Cum sa faci compost

22 ianuarie 2014 Catalin Gheorghiu De prin fermaLegumiculturaPermaculturaPomi fructiferiPomiculturaSolarii si sere


Cu totii stim ca pamantul de flori sau compostul este cel mai roditor si mai bun pamant pentru gradina. Cu totii am vrea sa avem doar compost de cea mai buna calitate sa punem pe langa legumele sau florile noastre.

Dar ce nu stiti este ca puteti face acest pamant, chiar in spatele casei, fara prea mult efort.

Compost – care sunt utilizarile acestuia

Procesul de descompunere al materiei prime din gramada de compost genereaza caldura si aceasta caldura poate fi folosita pentru a incalzi o sera pe timpul iernii. Dupa ce procesul de descompunere se termina, pamantul rezultat poate fi folosit in sere subterane, straturi inalte, in gradina noastra de legume sau il puteti pune la pomii tineri, ajutandu-i astfel sa creasca.

Folosind compost frecvent in gradina dumneavoastra, o sa observati ca in timp nu o sa mai trebuiasca sa sapati randurile an de an, deoarece pamantul o sa fie din ce in ce mai afanat. Cand o sa doriti sa plantati ceva nu o sa trebuiasca sa folositi decat o mica lopetica ca sa faceti gaura, sau un bat, sau o puteti face direct cu mana.

Procesul de creare a pamantului de flori

Pentru a face compost sau pamant de flori nu aveti neaparat nevoie de gunoi de grajd, dar daca cumva aveti atunci e si mai bine.  Tot ce aveti nevoie gasiti chiar in gospodaria dumneavoastra. Aveti nevoie de masa „verde” si masa „maro”.

Masa verde include spre exemplu iarba verde proaspat taiata, resturi de prin bucatarie cum ar fi coji de banana, portocala, coji de cartofi, frunze de salata, etc. Nu folositi resturi de origine animala, deoarece acestea prin procesul lor de descompunere vor atrage daunatori cum ar fi caini, rozatoare, etc.

Singurul ingredient de origine animala care poate fi folosit este coaja de ou. Masa „maro” cuprinde tot ce inseamna masa uscata, cum ar fi frunze uscate, crengute, fan, rumegus si tot ce gasiti prin curte.

Toate acestea trebuiesc adaugate la gramada de compost in procent de 3 la 1, adica la 3 portii de masa verde trebuie adaugata 1 portie de masa maro. Acestea trebuie adaugate in straturi, precum lasagna.

De exemplu: primul strat o sa fie masa maro, apoi adaugam 3 portii de masa verde, apoi putem adauga 1 strat de pamant normal (pentru a grabi procesul), apoi alt strat de masa maro, alte 3 de masa verde si tot asa.

Ca sa intelegeti de ce trebuie sa respectati aceste masuri, trebuie sa va spun ca masa verde contine nitrogen, iar masa maro carbon. Pentru procesul de descompunere, pe langa oxigen, trebuie la 3 masuri de nitrogen, una de carbon. Deoarece crengutele din masa maro nu se preseaza perfect, printre acestea o sa ramana suficient oxigen.

Important este si locul in care o sa faceti gramada de compost.  Alegeti un loc umbrit, nu foarte departe de casa, dar nici prea aproape. Gramada formata trebuie sa fie in permanenta uda, dar nici foarte uda. Incercati sa mentineti o umiditate constanta, mai ales pe perioada verii.

Procesul de descompunere al „gunoiului” poate dura pana la 6 luni daca nu intervenim deloc. Daca nu va este frica de putina munca, atunci puteti avea pamant de flori in doar 2 – 3 saptamani.

Ca sa grabim acest proces, gramada trebuie intoarsa frecvent. Puteti face acest lucru cu ajutorul unei furci. In timp ce intoarceti gramada o sa vedeti cum din mijlocul gramezii o sa iasa abur. Nu uitati sa si udati, daca vi se pare ca gramada nu este suficient de uda.

Cand intoarceti gramada nu uitati sa mutati in mijloc ce a fost pe margine, iar ce a fost in mijloc mutati pe margine. In felul acesta grabiti procesul si o sa aveti mult mai repede pamant de flori sau compost.

Dupa cum vedeti nu este foarte greu sa-ti produci singur un compost de inalta calitate. Toate ingredientele le gasiti chiar in curtea dumneavoastra. Spor la treaba!


In urmatorul video o sa vedeti cum se face compost. Vizionare placuta.

balegarcompostcum sa faci compostcum sa faci pamant de floriingrasamant bioingrasamant naturallegumepamant de florireciclare

One response to “Cum sa faci compost”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/