr-un container mare si amplasat in interiorul serei. Aceasta nu trebuie sa fie neaparat subterana, poate fi si o sera normala, pe care o avem deja, dar costa foarte mult sa incalzesti sera iarna.

Inainte de a ne apuca trebuie sa stim sa facem compost, pentru ca altfel acesta nu o sa se incalzeasca si nu o sa rezolvam nimic. Trebuie sa adaugam ingredientele in asa fel incat sa respectam ratia de nitogen, ajutand astfel bacteriile sa se dezvolte si astfel incepe procesul.

Exista mai multe metode de a folosi compostul pentru a ne incalzi sera. Recunosc n-am apucat sa probez nici una din aceste metode, dar sunt in plan pe anul acesta, probabil in iarna cand o sa avem suficient „gunoi de grajd” produs chiar de gainile noastre. 1

Paturi inalte incalzite

Prima metoda ar fi sa construim un dreptunghi din blana, mai lung si ingust, spre exemplu 5 metrii lungime pe 1,2 sau  1,5 metrii latime si adanc de cel putin jumatate de  metru, in interiorul serei.

Il izolam bine cu folie pe interior, ca sa mentina umezeala si caldura, dupa care il umplem cu paie, gunoi de grajd, resturile de la bucatarie, crengute de prin gradina, frunzele care au cazut din copaci, etc.  si la sfarsit adaugam apa.

Lasam cateva zile la macerat aceasta compozitie, dupa care adaugam un strat de pamant fertil deasura, spre exemplu pamant de flori. In acest pamant de flori putem planta legumele care sunt mai fragile si care au nevoie de mai multa caldura. 2

Cand compozitia care am pregatit-o sub acest pamant fertil o sa inceapa sa lucreze, cand bacteriile vor intra in actiune, va genera caldura, in centru, de pana la 70 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca la nivelul solului fertil vor fi intre 15 si 30 de grade Celsius.

Tomberoane de compost

A doua metoda ar fi sa folosim recipiente mai mari de metal, asemanatoare tomberoanelor de gunoi, care sa poata fi inchise pentru a evita pierderile de caldura pe deasupra.

Aceste tomberoane ar trebui asezate in interiorul serei, de preferabil pe mijloc, astfel incat caldura degajata sa se raspandeasca uniform in interiorul serei. 3

La fel ca si mai sus aceste recipiente ar trebui umplute cu resturi, gunoi de grajd, frunze, paie. Toate aceste ingrediente ar trebui in prealabil putin amestecate sau puse in tomberon in straturi. La sfarsit adaugam apa si inchidem capacul.

Pe laterale trebuie facute niste gauri pentru a permite aerului sa intre, dar si caldurii sa iasa prin lateral. Aceasta metoda ar functiona probabil daca aveti o sera spatioasa.

Aer cald

A treia metoda ar fi sa producem aer cald cu ajutorul compostului.  Pentru aceasta metoda mai indicat este sa construim un patrat mai ingust, dar mai adanc pe care sa-l umplem treptat cu gunoi de grajd, paie, frunze, etc. 4

Pentru aceasta metoda avem nevoie si de un furtun mai gros sau teava flexibila de plastic. Pe masura ce umplem patratul cu ce am zis mai sus, bagam si furtunul. Nu uitati sa lasati capul de jos al furtunului afara.

Dupa ce am umplut patratul cu compost si am terminat si furtunul, luam capul de sus si il conectam la un ventilator mic pentru a avea un tiraj de aer mai mare. Pe masura ce aerul trece prin furtun si prin mijlocul patratului cu compost, se va incalzi si va iesi pe partea cealalta cald. Si asta a fost tot.

O metoda nu chiar usoara, dar foarte ieftina de a produce caldura in sera pe perioada iernii.

Apa calda

A patra metoda ar fi sa producem apa calda cu ajutorul compostului. Pentru aceasta metoda folositi pasii din metoda a treia, cu ceva modificari. In loc de micul ventilator pentru aer o sa aveti nevoie de o mica pompa care sa miste apa pe traseu. 5

Odata apa incalzita aceasta trebuie circulata prin toata sera, pe sub pamant, pentru ca trebuie sa incalziti pamantul de sub straturile cu legume. Este o metoda mai costisitoare si financiar dar si din punct de vedere al muncii depuse.

Apa care trece prin compost pentru a se incalzi o sa fie rece si astfel compostul o sa se raceasca repede, in doar cateva zile.

Compostul rezultat dupa folosirea oricarei metode o sa fie numaii bun pentru a planta legume sau plante pe el anul care vine. Asa ca impuscam doi iepuri dintr-un foc, incalzim si sera si facem rost si de pamant fertil pentru urmatoarea cultura.

Sper sa va ajute aceste metode si daca ati incercat vreuna din ele va rugam sa lasati un comentariu mai jos, asa invatam si noi de la voi.


Mai jos aveti un filmulet despre cum sa faci apa calda folosind compostul.

caldura in seracum sa incalzesti un solargratisincalzire gratis seraincalzire seraincalzire serelegume tot anulSerasera incalzitasera subteranasolarsolariisolarii incalzie

4 Responses to “Cum sa incalzesti sera ieftin iarna”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/